TÂRGOVIȘTE: Bulgarii își vor etala caii pe 16 martie, în celebra sărbătoare Tudorița

   Tudorița sau “Paștele cailor”, manifestare păstrată cu sfințenie de bulgarii din cartierul târgoviștean Matei Voievod, va fi sărbătorită pe 16 martie. Este una din cele mai cunoscute sărbători care au loc în municipiu, atrăgând invitați și fotografi din întreaga țară, dar și din Bulgaria.

   Evenimentul este organizat anual de Asociația Zaedno,  în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură al CJD și Primăria Târgoviște, la care se adaugă în acest an și Teatrul Tony Bulandra.

     Bulgarii își vor scoate caii, care participă tot mai puțin la muncile agricole,  și vor defila pe străzile cartierului târgoviștean, sub privirile pline de admirație ale tuturor. Majoritatea cabalinelor sunt ținute acum pentru frumusețe și prestigiul stăpânilor. Femeile din comunitate vor îmbraca straie frumos colorate, țesute cu măiestrie de cele mai vârstnice, iar gospodinele vor pregăti pregătit, ca de fiecare dată, koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul.  Se va merge la biserică, unde preotul va sfinții caii, iar femeile vor împărții konceta cailor și tuturor participanților la sărbătoare.  Sărbătoarea are în fiecare an și un  concurs de îndemânare hipică, dar și momente artistice oferite de bulgarii din comunitatea târgovișteană.

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro