Un castan de la 1600? Inventarierea spațului verde creează confuzie printre târgovișteni

     O plăcuță de identificare montată pe unul dintre castani din celebrul Bulevard al Castanilor din Târgoviște creează confuzie. Pentru publicul larg pare că pe plăcuță scrie că respectivul copac este din 1600. Gazeta Dâmboviței a verificat cine și de ce a montat plăcuța. Acesta este parte din Registrul spațiilor verzi întocmit de Primăria Târgoviște. Se pare că 1600 este doar un cod  folosit pentru identificarea în Registrul spațiilor verzi. Deocamdată nici un alt castan nu mai este marcat astfel.

    Bulevardul Carol din Târgoviște, cunoscut drept Bulevardul Castanilor, este una din emblemele municipiului. Bulevardul și castanii săi îi încântă pe locuitorii orașului încă din 1898, atunci când municipalitatea a făcut recepția finală a lucrării edilitare.

     Problema construirii unui bulevard a intrat în atenția autorităților în 1885. Atunci Consiliul Comunal a decis trasarea acestuia în linie dreaptă între strada Libertății și Gară. Cu o lungime de aproximativ 1 kilometru și o lățime de 22, proiectul bulevardului a  fost respins în 1888 de plenul Consiliului Comunal, care a considerat că lucrarea este mult prea costisitoare. Discuția s-a reluat în 1894, iar proiectul a fost aprobat un an mai târziu, când 24 de proprietăți au fost expropriate pentru că se aflau pe traseul bulevardului. Costul lucrărilor a fost de 102 000 de lei.

    Au fost plantați 359 de castani sălbatici care flancau aleile pietonale și au fost montate  25 de bănci și 60 de felinare. Bordurile bulevardului au fost realizate din piatră de Pietroșița, cioplită.

     În 1898, municipalitatea Târgovișteană a făcut recepția finală a lucrării.

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro