ortooxacell kiss2022.gif Flax

170 de ani de atestare documentară a cartierului Matei Voievod

Istoria comunității de bulgari târgovișteni începe în 1851

Bulgarii târgovișteni au sărbătorit, astăzi, 170 de ani de atestare documentară a cartierului Matei Voievod. Evenimentul aniversar a avut loc în fața celor două monumente dedicate celor  97 de eroi bulgari morți în Războiul de Independență, Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război, ridicate de comunitate.

„De praznicul Sfântului Apostol Andrei, alături de comunitatea bulgară din Târgoviște, am sărbătorit 170 de ani de la stabilirea acestora în municipiul nostru. Oameni muncitori și harnici, bulgarii fac parte din istoria Târgoviștei, iar modul în care au reușit să se integreze în familia noastră le face cinste. De asemenea, le suntem recunoscători și celor 97 de eroi bulgari căzuți în luptele pentru independența și integritatea țării care i-a primit cu brațele deschise.
Le urez „La Mulți Ani” cu sănătate și împliniri tuturor!
Să ne revedem cu bine de fiecare dată!”  a declarat cu această ocazie Corneliu Ștefan, președintele CJD.

Istoria comunității de bulgari târgovișteni începe în 1851, când un număr de 57 de familii bulgăreşti au plecat de la Băleni de pe moşia marelui ban Grigore Baleanul după ce şi-au achitat datoriile către proprietar. Răscumpărându-se, au venit ca oameni liberi şi au cumpărat terenuri la Târgoviște.

De-a lungul anilor, cu diferite prilejuri, bulgarii din Mahalaua sârbeasca şi-au dovedit deplina lor recunoştinţa față de tara şi poporul care le-a oferit adăpost.

Astfel, cu prilejul războiului de independență din 1877, însufleţiţi de idealul de libertate naţională pentru care lupta armata română pe teritoriu țării lor natale, “sârbii” din marginea Târgoviştei au dăruit însemnate cantităţi de zarzavaturi pentru aprovizionarea armatei, din care unele s-au vândut pe piaţa şi s-au transformat în bani care au avut aceeaşi destinaţie. De asemenea, din aceeaşi mahala se dădeau pentru rechiziţii 47 de cai, un sacrificiu destul de mare pentru ei, dacă ne gândim că pentru ocupaţia lor, grădinăritul, caii erau indispensabili.

La fel s-au comportat şi în războiul din 1916-1918, dar și în cel de-al Doilea Răzoi, când un mare număr de “sârbi” din mahalaua Târgovişte şi-au dat viata pentru pământul patriei adoptive.

În 1940, potrivit dispoziţiilor mareşalului Antonescu în legătură cu aplicarea Tratatului cu Bulgaria de la Craiova şi a acordului pentru schimbul de populaţie, s-a hotărât ca nici un cetăţean de origine etnică bulgară să nu mai rămână pe teritoriu, romanesc. Se întocmiseră liste cu bulgarii care locuiau în oraş şi urmau sa plece. Autorităţile locale au făcut intervenţii ca aceşti bulgari să nu fie expediaţi peste Dunăre, ei fiind furnizorii principali de zarzavaturi pe piaţa oraşului.  Plecarea lor ar fi perturbat aprovizionarea oraşului. S-a revenit asupra dispoziţiilor şi bulgarii au rămas pe loc.

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media