TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Cum se locuia în Târgoviştea anilor ‘50

Distrugerile din vremea celui de-al doilea război mondial, ocupaţia sovietică şi regimul comunist conduceau la o gravă criză a spaţiului locuibil, în toată ţara.

Pe plan local, Sfatul popular al oraşului de subordonare raională Târgovişte emitea Decizia cu numărul 4668/5 iunie 1953, prin care stipula ca normă locativă pe întreg teritoriul oraşului, 8 metri pătraţi pentru o persoană. Restul suprafeţei care o depăşea pe cea legală, constituia suprafaţă excedentară şi trebuia împărţită celor în nevoie, astfel că se crea premisa nefericită ca mulţi proprietari ale căror case nu fuseseră naţionalizate deja, să fie obligaţi a primi chiriaşi în spaţiul considerat în plus faţă de cât se considera că ar avea nevoie.

Aceeaşi decizie stabilea şi tariful pentru chiriaşi: 1,30 lei/m.p/lunar. Suma aceasta nu îi revenea în întregime proprietarului, deoarece erau de asemenea prevăzute reduceri pentru chiriaş în cazul în care, de exemplu, locuinţa nu dispunea de canalizare (reducerea fiind de 10%), de instalaţie de apă în interior(5%), sau dacă bucătăria era comună.

Tariful amintit era acela stabilit pentru un chiriaş cu un venit de 750 de lei pe lună; cum însă majoritatea salariilor se încadrau între 250 şi 500 de lei lunar, fapt care făcea, spre exemplu, ca o familie cu doi copii, care ajungea la un câştig lunar de 400 de lei, să beneficieze de o reducere de 25% din suma stabilită legal pentru închiriere, proprietarii de case primeau pentru spaţiile închiriate nişte sume derizorii.

Se reuşea astfel nu doar rezolvarea de către statul comunist a problemei locuinţelor, ci, mai mult decât atât, lovirea celor consideraţi de către acesta drept burghezi, chiaburi, exploatatori


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro