103 ani de la Bătălia pentru Târgoviște – 20 noiembrie 1916

Distribuie:

Conform ordinelor, în seara zilei de 19 noiembrie 1916, Corpul 2 Armată Român a organizat o apărare pentru interzicerea pătrunderii trupelor austro-germane în orașul Târgoviște. Astfel, cu Divizia 12 Infanterie la vest de Pucioasa între localitățile Moțăieni și Brănești și cu Divizia 22 Infanterie, comandată de generalul Aristide Razu între localitățile Teiș, Dragomirești și Râncaciov s-a intrat în apărare. Se avusese în vedere și posibilitatea de ripostă prin concentrarea unor unități mobile de cavalerie dispuse astfel: în zona localității Doicești, Brigada 2 Cavalerie întărită cu un batalion de infanterie și o baterie de artilerie, la flancul stâng al dispozitivului de apărare în zona localității Râncaciov, Brigada 3 Cavalerie. Pe dealul Dragomirești, care îmbracă drumul Câmpulung – Târgoviște, și-a concentrat efortul principal al apărării Divizia 22 Infanterie.

În ziua de 20 noiembrie, după o puternică pregătire de foc a artileriei germane, trupele comandate de generalul german von Morgen cu Divizia 12 Bavareză, au trecut la ofensivă, rezultând o bătălie despre care istoricul Constantin Kirițescu nota: ,,…Morgen atacă Târgoviștea cu întreaga sa Divizie și reuși să ocupe orașul, după o luptă dată cu disperare de Divizia 22 Română, care era aproape cu totul lipsită de artilerie”. 

Au căzut în luptă un număr de 75 militari români și 92 militari germani și austrieci. Pe acel deal, imediat după terminarea luptei, după retragerea trupelor române, din dispoziția trupelor de ocupație s-au organizat, cu titlu de provizorat, două cimitire militare, unul românesc în stânga comunicației amintite, și unul german sub dealul Dragomireștilor, ambele aflate în vecinătatea actualului poligon de tragere al Garnizoanei Târgoviște.

Martor al acestor evenimente sunt acum o troiță dedicată ostașilor români, aflată astăzi într-o totală degradare și nepăsare care parcă se chinuie să-și justifice existența, și o cruce de piatră dedicată celor germani și austrieci.

col. (r) Gheorghe Șerban

Președinte Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Mihai Viteazul Dâmbovița

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro