Țeava care ține Târgoviștea fără apă e dintr-un material interzis din 2007, considerat cancerigen

     UPDATE: IMPORTANT! S-A RELUAT FURNIZAREA APEI! REGULI DE UTILIZARE PENTRU 72 DE ORE!

     În România, de la 1  ianuarie 2007, a fost interzisă  comercializare și utilizare a azbestului și a produselor care conțin azbest, inclusiv a produselor din azbociment. O astfel de decizie a fost luată în mare parte din Europa încă din anii 1980, datorită faptului că azbestul este cancerigen și foarte periculos pentru sănătate, iar fibrele de azbest pot provocat o boală gravă numită azbestoză.

    Astăzi aflam că unii dintre târgovișteni sunt alimentați cu apă, prin conducte vechi de 40 de ani, fabricate din materialul pe care nu ai voie să-l îl mai folosești nici ca acoperiș pentru un coteț. Totuși, în România, guvernul Tăriceanu a stabilit  la momentul interdicției că. „produsele care conţin azbest şi care au fost instalate sau se aflau în funcţiune înainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate până la încheierea ciclului de viaţă al acestora.”

Compania de Apa Targoviste-Dambovita anunta intreruperea furnizarii apei potabile pe retelele de distributie din municipiulTargoviste, precum si pe retelele localitatilor limitrofe alimentate din acestea (Aninoasa, Sotanga, Gura Ocnitei, Razvad, Doicesti), in data de16.07.2015 – incepand cu orele 01:00, pana la remediere in cursul zilei de 16.07.2015, din cauza unei avarii majore, produsa pe o conducta de azbociment (zona Tudor Vladimirescu nr.76) de catre firma SC DELTA ACM, se arată într-un comunicat al Companiei.

      Cu alte cuvinte, târgoviștenii plătesc una din cele mai scumpe ape din țară, care vine pe o conductă din material declarat cancerigen în întreaga lume. Nu suntem siguri că această este singura conductă din azbociment din oraș. În acest moment, sistemul de distribuție cu apă este format din rețele construite în diferite perioade, pe diferite materiale și “bypass”-ate adesea după ureche. Noua investiție în rețele finanțată prin POS 1 Mediu nu a fost însă dată în utilizare. Oricum ea nu acoperă orașul în proporție de 100%.

     În plus, azbocimentul nu prea poate fi cârpit, așa cum se încearcă de 12 ore la Târgoviște, fără succes. Țeava a fost reparată azi noapte, dar la reluare furnizarea azbestul a plesnit în alt loc. Azbocimentul  este obținut din amestecul de ciment (aprox. 90%) cu fibre de azbest (aprox. 10%). Nu este poros și nici sensibil la ger, este inalterabil la agenții atmosferici (acizii din fum, sare marină etc) și necombustibil.

          Nocivitatea azbestului ingerat e o chestiune disputată. Se cunoaşte că azbestul există în stare naturală în apa potabilă şi că incidenţa cancerului în zonele în care materialul există în stare naturală este mare. Cu toate că, mai ales în Statele Unite, Canada şi Franţa există organizaţii care cer înlocuirea urgentă a acestor conducte, autorităţile internaţionale în materie de sănătate au conchis că azbestul este cancerigen doar dacă este inhalat.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “Țeava care ține Târgoviștea fără apă e dintr-un material interzis din 2007, considerat cancerigen

  • 19 iulie 2015 at 12:02
    Permalink

    De ce Directia de Protectie a Consumatorului nu reactioneaza! Sa protestam impotriva unei “reparatii” a acestei conducte si sa-i fortam sa o inlocuiasca! Bani au destui!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro