Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

ACTUALITATEA DE ACASĂ – Expoziția de pictură Valentin Codoiu

   În foaierul „noului” Cinematograf Independența din Târgoviște s-a deschis expoziția de pictură a artistului clujean Valentin Codoiu.

   Expoziția este organizată de Primăria Municipiului Târgoviște și de Teatrul Tony Bulandra și poate fi vizitată în perioada 1 decembrie 2021 – 1 februarie 2022  Deschiderea oficială a avut loc în prezența pictorului Valentin Codoiu, a primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a viceprimarului, Monica Ilie și a directorului Teatrului Tony Bulandra, Mc Ranin, la Galeria de Artă Târgoviște – Foaierul Cinematografului Independența.

    Valentin Codoiu este un prieten vechi al Teatrului din orașul nostru, a semnat scenografia multor spectacole de succes, printre care:  „O scrisoare pierdută”, „Trei surori”, „Visul lui Fundulea”, „O vară fierbinte pe Iza”, „Visele călătorilor de pe Titanic”, „Leonce și Lena” etc.

    Valentin Codoiu este un  artist cu o activitate de peste 40 de ani, pictor şi scenograf de elită, S-a spus că, în creațiile sale, uneori există o senzualitate dusă până la violenţă, dar opera artistului îl dezvăluie continuu îndrăgostit de materie şi culoare, iar alteori banalitatea motivului trădează adevărul artei sale, în care subiectul şi anecdota nu sunt decât pretextele unei aventuri picturale.

    Artistul s-a născut în anul 1955, în comuna mureșeană Coroisânmartin. În prezentarea expoziției din orașul nostru se afirmă că Valentin Codoiu „a simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. A avut parte de educație artistică în mediul cultural clujean, unde a absolvit Liceul de Artă (1974). Pregătirea universitară a început-o la Cluj-Napoca și a continuat apoi la București, în cadrul Institutului Nicolae Grigorescu, secția pictură, promoția 1979, la clasa profesorului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A urmat o carieră profesională în scenografie, colaborând, în această calitate, de-a lungul a patru decenii de susținută activitate, cu renumite instituții de teatru și operă din România (Cluj-Napoca, Târgoviște, București, Iași, Constanța, Sibiu), dar și din alte țări, precum Franța, Italia, Islanda ș.a.”

    Pentru noi, târgoviștenii, au rămas memorabile numeroasele evenimente petrecute la Teatrul de pe Bulevard, neuitate fiind, după atâția ani, decorurile și costumele Bacantelor intrate deja în istorie, în montarea lui Mihai Măniuțiu. Toate s-au petrecut în ceea ce putem numi, cu îndreptățire, epoca Ranin la teatrul târgoviștean…

    Valentin Codoiu a avut „o activitate prolifică de atelier și un susținut efort creativ i-au permis să expună bogata sa producție artistică în muzee și galerii de artă din țară și străinătate, Valentin Codoiu participând, de-a lungul anilor, la importante expoziții de grup, saloane naționale și internaționale de artă, simpozioane și tabere de creație. Proiectele personale ale artistului s-au concretizat în expoziții găzduite de simezele unor muzee și galerii din București, Cluj-Napoca, Bistrița, Dej, iar în plan extern la Paris, Le Reincy (Franța), Milano, Amsterdam, Lisabona, Florida (SUA)”.

    Actualul eveniment expozițional reprezintă cea de-a doua expoziție personală a pictorului Valentin Codoiu aici, la Târgoviște, prima expoziție fiind găzduită, în anul 2003, de Teatrul Tony Bulandra

   Reamintim că  Expoziția poate fi vizitată gratuit, în perioada 1 decembrie 2021 – 1 februarie 2022, în intervalul orar 11:00 – 17:00, de luni până duminică inclusiv.

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media