Artist târgoviştean – Nicoleta Vasile: “Cântecul mi-a fost leac”

Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului” – Vasile Ghica

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă campanie de presă al cărei scop este să-i aducem în faţa publicului larg pe artiştii noştri. Vă invităm să-i descoperiţi pe târgoviştenii care trăiesc pentru frumos.

Interpreta de muzică populară Nicoleta Vasile, de origine din comuna Conţeşti, reprezintă Târgoviştea, oraşul în care locuieşte de zece ani, în ţară şi în străinătate. Este iubită de public, căruia îi oferă, cu fiecare cântec, din sufletul său.

Cum ai descoperit pasiunea pentru muzica populară?

M-am nascut cu pasiunea pentru cantec, care se poate explica genetic. Mama mea, Maria, are o voce foarte frumoasă. Cânta, dar n-a urmat o carieră muzicală. Ascultam și cântam muzică uşoară şi nu muzică populară. Ştiam toate melodiile Angelei Similea. Mă urcam zilnic în vișinul din grădină și-i delectam pe vecini cu repertoriul meu. Însă, la noi în casă se asculta foarte multă muzică populară. La grădiniţă şi în clasele primare eram nelipsită de la serbări unde interpretam melodii populare.

Îţi aminteşti prima dată când ai urcat pe scenă? Cum te-ai simţit atunci?

Da, îmi amintesc totul de parcă s-ar fi întâmplat ieri. La vârsta de 7 ani, în clasa întâi, la mine în sat, în cadrul unei serbări școlare, unde am cântat melodia Marianei și a lui Ștefan Mereuță ”Dunăre, Dunăre albastră,…..eu am floare la fereastră”. Nu era o melodie specifică zonei, dar îi plăcea foarte multe mamei mele, pentru că eu eram floarea ei din fereastră. Mi-amintesc și că eram foarte emoționată. Când am coborât de pe scenă o mămică a exclamat: ”Bravo fato, ce frumos ai cântat, tu ai făcut toată serbarea!” sau oamenii spuneau c-au venit s-o asculte pe fata Marianei și a lui Aurică. Oftez după amintirea acelor vremuri frumoase și regret c-au trecut foarte repede.

 nicoleta-vasile-clasa-a-V-a_450x600

Nicoleta Vasile, în clasa a V-a

Transmiţi linişte şi bucurie când cânţi. Se întâmplă să ai emoţii în faţa publicului sau camerei de luat vederi?

Mulțumesc! Da, emoțiile sunt inevitabile, ce se simte e greu de pus în cuvinte. Trăiesc momentul cu maximă intensitate, îmi doresc cu ardoare ca momentul respectiv să iasă bine pentru că mi-l planific. Am găsit de-a lungul timpului și public tensionat, tăcut, care nu făcea decât să mărească tensiunea, dar și emoțiile mele. Însă cu trecerea timpului am învățat să creez atmosfere plăcute. Sunt emoționată oriunde merg, dar parcă la țară emoțiile sunt mult mai puternice. Țăranul român cântă și plânge, respectă pe cei din jur, iubește viața, nu-și ascunde trăirile, își spune suferința, pune pe masă tot ce are mai bun, într-un cuvânt, știe să fie om.

nicoleta-vasile-etno_600x359

Toţi avem zile mai puţin bune. Cum reuşeşti să le depăşeşti si mai ales cum reuşeşti să nu le afişezi? Este un secret propriu sau al interpreţilor, în general?

Am avut momente dificile pe care a trebuit să le depășesc. Problemele de sănătate ale mamei mele, pierderea mult prea devreme a tatălui meu. Am suferit, au trecut, le-am depășit. Nu pot spune că este un secret, ci ține mai degrabă de firea fiecăruia. Forţa vine din interior, nu din lumea materială, dar și din prezența celor dragi, familie, prieteni. Sunt un om puternic și curajos și nu mă las doborâtă ușor de probleme, pentru că orice are rezolvare în lumea asta. Iar cântecul mi-a stat alături la fiecare pas, ca un adevărat leac.

Câte costume populare ai şi din ce zone ale ţării? Ai vreunul preferat?

Am aproape 40 de costume populare, majoritatea din zona de munte a județului Dâmbovița. Pe toate le ador. Când sunt supărată, îmi fac ordine în costumele populare. După ce termin, mă simt încărcată de energie pozitivă, parcă au viață, e ca și când aș fi stat de vorbă cu sufletul meu, nu pot explica în cuvinte ce simt. Port costume populare care corespund firii mele, le asortez cu celelalte obiecte vestimentare. Costumul popular reprezintă veșnicia și individualitatea neamului romînesc. El este martorul existenței noastre, este sfânt pentru mine cîn îl îmbrac, este ceva de care nu m-aș despărți și de care mi se face dor.

nicoleta-vasile_450x600

Care sunt cele mai importante premii/distincţii pe care le-ai obţinut prin intermediul muzicii?

Cel mai important premiu, singura validare că ești cineva cu adevărat, este aprecierea publicului, urmată de realizările muzicale. Sunt fericită că cel mai recent album al meu, intitulat ”Mamă astăzi sunt mireasă” a reușit să ajungă la sufletele multor oameni, ascultătorii l-au primit cu drag și a fost apreciat de oameni de specialitate în domeniu. Ecourile după apariția acestui album au fost numeroase și frumoase și mi-au dat mai multă încredere în mine. Primesc multe telefoane și scrisori de la ascultătorii din țară, mă felicită și mă apreciază.

Enumeră câteva momente importante în cariera ta şi explică-ne succint ce au însemnat pentru tine!

Fiecare moment muzical petrecut în fața publicului este important. Premiile câștigate în cadrul concursurilor de profil din timpul școlii, primele înregistrări cu o orchestră profesionistă, lansarea pe piață a celor 5 albume pe care le dețin, aprobarea pieselor în radio, am cântat pentru români în străinătate și multe altele. Pe toate acestea le-am trăit cu maximă intensitate.

nicoleta-vasile-scena_600x400

Care crezi că a fost atuul tău în domeniu?

Un interpret trebuie să vină în faţa publicului cu două lucruri foarte importante: vocea şi repertoriul. În momentul în care deții aceste două lucruri, te poţi numi interpret cu adevărat. În faţa publicului, practic, dai un examen, interpretul este concurent, iar publicul este juriul. Dacă ai o voce bună, muncești, ești serios, perseverent, dai atenție și respecți atunci cu siguranță reușești. Este important să ai un repertoriu vast, să cunoşti şi să ştii să interpretezi melodii populare din toate zonele folclorice ale ţării, să ai o ţinută impecabilă, să ştii să porţi costumul nostru popular valoros, să poţi face oamenii să râdă, să rezişti oboselii, iar problemele să le transformi în oportunităţi. Îmi place să aflu ce se ascunde în sufletul celui care mă ascultă și mă impresionează, îmi place să interpretez trăiri și emoții și încerc din răsputeri ca atuurile să nu le transform în puncte slabe.

Ce sfaturi ai pentru tinerii interpreţi de muzică populară?

Să cânte din plăcere, să pună suflet, pentru că este un domeniu foarte sensibil, dar şi foarte anevoios. Contează foarte mult şi mediul din care interpretul provine, familia cu rolul ei de sprijin şi încurajare, zona folclorică pe care o reprezintă. La început de carieră să-și aleagă modele, interpreți care au păstrat tradiția, costumul popular și cântecul popular nealterat, indiferent de zona din care provin.

nicoleta-vasile-studio-inregistrari_600x450

Într-un studio de înregistrări

Ce hobby-uri ai? Cum îţi petreci timpul liber?

Îmi place să petrec momente frumoase alături de familia mea, ascult muzică bună, muzică greu de înțeles pentru că mă stimulează să o înțeleg, îmi place să conduc mașina, îmi plac foarte mult copilașii, îmi place să cunosc locuri noi și-mi place să-mi cumpăr poșete și ador pisicile. Îmi place să fiu și criticată. Critica este un lucru greu de acceptat pentru mulți. Depinde dacă este o critică constructivă sau una răutăcioasă. Dramaturgul Ph. Destouches spunea: „Critica e uşoară, arta e grea”,

Nu-mi plac oamenii cu atitudini false, imediat îmi dau seama de intențiile mai puțin bune ale celor din jur, nu-mi place să aștept, nu-mi place să văd oamenii triști și afectați de sărăcie, nu-mi plac nedreptatea și insistența.

Dacă nu ai fi cântat, ce profesie ţi-ar fi plăcut să practici?

Eu sunt economist de profesie. Am absolvit Colegiul Economic și de Administrație, Facultatea de Management și am absolvit Master în Managementul serviciilor publice pentru că mi-a plăcut latura aceasta economică și mi-a plăcut să învă. N-am vrut să fac din muzică o carieră și n-o pot numi așa la momentul acesta pentru că mai am multe de învățat. N-aș putea trăi fără muzică. Muzica este cel mai bun stimulent de bună dispoziție. Muzica te-nveselește, te farmecă, te emoționează până la lacrimi, ne apropie și ne îmblânzește, îți poți exprima cu ajutorul ei idei și sentimente. Este hrana de care sufletul meu are nevoie.

Dezvăluie-ne din planurile tale de viitor!

În fiecare an sunt provocată să scot la lumină cântece noi, să muncesc şi să fiu în competiţie cu mine. Lucrez la un album nou, lucrez cu multă atenție pentru că vreau să vin în atenția celor care mă îndragesc cu un produs de calitate, care să se ridice la înălțimea așteptărilor lor. Va fi o surpriză frumoasă!

Celor care mă îndrăgesc, le cer să asculte în continuare numai muzică bună, să iubescă necondiționat cântecul popular, obiceiurile, tradițiile și sărbătorile, pentru că numai așa putem demonstra că suntem un popor cult, iar tradițiile nu vor dispărea niciodată.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Artist târgoviştean – Nicoleta Vasile: “Cântecul mi-a fost leac”

 • 25 septembrie 2014 at 20:27
  Permalink

  Bravo ne mandrim cu tine abia asteptam melodiile noi

  Reply
 • 25 septembrie 2014 at 12:00
  Permalink

  Te salut Nicoleta, superb articolul. Eu te-am vazut cat de daruita esti pe scena si cat muncesti acolo unde mergi. Multa sanatate.

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro