A început Şcoala de Vară de Studii Nordice și Baltice, la Târgovişte

50 de studenţi de la mai multe universităţi din ţară participă, în perioada 1-16 august, la Școala de Vară de Studii Baltice şi Nordice – „A piece of culture, a culture of peace” (CoolPeace) organizată de Universitatea Valahia din Târgoviște în parteneriat cu Universitatea din Agder, Universitatea din Oslo, Ambasada Lituaniei în România, Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii și Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice.

Programul educațional include activități separate în două module şi este o oportunitate pentru studenţi. “Vreau să învăţ limba finlandeză şi să aplic pentru o bursă Erasmus. Este prima oară când particip la acest proiect. Îmi doresc să cunosc oameni noi, să evoluez în plan social”, ne-a mărturisit Sebastian, din Târgovişte, student la Universitatea “Valahia” din Târgovişte. Primul modul cuprinde cursuri de limbi scandinave, finice și baltice, iar cel de-al doilea conține cursuri de cultură, istorie, geografie, drept constituțional și economie a țărilor nordice și baltice.  “Mi-a plăcut de mic civilizaţia nordică . Mă gândesc serios să continuu studiul în această direcţie. Vreau să învăţ limba pentru a avea o bază când o să ajung acolo”, ne-aspus Marius, din Aninoasa, student în anul II la Facultatea de Litere din Târgovişte. Profesorii şi formatorii de la această şcoală de vară, în cea mai mare parte profesori universitari şi cercetători ştiinţifici, provin din România, Norvegia, Finlanda, Letonia şi Lituania.

În programul şcolii se încadrează workshop-uri pentru studenți și pentru profesorii români, activități care au drept scop realizarea unui schimb de bune practici și transfer de expertiză între aceștia și partenerii norvegieni. Dintre atelierele de lucru programate în cadrul activităților desfășurate în cadrul Școlii de Vara CoolPeace amintim: atelierul „Personalul didactic și organizarea atelierelor de lucru” (Einar Vannebo și Ola Mestad, Universitatea din Oslo, Jahn Holljen Thon, Gro-Renée Rambo, Svein Slettan și Arne Dag Sti, Universitatea din Agder), „Literatură norvegiană contemporană” (Marta Norheim, Norwegian Broadcasting Corporation, Oslo), „Muzică rock nordică” (Kim Calonius și Mikko Lehmuskoski, Helsinki), „Metacogniția – știu și la ce ajută că știu” (Alexandra Anton, Universitatea din Turku).

Programul educațional CoolPeace continuă și dezvoltă un proiect pe care Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice l-a inițiat în anul 2012 prin organizarea primei școli de vară de studii baltice și nordice initulată „Lumini Nordice”, care s-a desfășurat la Universitatea Valahia din Târgoviște în perioada 29 iulie – 11 august 2012. “M-am înscris la această şcoală pentru că aş vrea să obţin o bursă într-o ţară nordică. Am mai participat la acest proiect şi astfel am descoperit limbile nordice. Mi se par mai exotice şi pot fi un avantaj pentru cunoscători”, consideră Georgiana, studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

Finanţarea acestui proiect este asigurată prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014, programul Burse şi cooperare interinstituţională în cadrul învăţământului superior între România, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro