ortooxacell kiss2022.gif Flax

O taxă introdusă de guvern în 2018, ar putea duce la creșterea taxei de habitat și în Dâmbovița

“Contribuția pentru economia circulară”, o măsură prevăzută de Guvern într-o ordonanță din 2018, ale cărei prevederi ar fi trebuit introduse începând cu ianuarie 2019, instituie o taxă de 30 de lei pe tona de deșeuri eliminată prin depozitare. Acesta ar trebui plătită de proprietarii gropilor de gunoi sau de administratorii acestora, în cazul în care există contracte de delegare a serviciului. În cazul Dâmboviței, gropile de gunoi aparțin Consiliului Județean dar serviciul a fost delegat unui operator – EUROGAS PRESCOM, în sarcina căruia pică și taxa. Impactul taxei poate fi redus prin scăderea cantităților depozitate, în ura selectării și valorificării deșeurilor de către operatorul din groapă. Cu cât acesta valorifică mai multe deșeuri aduse la groapă, cu atât va plăti mai puțin pentru “Contribuția pentru economia circulară”, taxă  este virată către Fondul de Mediu.

CITEȘTE și:Vremea se va răci semnificativ si sunt posibile precipitații

Cu toată responsabilitatea operatorului, “Contribuția pentru economia circulară” s-ar putea regăsi în taxa de habitat. Asta pentru că operatorul nu va fi de acord sau nu va putea să susțină din actuala taxă de habitat, și contribuția.

Procesul “Contribuției pentru economia circulară”

Ca o paranteză, pe rolul instanței există un litigiu între ADI Salubritate și EUROGAS PRESCOM, plecată fix de la această “Contribuție pentru economia circulară”. Conform datelor oferite de ADI Salubritate evoluția evenimentelor este următoarea:

În 2017, EUROGAS PRESCOM a prezentat la plată patru  facturi pentru contravaloarea contribuției (se pare după un calcul estimativ, deși nu apăruse încă ordonanța, dar se discuta despre ea.) Cele 4 facturi au fost refuzate la plată, neexistând temei pentru ele. Cele patru facturi nu apar în punctajul anual al plăților.

În 2018, ADI Salubritate a audiat întreaga activitate, iar cele patru facturi nu apăreau în contabilitatea EUROGAS PRESCOM.

Însă, în 2019, cele patru facturi sunt puse în executare silită de către un executor târgoviștean, în baza articolul 666 din Codul de Procedură Civilă. Așa că EUROGAS PRESCOM pune poprire pe conturile unui terț, în speță Electrica, pentru suma de 1,8 milioane de lei, calculată de EUROGAS PRESCOM ca și “Contribuție pentru economia circulară”.

ADI Salubritate a solicitat suspendarea provizorie a executării, admisă pentru patru dintre cele patru facturi, dar și cerere de sechestru pe bunuri, respinsă de instanță. În paralel, ADI a solicitat ANAF o verificare. ANAF a constat înregistrarea tardivă a facturilor, pentru care a aplicat prevederile legale.

Deocamdată cauza este în instanță și vom vedea ce se va întâmpla la finalul ei. Cert este că 1,8 milioane de lei executați de EUROGAS PRESCOM nu au mai intrat din conturile Electrica, în contul ADI Salubritate.

Sus Taxa, jos Taxa!

În ceea ce privește impactul “Contribuției pentru economia circulară” la creșterea taxelor sau tarifelor de gunoi, deja, în țară, contribuția a fost introdusă în tariful  de gunoi, în unele cazuri, cum e Turda, încă din 2018. Impactul financiar variază de la 0,75 bani la Vaslui (pentru persoane fizice), la valori în jurul unui leu, de exemplu la Alba, Timiș, Câmpina, până la 5,85 de lei la Oradea, iar pentru persoanele juridice între 3 și 7 lei.

O astfel de discuție va fi și pe ordinea de zi a ADI Salubritate. Ieri, într-o conferință de presă, președintele CJD, Alexandru Oprea declara că taxa de habitat ar putea crește din a doua parte a anului. “Nu știu cu cât s-ar putea majora taxa, n-am aceste calcule, o să vă răspundem la momentul respectiv. Sigur nu atât de mult pe cât și-ar dori operatorii. Trebuie să fie un cost suportabil pentru populație. Și trebuie să înțelegem un lucru, taxa de habitat nu a mai fost mărită de 4 ani, a rămas la acea valoare de 21 de lei. O să vedem ce valori au județele din jur care au și parte de colectare selectivă” a spus Oprea.

 

Declarația acestuia a stârnit revolta președintelui de organizație PSD, deputatul Corneliu Ștefan: “Afirmaţia şefului Consiliului Judeţean Dâmboviţa reprezintă un punct de vedere personal şi nu reflectă poziţia PSD, care deţine majoritatea în Consiliul Judeţean şi, prin primarii PSD, majoritatea în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Integrat al Deşeurilor. Conducerea PSD Dâmboviţa va analiza cu maximă atenţie această problemă şi va găsi soluţii de rezolvare, astfel încât să nu fie majorat cuantumul taxei de habitat. Nu este vina cetăţenilor că nu a fost îndeplinită obligaţia de colectare selectivă a deşeurilor! Pentru greşelile de gestionare a acestui program trebuie să răspundă cei care s-au ocupat de implementare, nu populaţia judeţului!” a precizat acesta într-un punct de vedere transmis presei locale.

Totuși, discuția este ceva mai complicată pentru a putea fi tranșată doar prin decizie politică, așa cum a demonstrat și timpul, în ceea ce privește această taxă de habitat. Mai ales în an electoral.

În 2012 se pica în aceeași fentă a tratării problemei politic, Adrian Țuțuianu, pe atunci candidat pentru președinția CJD punând în oferta electorală scăderea taxei. În noiembrie 2012, taxa scădea de la 18 la 16 lei pentru populație, ca urmare a îndeplinirii promisiunii in campanie. Dar, pentru a menține un echilibru al costurilor a fost majorată la 2 lei pe lună de gospodărie, cotizația suplimentară pe care o achitau unitățile administrativ teritoriale, și care fusese de doar 1 leu, anterior. Deci, pentru a scădea undeva, trebuia majorat altundeva.

 La numai un an, în noiembrie 2013, taxa revenea la 18 lei, iar Țuțuianu recunoștea că nu se poate altfel, pentru că socoteala politică nu „se pupă adesea” cu cea administrativă : “Ceea ce facem noi astăzi este absolut obligatoriu…Am ținut doi ani taxa mai jos cu 2 lei față de cât era stabilită inițial, dar noi trebuie să ne asigurăm resursele pentru a nu fi puși în situația de a acumula din nou datorii”. (Țuțuianu, noiembrie 2013)

Într-o discuție pe care reprezentantul Gazeta Dâmboviței a avut-o ieri cu administratorul public al ADI Salubritate, Marin Antonescu, acesta a precizat că dacă discuția privitoare la ADI Salubritate se va purta, din nou, doar din perspectivă politică, va părăsi funcția.

…………………………………………………………………….

CITEȘTE și: Sancțiune financiară importantă pentru Eurogas Prescom, pentru depozitarea de gunoi fără respectarea contractului cu CJD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media