Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, amendat după ce s-a substituit în atribuțiile poliției rutiere. DJ 713 rămâne închis

FOTO: DJ 713, 24 ianuarie 2019

Consiliul Județean Dâmbovița, prin președintele Daniel Comănescu, a fost amendat de polițiștii dâmbovițeni, după ce și-a depășit atribuțiile și a luat decizii care, conform legii, sunt doar în competența poliției rutiere. Valoarea amenzii este de 7.250 de lei.

Ieri, CJD a anunțat printr-un comunicat de presă că redeschide DJ 713: “Consiliul Județean Dâmbovița a redeschis astăzi, 23 ianuarie 2019, DJ 713 Sinaia (DN 71) – Șaua Dichiului pentru circulația rutieră. Decizia a fost luată în condițiile în care, în zona montană dâmbovițeană, condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, iar operatorul economic care efectuează lucrările de deszăpezire, respectiv SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, a reușit să degajeze zăpada de pe drumul în cauză. Amintim că drumul a fost închis în ultima săptămână ca urmare a viscolului și avalanșelor produse în zonă. Menționăm că celelalte restricții de circulație, valabile pentru perioada anotimpului rece, rămân în vigoare.” se arată în comunicat.  Ulterior, CJD a înștiințat și Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița cu privire la redeschiderea drumului.

Doar că din punct de vedere legal, redeschiderea unui drum se poate face doar cu avizul scris al Poliției Rutiere. În perioada 15 – 23 ianuarie, CJD a solicitat poliției rutiere, prin trei adrese, redeschiderea drumului. Instituția nu a acordat aviz din cauza pericolului avalanșelor (mai multe avalanșe având loc în intervalul menționat), dar și din cauza faptului că nu se poate asigura o lățime corespunzătoare a părții carosabile pe toată întinderea drumului.

În lipsa avizului, CJD s-a substituit în atribuțiile poliției rutiere din Dâmbovița, dar și din județul vecin, Prahova (6 km din cei “deschiși” prin comunicat de CJD, fiind în acest județ) și a anunțat deschiderea căii rutiere.

În același comunicat, CJD fundamentează decizia de rspechidere pe informația că: “în zona montană dâmbovițeană, condițiile meteorologice s-au îmbunătățit“. În paralel, însă, ANM a emis un Cod Galben de ninsori și viscol care cuprinde și zona montană dâmbovițeană, valabil inclusiv vineri, 25 ianuarie. La acest moment, în munte vremea este rea, cu vizibilitate redusă și viscol (foto).

Președintele CJD, Daniel Comănescu, insistă însă că drumul este deschis și condițiile meteo favorabile. Întrebat în această dimineață despre redeschiderea DJ 713 acesta a declarat: “Drumul este deschis. Am sunat acolo, nu sunt probeme. Am avut o discuție cu dânșii (poliția rutieră). O să merg mâine dimineață să văd despre ce este vorba mai exact. Condițiile meteo erau ieri favorabile. Astăzi vedem despre ce e vorba!

IPJ a anunțat că șoferii se expun mai multor riscuri dacă vor circula pe un drum închis, Mai mulți șoferi au folosit astăzi această rută, după anunțul CJD de redeschidere:  “Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, respectiv risc crescut de avalanșe, cât și avertizările meteo, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, menține închisă circulația pe drumul județean 713 între km 6-16, pe o perioadă nedeterminată.

Atragem atenția conducătorilor auto că le este interzisă deplasarea pe acest sector de drum având în vedere riscul mare de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi.

Conform prevederilor art. 5 din O.U.G 195/2002, în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum și a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravențional, civil sau penal, în condițiile legii.

Totodată, orice măsură de restricție a circulației pe drumurile publice se dispune de către administratorul drumului numai cu avizul poliției rutiere.

În cazuri temeinic justificate, poliția rutieră poate dispune, fără acordul administratorului drumului public, măsuri temporare de restricție a circulației pe drumurile publice.

De asemenea, măsurile dispuse de către Serviciul Rutier i-au fost aduse la cunoștință administratorului drumului județean 713.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben în zona de munte a județului D MBOVIȚA, respectiv în Munții Bucegi și Făgăraș, de intensificări temporare ale vântului, ninsoare viscolită si de risc crescut de avalanșe.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro