ortooxacell kiss2022.gif Flax

Vrei să bei o cafea la terasă? Nu te poți așeza pur și simplu la masă! Reguli draconice pentru clienți și restaurante

 

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Autoritatea Naţională și Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un ordin comun care reglemntează, printre altele, și funcționarea teraselor.

Norma privind „stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică introduce reguli care fac dificilă atât pentru clienți, cât și pentru reprezentanți, prezența la terasă pentru o banală cafea sau un suc.

Nu vom putea să mergem la terasă decât cu programare, indiferent dacă e vorba de o cafea sau servirea mesei.

Ordinul introduce obligativitatea ca reprezentanții restaurantelor să țină un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor. Asta înseamnă că fiecare client trebuie să declare numele complet atât al celui care face rezervarea, cât și al celui/celor cu care iese la terasă.

S-a stabit un număr de maximum 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 m între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu. Cum vor ști însă reprezentanții restaurantelor dacă persoanele locuiesc în aceeași casă, aceștia neavând calitatea legală de a solicita documente de identitate?

Alte reguli:

– limitarea numărului de persoane care lucrează pe circuitul funcţional de producţie şi servire

– se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul
spaţiului special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terasă),
astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă)

– se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este
posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă

– se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în
interiorul terasei

– în unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas

– va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire

– se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate

– în funcţie de amplasarea meselor cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va
stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul spaţiului special amenajat din
exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terase)

– ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările
la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de
îmbolnăvire între clienţii localului;

– utilizarea de semnalizări verticale pentru a direcţiona clienţii terasei pe benzi, dacă este
posibil, pentru a facilita circulaţia pe terasă, menţinând în acelaşi timp distanţa de 2 m.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media