Furtul de energie electrică şi atacurile violente din partea consumatorilor, fenomene care le dau bătăi de cap angajaţilor Electrica Târgovişte

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi de Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA Sucursala Târgovişte a atras din nou atenția asupra unui fenomen major, aflat în creștere, cu care se confruntă județul nostru. Este vorba despre consumul fraudulos de energie electrică, care a fost numai în anul 2014 de 97.018 kWh, de la micii consumatori și 289.099 kWh, de la consumatorii casnici, în total costurile, în bani, ale acestor pierderi fiind de 224.841,7 lei. O parte din bani au fost recuperaţi prin angajamente de plată sau în instanţă. Reprezentanții Electrica spun, însă, că acestea sunt doar pierderile de care s-a aflat, aceste pierderi ajungând la sute de mii de euro până acum. În plus, mai sunt și pierderile de natură tehnică, determinate de tranzitarea energiei electrice prin elementele retelelor, denumit consum propriu tehnologic.

Pentru a reduce pierderile de energie electrică din rețelele de distribuție, rezultate din sustragerea de energie prin racordare frauduloasă, reprezentanții Electrica spun că numărul acțiunilor de control programate în acest an va fi și mai mare decât cel din 2014.

Aceştia îi roagă pe consumatori să respecte contractul de racordare, pentru a nu intra sub incidenţa legii şi fac apel la societatea civilă să sprijine demersul de identificare a celor care intervin asupra instalaţiilor electrice sau consumă energie electrică în mod ilegal.

„Vrem să rugăm încă o dată toţi utilizatorii noştri să respecte cu stricteţe prevederile contractului, pentru că executarea sau folosirea de instalaţii clandestine, în scopul racordării directe la reţea precum şi deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentelor de măsură constituie conform legii energiei electrice  infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni, la 2 ani. Este un fenomen deosebit, iar conducerea sucursalei Târgovişte este hotărâtă să continue această luptă, precizând că toate cazurile de sustragere de energie electrică sunt trimise, se face sesizare penală către organele de urmărire penală şi se merge până la dezafectarea instalaţiei şi suportarea celui care a furat energie electrică a costurilor de reparaţie”, spune directorul Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA Sucursala Târgovişte, Paul Dinu.

Cele mai multe sustrageri frauduloase de energie electrică sunt identificate în zonele din judeţ populate cu romi, în sate precum Fântânele (Cojasca), Bălteni, Tetcoiu (Mătăsaru). Reprezentanţii  Electrica au adus la sediul instituţiei, la conferinţa de presă, conductoarele utilizate în racordările ilegale în aceste localităţi, demontate într-o singură zi de control pe teren.

 DSC_0228

DSC_0229

Directorul Paul Dinu a declarat că toate acestea vor fi aduse în faţa organelor penale, pentru sancţionare şi că se va sesiza inclusiv Parchetul, pentru a se ajunge la obiectivul dorit: o distribuţie civilizată a energiei electrice.

O măsură la care reprezentanţii Electrica recurge de la începutul acestui an o reprezintă serviciile unei firme specializate în depistare de furturi

O altă problemă semnalată este cea a intervenţiilor neautorizate în reţea ce reprezintă, aşa cum spune directorul Dinu un risc major pentru electrosecuritatea comunităţii respective”.

Aceste intervenţii neautorizate pot avea, uneori, consecinţe grave asupra celor care îşi riscă propria viaţă, atunci când intervin neautorizat în branşamente.

Consumatorii din zonele unde se fură energie electrică îi atacă pe reprezentaţii Electrica

 

Reprezentanţii Electrica  speră ca acțiunile de verificare din acest an să nu fie îngreunate, ca și până acum, de atacurile fizice cu care s-au confruntat în acțiunile de control, deși erau însoțiți de jandarmi, care se alătură Electrica, pe teren, de patru ori pe lună, în special pe perioada iernii.

Electricienii nu sunt pregătiţi pentru violenţă. Suntem pregătiţi pentru lupta cu electronii şi nu cu cetăţenii iresponsabili. Anul trecut, în zona, Tetcoiu am fost atacaţi cu sticle sparte, pietre, într-o acţiune în care eram în prezenţa jandarmilor. Este grav că se întâmplă acest lucru în anul 2015, într-un judeţ, dintr-o ţară europeană, dar este o realitate.”, a declarat directorul societăţii, Paul Dinu.

În momentul de faţă se alătură factorilor de risc, ce oricum există în desfăşurarea activităţii, factori de risc care au apărut ulterior şi aici vreau să mă refer la riscul la care sunt supuşi lucrătorii noştri, datorită comportamentului agresiv a unei părţi a consumatorilor care, din păcate, apelează la metode diverse pentru sustragerea energiei electrice. Dacă din punctul de vedere al celorlalţi factori de risc, societatea poate să intervină pentru eliminarea sau diminuarea acestora, din punct de vedere al aspectului pe care vi l-am sesizat, în momentul de faţă, la nivelul nostru ca instituţie, nu prea avem căile necesare pentru a-l diminua”, a completat Marian Postolache, reprezentant al Sindicatului afiliat Federației   Naționale a Sindicatelor din Electricitate Univers.

Directorul Dinu a ţinut să precizeze că se colaborează şi cu poliţia judeţului, care asigură paza şi contribuie la întocmirea notelor de constatare, pentru că în prezenţa jandarmilor se refuză legitimarea. Acesta a completat cu faptul că se va încheia un contract cu o firmă de securitate, pentru a se asigura paza reprezentanţilor Electrica, care se deplasează în teren, în astfel de acţiuni.

La conferinţa de presă de astăzi au participat, alături de directorul societăţii Paul Dinu, purtătoarea de cuvânt, Daniela Crintea, liderul de sindicat al sucursalei, Marian Postolache, Cirstian Crăciun, inginer şef, Nicolae Barbu, şeful centrului de măsurare a energiei electrice, Dumitru Ceptureanu, şeful serviciului exploatare.

 

 furt energie electrica 

 furt energie electrica

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Furtul de energie electrică şi atacurile violente din partea consumatorilor, fenomene care le dau bătăi de cap angajaţilor Electrica Târgovişte

  • 1 aprilie 2015 at 7:34
    Permalink

    Am o mare nelamurire, de ce d-nii de la Electrica reclama furturile de energie daca atunci cind sint sesizati refuza sa intervina? cite controale fac dinsii in orase la cei care sint debransati, dar totusi au curent electric, obtinut prin furt? eu am sesizat faptul ca mi-am prins vecinul bransat ilegal la reteaua mea de curent, ca l-am prins si ca instalatia prin care respectivul fura curent este la locul furtului.Ce s-a intimplat? politia la sesizarea mea a venit imediat, cei de la electrica au refuzat, motivind ca nu este furt din reteaua publica si sa ma descurc singur.Rezultatul? am fost bun de plata 4200 lei plus plata din partea mea a unei instaltii noi si mutarea ei pe un alt traseu care sa nu mai permita furtul.Ce face vecinul meu? este debransat de citiva ani, dar are curent electric obtinut tot frudulos, printr-o retea ilegala facuta dupa spusele sale de un angajat de la electrica.Au venit cei de la electrica vreodata in control? NICIODATA.Eu unul ii astept…..sper sa vina si sa constate, din pacate dinsii controleaza doar utilizatorii bransati nu si pe cei nebransati, dar care in parte consuma curent electric prin bransamente facute ilegal.Unde s-au intimplat si se intimpla cele relatate de mine mai sus? in centrul Municipiului Tirgoviste, pe str.Poet Gr. Alexandrescu nr. 11.Sii ii mai informez pe cei de la electrica ca tot in acea zona, au un cablu picat jos.Poate vin macar sa il vada.

    Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro