Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Gale, premii, decorații

   Tableta de astăzi o încep ascultând în căști cântecul compus special pentru cel mai bun fotbalist din toate timpurile, Diego Armando Maradona. Volumul este la maxim… V-am spus, nu am nevoie de inspirație atunci când scriu și nici nu trebuie să mă înconjur de elemente dătătoare de elan. Minunat omagiu a fost adus ieri în Argentina, la un an de la moartea lui, când pe toate stadioanele care aveau în dotare, aseară s-a aprins nocturna. S-a aprins lumina pentru cel care a luminat fotbalul prin felul în care l-a practicat pe teren.  

   S-a spus că Maradona a fost unic, dar nu-i adevărat sau dacă ar fi adevărat, nu ar fi de ajuns. Fiecare om este unic, indiferent de țara în care se naște și indiferent de ceea ce ajunge să facă în viață. Apoi, dacă ar fi să trecem cu vederea acest clișeu izvorât din vocabularul limbajului de lemn, așa cum am spus, nu ar fi de ajuns pentru a-l descrie pe fotbalistul Diego Armando Maradona. Lucrând cu materialul clientului mărturisesc că Maradona este atât de unic încât a transformat fotbalul, sport de echipă, într-un sport individual. Atât de bun a fost, cel mai bun din toate timpurile… 

   Mi-ar fi foarte ușor acum, mai ales că este la modă, să înșir date statistice de la Campionatul Mondial din 1986 sau din anii în care a câștigat campionatul în Italia, cu Napoli, dar așa cum am scris anul trecut, Maradona e deasupra datelor statistice. Doar atât vă spun: Maradona a fost ales drept cel mai bun fotbalist de la C.M din Mexic, în 86, de către toți cei care au votat la vremea aceea. Toți au spus în cor: Maradona!  Niciun alt jucător în istorie nu a fost ales cu unanimitate de voturi și nici nu va fi ales vreodată. Au existat și există jucători, mari, buni, extremi de buni, colosali, dar altul mai bun decât Maradona, niciodată. 

   În vremea aceasta, la noi, într-un an în care s-a ratat calificarea atât la Campionatul European cât și la cel Mondial, încă se organizează gale în care se decernează titlul de jucătorul anului. Paradoxal și absurd… Jucătorul anului în care nu ne-am calificat nici la European, nici la Mondial. Superb…. Și din aceasta putem vedea cât de mare a fost Maradona, el care a câștigat 4 trofee internaționale, de unul singur. Bineînțeles că nu a jucat de unul singur, dar la momentul acela, dacă îl scoteai din echipă pe Maradona, nu s-ar fi atins deplina performanță pe care au dobândit-o Argentina și Napoli cu el în teren. În sezonul 1989 – 1990, în atacul lui AC Milan jucau cei 3 olandezi magnifici: Van Basten, Ruud Gullit și Frank Rijkard, iar în apărare, Paolo Maldini, Caresi și Costacurta. Colosală echipă, fantastici jucători dar nu a fost de ajuns să-l oprească pe Maradona să o conducă pe Napoli spre un nou titlu de campioană (al doilea din istorie). 

   Trecând într-un alt  registru, dar rămânând în actualitate, am văzut cum niște dezamăgiți de ultimele evenimente din politică s-au lepădat de anumite distincții, decorații și diplome pe care le-au primit în salonul unuia dintre cele două Palate din care este condusă România. Nu înțeleg cum poți fi dezamăgit de ceva ce are legătură cu politica, mă depășește… Rămân perplex în fața oricărui om care spune că are așteptări de la acest bâlci al deșertăciunilor care este politica. Să fie sănătoși! 

   Eu rămân alături de cel care în momentul în care a fost anunțat că e desemnat câștigător al premiului Nobel pentru literatură, nu a dat năvală să îl primească, nici nu a intrat cu capul plecat în vreun salon oficial, ci a impus niște condiții pentru a i se înmâna prestigiosul premiu. Asta pentru că lucrarea lui, cartea la care lucra în acel moment a socotit-o mult mai importantă decât premiul Nobel pentru literatură. Cinste lui!

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media