ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgoviştea celor 33! Vlad Dracul, primul domnitor român cavaler al Ordinului Dragonului

33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri. 

Vlad Dracul

ianuarie 1437 – iulie 1442

aprilie 1444 – decembrie 1447

       Vad Dracul a fost fiul lui Mircea cel Bătrân. A ajuns pe tronul Ţării Româneşti cu sprijinul lui Sigismund I de Luxembrug care îl făcuse membru de rang superior al Ordinului Dragonului, într-o  ceremonie desfăşurată în 1431 la Nurenberg. Ordinului Dragonului a fost un ordin militar asemănător Ordinului Templierilor,  creat de împăratul Sigismund de Luxemburg în anul 1408, în principal pentru a proteja creștinătatea de amenințarea otomană. Datorită apartenenței sale la Ordinul Dragonului, Vlad era supranumit Dracul.

        Între 1431-1435 Vlad Dracul s-a stabilit la Sighișoara beneficiind pe deplin de puteri din partea lui Sigismund I de Luxemburg, regele Ungariei. În numele acestuia, Vlad Dracul pedepsește unele cetăți răsculate împotriva autorității regale, printre ele fiind şi Rupea.  La Sighișoara înființează o „hereghie de bani” (monetărie) unde bate ducați noi (monedă munteană), ce au circulat întâi în Transilvania, iar apoi și în Țara Românească. Monedele aveau pe o parte un vultur cu aripile întinse, cu capul întors spre dreapta, iar pe altă parte un dragon înaripat cu coadă de șarpe, cu aripile și laba dreaptă ridicate, și laba stângă terminată în patru gheare.

Vlad-Draculs-House-in-Sighisoara-Romania_800x534

FOTO – Casa în care a locuit Vlad Dracul la Sighişoara

     Odată ajuns domn, datorită ajutorului dat de regele Sigismund, Vlad Dracul s-a aflat încă din primul an al domniei,  în aceeaşi situaţie ca şi predecesorul său: să recunoască suzeranitatea turcilor sau să expună ţara la alte atacuri de pedeapsă din partea acestora. Vlad  a mers la Brusa, unde s-a supus sultanului şi a făgăduit drum liber oştilor otomane care se vor deplasa spre a ataca Ungaria, deşi în taină spera să se poată alătura din nou cauzei creştine. Sprijinul dat turcilor de către acesta l-a determinat pe Sigismund să-l şteargă din rândul cavalerilor Ordinului Dragonului.

     Ca vasal al sultanului, Vlad a participat la expediţia de jaf în care au fost prădate valea Mureşului, Mediaşul,vlad dracul reprezetare comtemporana Sighişoara, suburbiile Braşovului şi Sebeşul. La asediul Sebeşului, pentru că ţinea totuşi cu creştinii, Vlad îi sfătuieşte pe locuitori să se predea, promiţând să îi ajute să se întoarcă din robie. Populaţia din Sebeş a urmat sfatul lui Vlad Dracul.

      Domnitorul a încercat o politică de echilibru între poartă şi creştinătate, eşuată în 1442 când suspectat de trădare Vlad Dracul şi fii săi Vlad şi Radu au fost întemniţaţi de turci. Sultanul desemnase un paşă care să vină să guverneze Ţara Românesacă şi se pregătea de atac. Între timp, otomanii au început să aibă probleme tot mai mari cu Iancu de Hunedoara, care a distrus grosul armatei sultanului într-o bătălie de lângă râul Ialomiţa. Despre victoria de pe Ialomiţa aflase toată Europa. Dogele Veneţiei s-a aflat în frutea unei procesiuni în Piaţa San Marco care a sărbătorit victoria contra turcilor. Pe tronul Ţării Româneşti, Iancu îl instalase pe Basarab al II-lea, care nu a rezistat decât un an.

       La reluarea domniei, Vlad Dracul se alătură lui Iancu de Hunedoara, participând cu oaste la cruciada de la Varna. Din păcate aceasta s-a terminat dezastruos, Vlad Dracul reuşind totuşi să fie călăuză fugarilor creştini peste Dunăre.În paralel, domnitorul a întărit privilegiile negustorilor braşoveni ca parte a înţelegerilor sale cu Iancu de Hunedoara.  Relaţiile bune cu Iancu de Hunedoara s-au deteriorat în cursul lui 1446, când acest a  intră în Ţara Românească aducându-l pe pretendentul la tron, Dan al II-lea. Vlad Dracul a fost prins şi decapitat în satul Bălteni de Ilfov.

       Vlad Dracul  a fost căsătorit cu sora lui Iliaş, voievodul Moldovei. Numele acesteia nu se cunoaşte. După moartea soţului ei s-a călugărit şi a luat numele monahal de Eupraxia. Cei doi au avut mai mulţi fii: Vlad, devenit mai târziu voievodul Vlad Ţepeş, Radu, supranumit şi „cel Frumos” şi un alt Vlad, zis „Călugărul”. Toţi aceştia au fost la un moment dat voievozi ai Ţării Româneşti. Un alt fiu a fost Mircea a fost ucis în 1442 de Iancu de Hunedoara. Al cincilea fiu a fost ucis la Bălteni, împreună cu Vlad Dracul prin îngroparea lui de viu. A mai existat un alt fiu al lui Vlad Dracul, pe nume tot Mircea (ca şi fiul mort în anul 1442), avut, din câte se pare, cu o brăileancă. Acesta a ocupat tronul Ţării Româneşti, pentru scurt timp, în anul 1481.

Vezi şi: TÂRGOVIŞTEA CELOR 33! ALEXANDRU ALDEA A SCĂPAT 3000 DE SUFLETE DIN ROBIA TURCĂ

aldea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media