Nikarom informează că face demersuri ca disponibilizaţii de la COS să primească plăţile compensatorii

Firma Nikarom anunţă, într-un comunicat de presă, remis miercuri, că face demersuri astfel încât persoanele disponibilizate în luna martie de la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte să îşi primească plăţile compensatorii.

Foştii salariaţi ai combinatului au ieşit în stradă, în această lună, pentru a protesta că nu şi-au primit plăţile compensatorii.

”Conducerea întreprinderii COS Târgovişte şi administratorul judiciar au avut o rundă de întâlniri referitoare la situaţia celor 500 de angajaţi concediaţi în luna martie, cărora AJOFM le-a refuzat plata compensaţiilor. Astfel, luni a avut loc o întâlnire cu  liderii de sindicat şi reprezentanţi ai celor disponibilizaţi, iar miercuri a avut loc o întâlnire cu o reprezentanţii Prefecturii”, se arată în comunicatul Nikarom.

Conform comunicatului, discuţiile au avut ca scop o informare reciprocă asupra situaţiei privind achitarea drepturilor băneşti compensatorii.

”În situaţia în care întreprinderea a intrat în procedură legală de reorganizare – care, printre alte condiţii de redresare, presupune şi concedieri colective – conform legislaţiei, salariile compesatorii pot fi achitate din Fondul de Garantare a Salariilor, gestionat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa. De altfel, Fondul de Garantare a fost creat tocmai pentru a ajuta companiile aflate în dificultate să parcurgă mai uşor procesul de restructurare.  Conform legii, sumele achitate din acest fond vor fi plătite de companie după finalizarea procedurii de reorganizare”, se arată în comunicatul Nikarom.

Conducerea COS Târgovişte susţine că a îndeplinit toate formalitãţile legale şi a depus la timp documentele necesare pentru ca cei disponibilizaţi să poată beneficia de dreptul la plata preavizului, a concediului neefectuat şi a plăţilor compensatorii la concediere.

”O parte din aceste drepturi au fost aprobate de AJOFM şi salariaţii speră să le primeascã în august. O altă parte – mai precis plăţile compensatorii – au fost respinse de AJOFM. Referitor la această problemă, se studiază diferite măsuri de soluţionare. Conducerea întreprinderii şi sindicatul fac acum toate demersurile necesare pentru rezolvarea situaţiei create, astfel încât oamenii să primească în cel mai scurt timp compensaţiile, în conformitate cu legea”, se mai arată în comunicatul Nikarom.

AJOFM Dâmboviţa susţine că nu există contract colectiv de muncă la COS Târgovişte astfel încât salariile compensatorii nu pot fi acordate prin Fondul de Garantare a Salariilor.

”Decizia AJOFM Dâmboviţa a fost contestată deja în vederea soliţionării favorabile pentru foştii angajaţi. Din păcate, acest lucru înseamnă o prelungire inutilă şi neplăcută a momentului în care aceştia vor intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite. Este motivul pentru care actuala conducere a COS Târgovişte îşi exprimă public speranţa şi dorinţa ca soluţionarea contestaţiei să se pronunţe cu celeritate”, se arată în comunicatul Nikarom.

La sfârşitul lunii februarie 2013 a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, inclusiv combinatul de la Târgovişte, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei româneşti Nikarom SRL.

Tot în luna februarie pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. În luna mai, conducerea firmei care deţine combinatul anunţa revenirea la numele de Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte.

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro