Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

ACTUALITATEA DE ACASĂ – Ziua Națională a României, aniversată prin trei expoziții de istorie și arheologie la Universitatea „Valahia” din Târgoviște

   Universitatea „Valahia” din Târgoviște, prin intermediul Departamentului de Istorie și a Centrului de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu”, vă invită să participați în zilele de 1 și 2 decembrie 2021 la vernisajul a trei expoziții itinerante de istorie și arheologie organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. 

   Primele două expoziții foto-documentare, intitulate „Românii din fostele scaune secuiești și Marea Unire” și „ArheoMicrospec”, realizate în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Asociația Cultural-Științifică „Carpații Răsăriteni”, vor fi vernisate la data de 1 decembrie 2021, ora 10, în corpul B, parter al Campusului Universității „Valahia” din Târgoviște, situat pe Aleea Sinaia, nr. 13 din Târgoviște. Cea de-a treia expoziție, intitulată „Patrimoniu şi monumente în spaţiul cultural românesc comun”, organizată împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Patrimoniului din Bucureşti, va fi vernisată la data de 2 decembrie 2021, ora 14, în aceeași locație.

   Expoziția „Românii din fostele scaune secuiești și Marea Unire” oferă o perspectivă inedită a istoriei comunităților românești din regiunea secuiască (în care constituiau o minoritate) în perioada de după instaurarea dualismului austro-ungar, urmărind să redea tabloul complex al relațiilor cu celelalte comunități etnice, organizarea administrativ-teritorială a acestei zone, particularitățile sale economico-sociale, precum și activitatea culturală și politică a populației românești. Expoziția scoate în evidență situația din sud-estul Transilvaniei în contextul Marelui Război, al campaniilor militare ale armatelor austro-ungare (încadrate în gruparea Puterilor Centrale) și românești (aliate cu Antanta din 1916), care fiecare dintre acestea au avut sub arme români covăsneni, harghiteni sau mureșeni. Elementul central al expoziției este constituit de reliefarea rolului pe care românii din fostele scaune secuiești l-au jucat în realizarea pe baze plebiscitare a unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat la 1 decembrie 1918. Vizitatorii vor avea prilejul să ia cunoștință cu activitatea unor lideri locali pe nedrept lăsați într-un con de umbră, care însă au jucat un rol cheie în acțiunea de unificare din urmă cu 103 ani.

   Expoziția „ArheoMicrospec”, găzduită de asemenea de Universitatea „Valahia” din Târgoviște pe parcursul lunii decembrie, cuprinde 10 postere care prezintă diferite instantanee din  perioada de desfășurare a proiectului ”Microscopia, spectrometria și patrimoniul arheologic mobil. Noi perspective asupra valorilor trecutului”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Beneficiarii proiectului au fost, în primul rând, Asociația Cultural-Științifică „Carpații Răsăriteni” și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, alături de o serie de asociații culturale locale. Meritul acestui proiect a fost faptul că s-a adresat atât specialiștilor, cât și publicului interesat, în special elevilor din județele Covasna și Brașov. 

Dimensiunea științifică a expoziției este ilustrată de analiza artefactelor descoperite în situl arheologic de la Păuleni-Ciuc – „Dâmbul Cetății” (eneolitic și epoca bronzului). Au fost folosite metode de investigație moderne, care pun în evidență caracterul interdisciplinar al arheologiei: analize de tehnologie și traseologie realizate la microscop, care ne dezvăluie modul în care au fost realizate și folosite diferitele artefacte, alături de analize spectrometrice (din sfera științelor fizico-chimice), prin intermediul cărora se pot identifica: compoziția diverselor materii prime, sursele lor de proveniență, modalitățile de procurare a acestor materii prime etc. Câteva studii de caz, în special obiecte de podoabă care constituie unele dintre cele mai spectaculoase tipuri de artefacte descoperite în contexte preistorice, sunt ilustrate prin intermediul posterelor. Cea de a doua serie de postere prezintă modul de diseminare al acestor rezultate către publicul larg. Astfel, echipa proiectului s-a deplasat la câteva școli unde au fost susținute lecții deschise, s-au organizat workshopuri adresate elevilor prin care au fost învățați cum să confecționeze artefacte, s-au realizat expoziții itinerante, cu prezentarea pieselor arheologice și a metodelor de analiză cu scopul de a atrage tinerii către acest domeniu atât de interesant, al arheologiei.

   Expoziția „Patrimoniu şi monumente în spaţiul cultural românesc comun” se raportează la monumentele de arhitectură civilă, ecleziastică, administrativă, militară, situri arheologice, bunuri culturale, artistice de tipul patrimoniului mobil şi forme de patrimoniu imaterial aflate în afara granițelor actuale ale României. Situaţia acestui patrimoniu nu este pe deplin cercetată până în prezent, lipsind o inventariere sistematică care să permită situaţia la zi a monumentelor şi bunurilor culturale pentru a putea fi monitorizate în mod corespunzător.

   Expoziţia „Patrimoniu şi monumente în spaţiu cultural românesc comun” oferă o detaliere a monumentelor istorice din Bucovina prin imagini şi note care permit o sintetizare a cercetării documentare şi de teren ce a avut în vedere identificarea acestora, starea de conservare și evidenţa ştiinţifică. Prin colecția de imagini expuse se atrage atenția asupra monumentelor româneşti, a valorii culturale a acestora, a nevoii de protejare în fața riscurilor la care acestea sunt supuse, de conservare şi restaurare. Concepția fundamentală a expoziției este că patrimoniul, ca valoare culturală, este o mărturie a identității noastre naționale ca parte a matricei europene, o moștenire culturală pe care avem datoria să o lăsăm generaţiilor viitoare. 

   Expozițiile vor fi prezentate de profesori universitari ai Universității „Valahia” din Târgoviște și de Dr. Laurențiu Dragomir, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Patrimoniului din Bucureşti.

   Vă invităm la vernisajul expozițiilor de Ziua Națională a României, la 1 și 2 decembrie 2021!

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media