ortooxacell kiss2022.gif Flax

ACTUALITATEA DE ACASĂ – Ionuț CRISTACHE – 10 ani de Gazetă!

Gazeta Dâmboviței împlinește 10 ani! A reușit să fie o… voce respectată aici, la noi acasă. A încercat să  fie verticală, morală și obiectivă. A și reușit, în mare măsură. Ne străduim să vă aducem toate știrile importante din județul nostru, găzduim veștile zilnice care pot să fie utile celor care ne citesc.

   Gazeta are și o pagină de cultură respectată, citită peste tot în lume, elevată, cu autori de valoare. Stau mărturie aprecierile pe care le primim în fiecare săptămână, comentariile și, uneori, criticile pe care le citim cu atenție. De mulți ani, aici la Gazeta Dâmboviței eu și prietenii mei scriem în fiecare zi, sunt rubricile pe care v-ați obișnuit să le găsiți de fiecare dată. I-am adunat, ca să zic așa, în jurul meu și sunt primul cititor al paginilor pe care ei mi le trimit. Eu chiar cred că ne pricepem în treburile astea cu scrisul! V-am mai „povestit” și altădată, scrisul e boierie, zicea N. Steinhardt într-un interviu, e produsul unei munci neplictisite, negrăbite, intense. E inspirație, desigur, dar și îndelungată trudă.

   Și vă propun să facem o recapitulare… La început de săptămână apare rubrica mea, Tableta de luni, apoi Editorialul de luni, cu un prozator important al țării, Nicolae Stan, membru al Uniunii Scriitorilor, doctor în filosofie.. Unul dintre dascălii și istoricii reputați ai Dâmboviței noastre, domnul profesor universitar Silviu Miloiu, prorector al Universității Valahia, semnează rubrica Din cronici de azi, iar scriitorul, eseistul și sociologul Liviu Antonesei ne trimite de la Iași rubrica sa Semnele timpului

   Marți începem de la prima oră cu Tableta de marți, semnată de Puiu Jipa, poet special și actor cunoscut al Teatrului „Tony Bulandra”. Editorialul de marți e semnat de Gheorghe Scorțan, sociolog, un reputat cercetător în domeniul științelor sociale, iar rubrica Ipoteze de lucru e semnată de Iulian Mareș, gazetar, absolvent de științe politice și, așa cum se întâmplă cu foarte mulți dintre colaboratorii noștri, absolvent de „Carabellă” târgovișteană. Și, desigur, foștii mei elevi, de care sunt foarte mândru. Nu am altă „rimă”… Tot în a doua zi a săptămânii, puteți citi Restituiri, din bogata arhivă a regretatului profesor Ioan N. Radu, conducător de elită al școlii dâmbovițene, fost campion mondial și făuritor de bijuterii astronautice. Încheiem ziua de marți cu rubrica Din arhiva gazetei, cu alți prieteni care au trecut, de-a lungul timpului, prin paginile noastre…

   Miercuri, de la prima oră, Pompiliu Alexandru – doctor în filosofie în România, dar și în Franța, dascăl universitar, artist fotograf – semnează Tableta de miercuri, iar scriitorul Constantin Ciucă ne trimite exercițiile lui de măiestrie stilistică, în rubrica Lumea fără mască. Poetul și prozatorul Ioan Viștea, locuitor al unei capitale românește, cum spune, semnează Editorialul de miercuri. Tânăra prozatoare Ioana Amalia Dragomir (desigur, tot absolventă de „Carabella”) semnează Punct și de la capăt, iar poeta Constanța Popescu ne propune rubrica sa La mijloc de săptămână.

   Joi e ziua… Tabletei de joi, cu doctorul în istorie Radu Alexandru State, care ne readuce file de istorie dâmbovițeană, din ani și secole trecute, iar Editorialul de joi e semnat de un talentat gazetar și om de radio, Bogdan Ciuclaru și el absolvent de „Carabellă” de-a noastră. Tânăra jurnalistă Claudia F. Badea semnează Firul în patru, iar doamna doctor Ecaterina Petrescu Botoncea, prozatoare de succes, poetă, eseistă ne încântă cu Geometria cuvântului. Tânărul poet, sociolog, „corporatist” în Irlanda și tot dâmbovițean de-al nostru semnează Jurnal de corporatist al lui Teodor Constantin BÂRSAN. 

   Vinerea avem alți autori de mare valoare… Tableta de vineri e semnat de Radu Părpăuță, prozator rafinat, traducător important și, cum ne place nouă să spunem, mare iubitor de Ion Creangă. Profesorul universitar, istoricul reputat, eseistul și managerul Bibliotecii Naționale, domnul Adrian Cioroianu, semnează rubrica Scrum de secol, iar Gabriela Cristache, profesoară, absolventă de Filosofie, ne propune delicatele ei însemnări morale, în Punctul pe cuvânt. O rubrică foarte citită, de asemenea, este Tableta de carte și film, semnată de Marius Mihălăchioiu, absolvent de drept, de „Carabella” și mare iubitor de lectură. E și o rubrică mai nouă, Din arhiva profului de filosofie, în care vă propun întâlnirea cu foștii mei elevi, azi intelectuali importanți, pe care îi regăsim în adolescența lor, tot de „Carabella”.

   La sfârșit de săptămână, poezia, eseul, proza, impresiile de călătorie etc. sunt gata de întâlnirea cu cititorii gazeteiTableta de sâmbătă e a tânărului Ioan Cosmin Busuioc, absolvent de teologie, șeful cântăreților, cum zice el și… țăran de Nucet, iar Editorialul cultural, ca și Interviul lunii sunt semnate de Gabriel Enache, jurnalist cultural, poet, prozator și eseist cunoscut. Doi intelectuali de mare valoare, doamna Pușa Roth și domnul Costin Tuchilă, voci importante ale istoriei Radio România, semnează rubricile Lumea de dincolo de curcubeu și Privirea și cadrul. Aura Ciobotaru, profesoară de filosofie la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, ne propune, în fiecare sâmbătă., rubrica Dileme, iar unul dintre marii arhitecți ai țării, Robert Marin, și el absolvent de „Carabella”, semnează Paradigme din post-izolare.

   Iar duminica este, mai ales, plină de literatură de calitate, dar nu numai… Începem cu Tableta de duminică, a domnișoarei Erica Oprea, un artist plastic excepțional, care transformă emoțiile în culori, dar și în poezie, absolventă, desigur, de „Carabella”. Gabriel Enache ne trimite în lumea cărților bune, prin rubrica sa Playbook, iar doamna Dana Banu, din Paris și nu numai, ne aduce două rubrici, Portrete și ferestre și Poeme de duminicăUn regal de poezie și Un alt regal de poezie sunt două rubrici care ni-i propun, în fiecare duminică, pe doi dintre scriitorii uriași ai țării: Octavian Soviany și Șerban Foarță. Și terminăm săptămâna cu Duminica de poezie, în care vă trimitem poezie adevărată cu, mereu, peste 10 autori cunoscuți.

   Știu că am mai publicat, totuși, m-am întrebat adesea, noi de ce scriem în fiecare zi, cu mai multă sau mai puțină inspirație? Dar cinstit, fără prejudecăți, cu speranțe niciodată ascunse, doar cu autocenzura noastră subiectivă, probabil, dar foarte necesară. Autenticitatea nu se definește, ea se simte… Orice cititor își dă seama dacă cel care scrie o face după șablon, dacă se dă în vileag, se mărturisește, se dă fără rușine pe față, spune N. Steinhardt. Așa cred și eu, ne scuturăm, atât cât putem, de convenții și de idei preconcepute și ne întrebăm, ca și la început, dacă suntem citiți. Avem dovezi electronice, farmecul presei locale nu e o iluzie, e o realitate demonstrată cu cifre, statistici, grafice complicate.

   Scrisul, plăcere, mare plăcere, dar și caznă, mai zicea înțeleptul de la Rohia. Avea mare dreptate, chiar dacă pentru noi cazna nu se vede aproape niciodată, n-am lăsat-o la vedere. Și tot autorul „Jurnalului fericirii” mai spunea că se scrie astăzi prea mult, e o manie, o molimă, o incontinență. Se cere strunire, reflecție, negrabă… 

   Ehei, scrisul e boierie mare și har!

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media