ortooxacell kiss2022.gif Flax

VULCANA PANDELE: Un nou episod în saga mirosurilor

În data de 25.11.2019, ora 17:00, la Primăria Brănești va avea loc o consultare publica privind extinderea unor capacități de producție a fabricii Marchand SRL.
Din investigațiile făcute de Gazeta Dâmboviței.ro, am constat o serie de „zone gri”, cel puțin până acum.
Concluziile noastre până la această dată sunt:

1. Lipsa certificare ISO 14001:2015 / EMAS management deșeuri. Nu există un sistem clar de trasabilitate pentru deșeuri producție și aditivi tehnologici utilizați.

Pagina Marchand

2. Lipsa certificare ISO 45001:2018 Acest standard nu este implementat deși heparina se pare că are efect degenerativ și este strict interzis contactul cu heparină pentru femeile care vor să rămână însarcinate. Riscurile de avort și mutații genetice ale fătului provocate de heparină fiind o îngrijorare în mediul științific.

3. Societatea nu deține un sistem prin care să identifice principalii indicatori de performanţă în domeniul mediului.
Nu există stații de măsurare continuă pentru pulberi, SO2, NO, compuși organici volatili.
Nu este implementat nici un proces de neutralizare individualizat pentru acești compuși.
Cerința este obligatorie, prevăzută în Autorizația Integrată de Mediu eliberată APM Dâmbovița.

4. Lipsă măsurători actualizate (an 2018-2019)conform SR EN 13725:2003 privind Calitatea aerului. Lipsa unei stații de măsurare continuă privind poluarea olfactivă ar putea permite deversarea periodică de noxe olfactive rezultate din procesul de producție care nu prevede stații de neutralizare pentru compușii organici volatili. Metoda folosită cu cărbune activ poate fi ineficientă pentru anumite substanțe organice volatile și totodată îsi pierde eficiența în timp.
Această metodă implică stații de măsurare permanente întrucât eficiența ei depinde de rata de înlocuire a filtrelor.
Raportările ar trebui să se facă semestrial, obligatoriu, așa cum prevede Autorizația Integrată de Mediu la capitolul 14.

5. Nu există măsurători actualizate (an 2018-2019) privind apele uzate deversate în râul Ialomița. Nu există indicatori de performanță pentru stația de tratare a apelor aparținând societății Terra Dinamic SRL.

6. Riscurile majore generate comunităților locale de o societate care utilizează anual tone de, sulfați de aluminiu, metabisulfit de sodiu, sodă caustică, hipoclorit de sodiu și alcool metilic într-o zonă rezidențială și nu prezintă nici un buletin de analiză actualizat (2018-2019) privind apa freatică, solul și vegetația.

Containere cu substanțe folosite de Marchand- fotografii realizate în curtea Marchand

7. Nu a fost prezentat nici un studiu de impact în satele/comunele alăturate privind funcționarea societății din 2014 pana în prezent cu privire la incidența bolilor degenerative asociate compușilor organici volatili (cancer, parkinson) și nici privind incidența cazurilor de avort sau deviații genetice privind noii născuți.
Vom fi prezenți la dezbaterea publică și vom încerca să lămurim împreună cu cei prezenți dacă sau nu se respectă cu adevărat cerințele de mediu prevăzute de legile în vigoare și vom continua să urmărim îndeaproape situația din zonă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media