ortooxacell kiss2022.gif Flax

Corneliu Ștefan, decizie radicală, dar absolut necesară, cu privire la gropile de gunoi din județ

Actualul președintele al CJD; Corneliu Ștefan, face un pas important pentru rezolvarea problemelor din gropile de gunoi ale județului (de la Aninoasa și Titu), unde au existat semnale în ultimii ani despre nerespectarea prevederilor contractuale de către EUROGAS PRESCOM care operează servicii în cele două gropi. Contractul privind delegarea prin concesiune a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare și valorificare a deșeurilor municipale nepericuloase din județ a fost încheiat în anul 2010 pentru 15 ani.  Acesta, însă, ar putea fi încheiat înainte de termen, după ce operatorului I se impută o serie lungă de clauze contractuale nerespectate, dar și de încălcări ale contractului.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele CJD a declarat că a propus Adunării Generale ADI Deșeuri rezilierea contractului cu operatorul depozitelor de gunoi, decizie despre care publicația noastră a relatat în urmă cu câteva zile.

Corneliu Ștefan a reconfirmat astăzi informațiile despre depozitarea, începând cu 2019, în gropile județului a sute de tone de gunoi provenite din alte județe, după înțelegeri în afara prevederilor contractuale cu ADI, între operatorul Eurogaz Prescom și firme din București, Brăila și Vâlcea.

Numai în anul 2019, fără a solicita autorizația de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului și fără a raporta datele privind gestionarea deșeurilor pe teritoriul județului nostru, au fost aduse la Aninoasa și depozitate 500 de tone de deșeuri și 500 de tone la Titu. Conform contractului pe care-l avem încheiat între Consiliul Județean antideșeuri și operatorul  din depozitul de deșeuri de la Titu și de la Aninoasa – este același operator pe raza județului Dâmbovița – a fost somat pentru plata unei penalități cu 10% privind creșterea redevenței care nici până astăzi nu a fost plătită de acest operator.

Legat de acest operator, la depozitul de la Aninoasa nu și-a îndeplinit condițiile contractuale. Țintele stabilite prin contract nu au fost îndeplinite. Nici măcar până astăzi nu au început investițiile pe care și le-a asumat prin contractul semnat între operator și CJD. La Aninoasa stația de sortare nu funcționează din cauza unor defecțiuni neremediate în timp util. Straturile de deșeuri depozitate nu sunt izolate așa cum ar trebui conform contractului.

La groapa de la Titu, depozitul de la Titu, canalul colector aferent stației de epurare  este colmatat, iar incinta de acces și calea de acces efectiv nu există. Acestea sunt doar câteva condiții pe care și le-a asumat, clauze pe care și le-a asumat în acest contract și vreau să anunț public astăzi locuitorii județului Dâmbovița – În primul rând, pentru abaterea gravă de a aduce deșeuri din alte județe în cele două depozite din județul Dâmbovița (Ca o paranteză: nu vreau să ne face că nu vedem ceea ce s-a întâmplat în trecut). Am propus adunării generale antideșeuri rezilierea contractului cu operatorul din cele două depozite, de la Titu și de la Aninoasa. În adunarea Generală în care absolut toți membrii au votat pentru – nu a fost nicio abținere și am început procedura pentru rezilierea contractului.” a precizat Corneliu Ștefan.

Problemelor vor fi sesizate de către ADI Inspectoratului Județean de Poliție al județului Dâmbovița, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu.

Pe de altă parte, rezilierea contractului este un lucru dificil având în vedere relația tensionată între ADI și concesionar, încă de la începutul contractului.  Poate și de aceea o măsură radicală a fost evitată până acum de către foștii președinți ai CJD, deși lucrurile erau departe de normalitate: „Operatorul tratează într-adevăr bunurile Consiliului Județean, care sunt concesionate, ca pe bunurile proprii. Da, răspunde solicitărilor noastre, dar cu foarte multă greutate și atunci când nu are argumente se adresează instanței de judecată. Toate aspectele conflictuale pe care le-am întâmpinat în derularea acestui contract au ajuns în instanță. De regulă a câștigat pe la instanțele dâmbovițene, dar a pierdut ulterior prin hotărâri judecătorești definitive la Curtea de Apel Ploiești. (…) Este o situație foarte tensionată între părțile contractante, între Asociația de Dezvoltare și operator” a precizat Carmen Ivan, administrator public interimar ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița.

………………

 

 

 

Crina Zamfirescu, redactor șef

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media