EXCLUSIVITATE: A răzbit într-o lume a bărbaţilor! Povestea unei taximetriste în Târgovişte!

O pereche de sandale cu toc, negre, lăcuite. Un păr blond, un machiaj discret şi o faţă prietenoasă. Aţi zice că vorbesc despre o funcţionară sau despre cineva care lucrează „la birou”. Ei bine, nu. Este vorba despre o femeie într-o lume a bărbaţilor, o taximetristă. Doamna Mioara Drăguţ (foto )este o femeie care a înţeles lumea bărbaţilor şi modul în care trebuie să se comporte în ea pentru a avea un loc de muncă liniştit, dar şi pentru a primi ajutor din partea colegilor de câte ori are nevoie.

„Am o pasiune pentru şofat”

Deşi a fost gestionară peste 30 de ani, lucrând la un magazin alimentar ce se află la Complexul Pavcom, doamna Mioara a fost nevoită să se reorienteze la o altă meserie pentru a-şi putea întreţine copiii, un baiat şi o fetiţă. Însă, probabil vă întrebaţi ca şi mine, de altfel, de ce s-a gândit doamna Mioara la taximetrie? Răspunsul ni-l oferă chiar dumneaiei. „Am o pasiune pentru şofat, mai ales că am permis de profesionist, categoriile B C şi E şi mai am şi atestat pentru TIR, mi-am luat toate actele necesare pentru că vreau să conduc şi TIR. Ce să mai, mi-a plăcut, mai ales că pentru a obţine permis de profesionist trebuie să ştii şi puţină mecanică şi cum la magazin aveam Dacii vechi cu care rămâneam în pană, am fost nevoită să învăţ.” În plus de acestea, doamna Mioara a fost destul de ambiţioasă încât să urmeze şi o facultate, astfel că acum este economist.

Cum se descurcă o femeie într-o lume a bărbaţilor?

Prima întrebare la care m-am gândit pentru doamna Mioara a fost cum face faţă într-o meserie destinată bărbaţilor? Răspunsul e simplu. „Zi de zi într-o lume a bărbaţilor înseamnă ceva foarte greu pentru o femeie. În primul rând, când am venit eu pe taxi între atâţia bărbaţi a trebuit să-mi impun eu prestanţă, respectându-i pe ei, să mă respecte şi ei pe mine, pentru că bărbaţii sunt cunosuţi pentru glumele pe care le fac, sunt puţin „miştocari” ca să zic aşa. Şi atunci când făceau glume, eu le spuneam că atâta timp cât eu vă respect pe voi, vreau să mă respectaţi şi voi pe mine.” Astfel, taximetrista târgovişteancă a reuşit să-i facă pe bărbaţi să o respecte, dar mai ales să o ajute, pentru că nemaiavând contact niciodată cu taximetria, doamna Mioara a pătruns tainele acestei meserii cu ajutorul colegilor ei. Ea mărturiseşte, însă, că „la început eram şocată, eram nervoasă, nu înţelegeam, nu-mi convenea cum eram tratată, dar ne-am obişnuit unii cu alţii şi acum e bine.”

„Singura armă de apărare în taximetrie este diplomaţia”

În ceea ce priveşte riscurile meseriei de taximetrist, doamna Mioara spune că „vorba dulce, mult aduce”. Frica de unele comenzi nocturne în zone mai puţin sigure ale oraşului există, însă, din fericire comenzile se pot plasa altor colegi, mai… bărbaţi. Dacă există clienţi care se află în stare de ebrietate sau sunt scandalagii taximetrista cedează comanda colegilor bărbaţi şi astfel reuşeşte să evite situaţiile neplăcute. Sunt, însă, şi cazuri în care o vorbă bună este mai abilă decât orice altă armă de apărare. „Singura armă valabilă în această meserie este diplomaţia, important este să ştii să vorbeşti cu omul.”

„Când deschid clienţii uşa taxiului şi mă văd, toţi se miră că e o doamnă la volan”

Clienţii sunt o altă categorie care o privesc suspicios pe doamna Mioara când o văd la volan. Însă, obişnuinţa este totul. „Majoritatea clienţilor se sperie când mă văd la volan, însă de fiecare dată începe o discuţie despre meseria mea şi la final e toată lumea mulţumită. În plus, femeile serioase, în special noaptea, vin la mine la maşină pentru că se simt mai în siguranţă, însă există şi adolescente, mai ales, care ies din cluburi şi care dau fuga la bărbaţi, ocolindu-mă. Nu ştiu de ce, probabil că aşa se poate face diferenţiere între persoane serioase şi persoane mai puţin serioase.”

Aşadar, povestea unei femei care a ales să trăiască într-o lume condusă de bărbaţi este una fumoasă şi grea în acelaşi timp. Există riscuri, dar există şi răsplată. Există muncă, dar şi beneficii. Reţeta este pasiunea. Dacă faci ceea ce-ţi place, nimic nu este greu, oricâte obstacole ai întâmpina.

DSC00383

DSC00384

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro