Claudiu Berechet: arta fotografică pe băncile Liceului de arte „Bălaşa Doamna”

 

Arta fotografică este un domeniu din ce în ce mai explorat de tineri. Unii începători, alţii cu ani de experienţă în spate, pasionaţii de fotografie aduc o pată de culoare în monotonia cotidiană. Chiar dacă totul începe ca un hobby, mulţi încheie prin a face din asta o meserie. Este şi cazul lui Claudiu Berechet, elev al Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte care este pasionat de arta conceptuală- fotografia fashion. Claudiu are o colecţie importantă de premii câştigate până acum la concursurile de fotografie locale şi naţionale, dar şi numeroase expoziţii la activ. În anul 2009 el a obţinut premiul pentru „ Cea mai bună fotografie portret” la Festivalul Naţional LicArt, menţiunea I la secţiunea „ Manipulare digitalăde imagine” la concursul Digiphoto şi locul III la Festivalul Art4you. Un an mai târziu a reuşit să se claseze pe locul I la acelaşi festival şi să obţină alte trei premii:  locul II la secţiunea fotografie a concursului „Liceul meu prin obiectiv”-Ediţia I şi premiul special al juriului la concursul „Strada mare-cântec uitat de arhitectură”.

De ce ai ales fotografia?

Nu mi-am pus niciodată această întrebare. Poate pentru că a apărut într-o perioadă din viaţa mea în care simţeam nevoia de evadare şi am făcut acest lucru prin intermediul fotografiei. A fost momentul în care, din cauza unui accident,  am fost nevoit să abandonez practicarea baschetului. Oarecum, pot spune că am fost inspirat şi de tatăl meu care a făcut mult timp din arta fotografică un hobby .

Se spune că „Arta cere sacrificii”. Ce sacrificii consideri că ai făcut până acum pentru a te dedica acestui domeniu?

Da, aşa este. Când alegi să îţi construieşti o carieră şi mergi mai departe de hobby, apar o serie de mici, uneori chiar mari sacrificii. În primul rând sunt nopţile pierdute, apoi orele pe care le petreci în fiecare zi în faţa calculatorului învăţând programe de editare, programe speciale, tehnici de studio. Treptat se instaurează oboseala, începi să ai probleme cu vederea şi de multe ori ajungi să te simţi chiar epuizat.

Merită toate aceste sacrificii?

Da, cu siguranţă. Atunci când reuşeşti să îţi atingi ţinta, când ajungi la rezultatul dorit, uiţi şi de oboseală şi de stres şi simţi o satisfacţie foarte mare. Practic, munca ta nu a fost în zadar. Am simţit asta când am avut ocazia de a-mi expune fotografiile: în 2008 în cadrul expoziţiei colective „Dialog cu vizibilul”; în 2009, la expoziţia de lansare a grupului „Ceilalţi”; iar în 2010 în cadrul simpozionului naţional „Destinul unui om, memoria unor locuri” şi la expoziţia „Tezaur turistic dâmboviţean” din cadrul evenimentului „Ziua Europei-Cetăţenia europeană colectivă” . Am avut şi câteva apariţii în reviste online de profil şi pe site-uri de specialitate.

 

Care a fost cea mai importantă realizare a ta până în prezent?

Sunt de fapt două realizări importante pentru mine. Mai întâi câştigarea premiului I la concursul internaţional Inspired desfăşurat la Bucureşti. Apoi, am depus dosar pentru a urma o facultate în Anglia şi din 1000 de candidaţi au ales 100 printre care mă aflam şi eu. Interviul pe care l-am susţinut a fost un prim pas pentru mine în evoluţia  în aceast domeniu.

Ce planuri ai pentru viitor?

Cel mai mult îmi doresc să reuşesc să studiez în străinătate. De fapt, sper să reuşesc să părăsesc România în curând pentru că aici arta fotografică nu este apreciată la adevărata ei valoare. Deşi este destul de greu şi e nevoie de foarte multă muncă, nu este răsplătit pe măsură şi asta te demoralizează. Am aplicat la cinci facultăţi din Anglia, am susţinut şi o parte din interviuri, dar visul meu este să ajung să urmez cursurile de la London College of Fashion.

Puteţi să vizionaţi fotografiile realizate de Claudiu la adresa: www.claudiuberechet.com .

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro