Termica vrea 10% din bugetul municipiului pentru a da apă caldă!

SC Termica este cu adevărat o gaură neagră a banilor publici locali! Cu investiţii ineficiente, dimensionarea greşită a sistemului, împrumuturi complicate şi consilii de administraţie care nu au dat niciodată socoteală, Termica a înghiţit în ultimii ani sute de miliarde din bani publici, atât de la CLM Târgovişte, cât şi de la Guvernul României.

 Termica avea la începutul lui 2008 o datorie pe care executivul primăriei a numit-o “istorică” de 105 miliarde  de lei, doar către GDF Suez. La aceasta se adăugau datoriile curente şi ratele împrumuturilor. Suma pentru furnizorul de gaze a fost achitată complet, prin sprijin guvernamental şi local, abia la jumătatea anului trecut. Acum conducerea Termica a venit iarăşi în faţa consiliului local cu o datorie de 178 de miliarde, adică echivalentul a 10% din bugetul municipiului. Fară achitarea acestor bani, Termica nu va putea relua furnizarea apei calde şi a agentului termic pentru cei 2700 de abonaţi persoane fizice, la care se adaugă unităţile şcolare şi instituţiile publice. Doar că scele 178 de miliarde vor asigura stabilitatea societăţii doar până la 1 ianuarie 2013. Important este şi că CLM nu are de unde să dea societăţii această sumă. Din cauza datoriilor Termica are, din luna decembrie a anului trecut, conturile blocate de ANAF.

 O soluţie ar fi capitalizarea societăţii. S-a ales o comisie, formată din cinci membri cu participare, din partea executivului, prin viceprimarul Ioan Ţuţuianu, care să analizeze propunerea a două societăţi interesate să preia în concesiune activele Termica, în vederea îndreptării situaţiei actuale. Edilul Târgoviştei Gabriel Boriga, speră şi într-un ajutor guvernamental, la fel ca cel din iarna 2010, când târgoviştenii ar fi îngheţat în apartamente fară ajutorul guvernului. O soluţie ar putea fi dată săptămâna viitoare când comisia trebuie să întocmească un raport cu care să vină în CLM. Cât despre apa caldă, nu se ştie când va curge iar la robinetele abonaţilor.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro