Teatrul municipal, secția Consiliul Local Târgoviște! Caragiale ar fi mândru!

Distribuie:

       1. Din start subliniez că proiecția bugetară pentru Teatrul Municipal Târgoviște, pe anul 2015, propusă de conducerea teatrului și acceptată de executivul primăriei miroase a nesimțire. Municipiul Târgoviște are nevoie de teatru, dar nu își permite un teatrul de proiecte, așa cum e gândit acesta, cu spectacole care depășesc un miliard de lei vechi.

        2. Eșecul votării bugetului local în ședința CLM de astăzi, sub pretextul general acceptat că se dorește binele și numai binele târgoviștenilor, se datorează în special faptului că acest buget nu a fost negociat politic între forțele din consiliu. Băieții n-au găsit calea dialogului. Încă!

         3. Piesa de trei ore jucată de consilierii locali, în fața camerelor de luat vederi, avea cronicile corect scrise cu câteva ore înainte când PSD anunțase că nu va vota bugetul sub nici o formă și că nu are rost amendarea acestuia, fiind unul dezechilibrat. Cu toate acestea piesa bugetului s-a jucat cam trei ore, cu mimica unor consilieri preocupați să rezolve și să înțeleagă, așa de dragul publicului, care va lipsi însă la viitoarele negocieri! De prisos să mai spunem că bugetul a fost respins, în favoarea unei a doua puneri în scenă.

         Acum pe larg vorbim, Teatrul Municipal e o vacă care mustește. Nu neapărat de cultură, cât de bani. O știu și pesediștii și pedeliștii și peneliștii, într-un cuvânt toată lumea. Dar în același timp e un subiect facil de propagandă, de asemenea pentru toată lumea. Unii mai aveau puțin, și în funcție de scenariu, se legau cu lanțurile de teatru împotriva celor care ucideau fără milă cultura târgovișteană. Asta cu ceva ani în urmă…

         Evident că cererea teatrului de aproximativ 60 de miliarde lei vechi nu e de luat în seamă, pe considerent de lipsă de bun simț într-un oraș sufocat de alte nevoi. Ranin (pus director cu sprijinul USL, adică PNL și PSD, susținut de aceeași echipa o perioadă, înlocuită ulterior de cuplul PDL – PNL), ar vrea un pod rulant de 10 miliarde (podul rulant e o dotare pentru scenă, ca să nu se înțeleagă greșit, utilă, dar nu neapărat ultra necesară).

        Deranjul nu este că nu se dorește alocarea acestei sume, ci  că spectacolul din CLM este doar de dragul publicului și că eu nu mai cred în el. Ca o predicție pentru un viitor imediat, vă spun că onor consilieri se vor întâlni (acum departe de camerele de luat vederi), vor cosmetiza pe ici pe colo, până când personajele cheie vor fi mulțumite de negociere, cu promisiunea că dacă mai e nevoie se mai dau bani la rectificare. De unde știu? Am mai văzut piesa. Chiar și anul trecut când același consiliu a aprobat 6,2 miliarde pentru Festivalul Crizantema, condus ca director al festivalului de fostul primar Gabriel Boriga! Și când nu am văzut nici un consilier legat cu lanțuri pe undeva, pe subiectul acesta. Cum n-am văzut pe nimeni în greva foamei, ci dimpotrivă i-am văzut prin poze, când teatrul municipal cheltuia 3,7 miliarde pe orășelul și venirea lui Moș Crăciun. Sigur n-ar fi dat bine în an electoral…

       De unde și gustul amar al reprezentației, pe alocuri ipocrite, de astăzi, din Consiliul Local Târgoviște, cu grija cetățeanului în gură și grija personală în suflet. Totuși, am descoperit că unii dintre consilieri ar putea fi distribuiți cu succes în anumite roluri antologice. Păcat că nu se joacă și Caragiale la Târgoviște. Un Ghiță Pristanda, în interpretarea lui Cătălin Rădulescu, ar face furori cu celebrul monolog al lui Pristanda: “Grea misie, misia de polițai…Și conul Fănică cu coana Joițica mai stau să-mi numere steagurile…Tot vorba bietei neveste, zice: “Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și papă-i tot, ca sătulul nu crede la ăl flămând…” Un Rică Venturiano, adus în scenă de Tudorică Răducanu cu a sa deviză: „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!“  Ori Prisăcaru sau Stan în rolul Catindatului, un ucenic pe cale de a deveni funcţionar, de felul lui, altfel băiat bun, care se bagă, încâlcindu-le şi mai rău, încurcăturile care se petrec în prăvălia lui dom Nae.  Cu siguranță că un regizor ar putea găsi ușor actori în CLM pentru Ionescu, simbolul omului din mulţime, al parvenitului anonim, care neputând avea opinie individuală, originală, se alătură, din instinct de turmă, unei găşti. Și sigur, cei la care se face mereu referire, actorii cetăţeni, personaj colectiv care dă  impresia de “lume”, pestriţă, veselă, inconştientă,  sugerând şi dimensiunea de turmă, lipsită de personalitate, uşor de manipulat.

         Cât despre  târgoviștenii, care nu au reușit, ca unii dintre consilierii ce îi reprezintă în spectacolele ipocrite de ocazie, să-și înflorească afacerile, să-și schimbe mașina sau să-și ridice case, lor li se potrivește un banc amar: Un țigan și-a cumpărat un măgar, deși nu prea avea ce să îi dea de mâncare. În prima zi i-a dat un snop de coceni, a doua zi jumătate, a treia zi un sfert, a patra 20 de coceni și tot așa, într-o lună, ajunsese la un cocean pe zi. Doar că în prima zi din a doua lună, găsind măgarul mort exclamă: Al dracu, a murit acum când îl învățasem să nu mai mănânce!

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 4 ganduri despre “Teatrul municipal, secția Consiliul Local Târgoviște! Caragiale ar fi mândru!

 • 16 februarie 2015 at 7:25
  Permalink

  de la teatru s-au scurs bani catre asa zisa presa locala sub forma de publicitate. ranin a reparat acoperisul nou nout. e o gaur aneagra pentru buget. dna ar trebui sa ancheteze

  Reply
 • 14 februarie 2015 at 20:30
  Permalink

  Traseisti…parveniti…..Ghita…..Zoe….ce au avut…si ce au pierdut….parol..au castigat mult…noi am pierdut targovistenii……vreau sa le faceti o campanie asemanatoare tuturor si la alegeri…felicitari pt articol

  Reply
 • 13 februarie 2015 at 10:05
  Permalink

  Bun articolul. Felicitari!

  Reply
 • 12 februarie 2015 at 23:34
  Permalink

  ” Cand aud de cultura imi vine sa scot pistolul”.

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro