TÂRGOVIȘTE: Ceasul Primăriei măsoară timpul „nemțește” de 113 ani! – FOTO

       Ne-am obişnuit să trecem pe lângă frumoasa clădire a primăriei municipiului şi să ascultăm în treacăt bătăile ceasului amplasat pe frontonul construcţiei. Ceasul bate fiecare sfert de oră, iar la fix, se aud un număr de bătăi egal cu ora pe care o indică acele. Cu siguranţă că pentru vremurile pe care le trăim, cu mobilul şi internetul după noi, ceasul primăriei este doar un obiect de decor. Nu la fel era şi acum mai bine de 100 de ani, când orologiul dădea ora exactă în vechea urbe a Târgoviştei.

ceas primarie

      Dar iată povestea ceasului:  Clădirea primăriei Târgoviște a fost finalizată în 1898, cu lucrările de zugrăvire interioară, montarea sobelor şi a mobilierului. 4 ani mai târziu, în 1902, primăria a  comandat şi primit orlogiul pe care avem privilegiul de a-l auzi şi astăzi bătând. Acesta, model 12 C, a fost comandat de municipalitate, la Leipzig, în Germania şi montat în frontonul clădirii deasupra uşilor care dau în balconul Sălii Florentine. Ceasul a fost montat de un meşter ceasornicar bucureştean, George Ionescu.ceas primarie 2

     Astăzi, după 113 ani de la montarea sa, orologiul este îngrijit tot de un Ionescu. Liviu Ionescu, administratorul clădirii primăriei. Acesta a primit această sarcină după ieşirea la pensie a ceasornicarului care se ocupa cu întoarcerea şi întreţinerea mecanismului ce face ceasul să se învârtă. E drept că şi nevoia de economie a împiedicat municipalitatea să mai angajeze un ceasornicar, dar şi cei care mai practică astăzi meseria nu mai ştiu prea multe lucruri despre mecanismele vechi de genul acestuia. Ceasul funcţionează după un sistem cu greutăţi şi contragreutăţi şi trebuie întors la 4 -5 zile, iar, din când în când, mecanismele trebuie unse şi întreţinute. Liviu Ionescu spune că are grijă cu plăcere de orologiu, pe care îl consideră un simbol al oraşului. Când ceasul va tăcea, o parte din istoria Târgoviştei se va pierde odată cu el!

ceas primarie 10

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro