FOTO – Biserica din Oncești, “Voronețul” Dâmboviței, a fost restaurată și poate fi vizitată!

4,9 milioane de lei au fost fi investiţi în proiectul „Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea turistică a bisericii din lemn din Onceşti, modernizarea şi crearea infrastructurii şi utilităţilor conexe”, banii venind din surse europene. Finalizarea restaurării a fost inaugurată, astăzi, la împlinirea a  200 de ani de istorie.

Biserica datează din anul 1814 şi prezintă valori documentare şi artistice demne de păstrat. Cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”  a fost ridicată cu ajutorul oamenilor  din Gemenea la începutul sec XIX, iar în anul 1857 a fost renovată de un nou rând de ctitori. Biserica este importantă prin fragmentele de pictură care încă se mai păstrează, culoarea albastră dovedind folosirea unor vopsele asemănătoare cu ,,albastrul de Voroneţ”. În această biserică s-au desfăşurat slujbe o sută de ani, până în anul 1916, când s-a terminat construcţia actualei Bisericii a satului.

Proiectul a urmărit şi modernizarea şi crearea utilităţilor conexe acestui obiectiv monument istoric de categorie A, în scopul transformării comunei Voineşti, într-un obiectiv turistic. Astăzi, la momentul inaugurării, sute de localnici au luat parte la eveniment. Primarul Dănuț Sandu a mulțumit oficialităților care au contribuit la realizarea proiectului, dar mai ales oamenilor din localitate, fără de care spune că biserica din Oncești nu ar mai fi existat. În perioada următoare biserica va fi resfințită, păstrându-se hramul dat de ctitorii ei în urmă cu 200 de ani.

poze_articole_oncesti.jpg

 

FOTO sus Biserica din Oncești, înainte de restaurare

biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (2)biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (3) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (4) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (5) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (6) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (7) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (8) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (9) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (10) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (11) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (12) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (13) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (14) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (15) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (16) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (17) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (18) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (19) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (24) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (23) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (21) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (20) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (22) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (25) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (26) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (27) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (28) biserica-oncesti-voinesti-voronet-dambovita (29)


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > r[email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “FOTO – Biserica din Oncești, “Voronețul” Dâmboviței, a fost restaurată și poate fi vizitată!

 • 6 octombrie 2014 at 9:23
  Permalink

  felicitari !!! bravo! sanatate celor implicati

  Reply
 • 6 octombrie 2014 at 8:50
  Permalink

  Bolșevicilor toaleta de la școala generală Voinești sau de acolo nu se poate fura bani?

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro