Dana Zoe, reprezentant Salvaţi Copiii: “Nu te poţi obişnui să vezi copii care sunt hrăniţi doar o dată pe zi şi atunci doar la sediul ONG –ului nostru“

Organizaţia Salvaţi Copiii, una dintre cele importante şi mai vechi organizaţii neguvernamentale din România, a reuşit să se schimbe viaţa a sute de mii de copii, în cei 23 de ani de activitate, prin investiţii de milioane de euro, care le-au îmbunătăţit semnificativ viaţa copiilor în care a investit ONG-ul.

Printre cele 33 de judeţe, unde ONG-ul derulează proiecte se numără şi Dâmboviţa, unde de opt ani de zile foarte mulţi copii cu posibilităţi materiale reduse sau părinţi plecaţi în străinătate primesc sprijin financiar şi moral din partea coordonatorilor implicaţi în proiectele derulate în şcolile dâmboviţene.

Un rol important în aceste proiecte din judeţul nostru, alături de alţi oameni, îl are dâmboviţeanca Dana Zoe, de profesie jurist, în prezent, coordonator regional proiecte Sud Muntenia în cadrul Organizatiei Salvati Copiii.

Dana Zoe a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări legate de activitatea sa în cadrul organizaţiei şi de importanţa organizaţiei în viaţa sa, dar şi a  comunităţii.

-Cand aţi început să lucraţi  pentru Organizaţia Salvaţi Copiiii?

-Am început să lucrez în Organizatia Salvaţi Copiii din anul 2005, într-un program adresat copiilor seropozitivi, un domeniu total nou pentru mine, însă am descoperit cu această ocazie că, indiferent de profesie şi de statut social, implicarea în acţiuni sociale şi de sensibilizare a autorităţilor, a comunităţii în care trăim, este o datorie morală a fiecăruia dintre noi. 

 

De ce aţi ales să lucraţi aici? Credeţi că a reuşit să schimbe organizaţia ceva în toţi aceşti ani de la înfiinţare? Dumneavoastră credeţi că aţi contribuit cu ceva la această schimbare?

 

-Eu spun că acest sector este mereu “viu”, efervescent; ONG-ul este un sector care presupune, în primul rând, schimbare de mentalitate, iar aceasta se face treptat, persoană cu persoană şi prin impactul pozitiv pe care îl are la nivelul comunităţii.

 

În ONG-ul Salvaţi Copiii am învăţat că schimbarea se face om cu om şi echipă cu echipă şi că perseverenţa deschide multe uşi. Cu toţii ne dorim un oraş mai civilizat, oameni mai buni, job-uri bine platite, însă uităm că acest lucru se face cu educaţie şi mai ales cu educaţia copiilor noştri.

Prin programele derulate la nivel local, împreună cu echipa Salvaţi Copiii Târgovişte, am reuşit să ne facem cunoscuţi atât de către comunităţile în care activăm, cât şi de către autorităţi, în acest sens beneficiind de sprijinul necondiţionat al acestora.

De la înfiinţarea ei, în 1990, Organizaţia Salvaţi Copiii a implicat sute de mii de copii şi familiile acestora în programele sale (educaţionale, sociale, de sănatate).

Onestitatea şi reputaţia  Organizaţiei Salvaţi Copiii au atras personalităţi ca: Andi Moisescu (preşedintele organizaţiei), Amalia Năstase, Andreea Marin, Smiley, Andra şi Cătălin Măruţă, Andreea Raicu.

 

-Ce satisfacţii vă aduce ceea ce faceţi acum?

 

-A lucra într-un ONG presupune pasiune, implicare, o anumită construcţie sufletească, pasiunea pentru a sprijini sau construi un proiect, o idee sau un demers. A te dedica  zilnic unei cauze care priveşte copiii poate să-ţi hrănească sufletul mai mult decat orice altă activitate.  Iar mulţumirea autentică pe care o trăieşti este indicatorul perfect că eşti acolo din pasiune.

În tot ceea ce fac, am un model DE OM, DE PROFESIONALISM, DE INTEGRITATE MORALA – DOAMNA GABRIELA ALEXANDRESCU – Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, care acţionează întotdeauna în interesul superior al copilului.

 

 

Aţi mai lucrat şi în alt oraş decât Târgovişte, oraşul natal, înţeleg, pentru Salvaţi Copiii?

-Fac parte din echipa mangerială Salvaţi Copiii România, am ca punct de lucru Târgovişte, însă coordonez proiecte aflate în derulare în judeţele Argeş, Prahova, Călaraşi, Ialomiţa, Giurgiu şi Teleorman.

-Vă vedeţi tot la Salvaţi Copiii peste 10 ani?

La scurt timp dupa ce m-am alăturat marii echipe Salvaţi Copiii, mi-am dat seama că a lupta pentru o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viaţă, protecţie, dezvoltare şi participare prezintă adevărata mea vocaţie, aşa că mă consider un om implinit profesional, care nu se mai vede făcând altceva.

 

Ce caz sau aspect din câte aţi văzut pe tot parcursul carierei v-a impresionat foarte mult?

 

-Sunt multe cazuri, mulţi copii şi familiile acestora care m-au impresionat….indiferent de experienţă, nu te poţi obişnui să vezi copii care sunt hrăniţi doar o dată pe zi şi atunci doar la sediul ONG –ului nostru, copii care abandonează şcoala pentru că nu au rechizite sau pantofi/hăinuţe, copii care fără să aibă vreo vină, sunt victimele situaţiei economice a ţării – părinţii pleacă în străinătate pentru a le oferi un viitor mai bun copiilor, însa prezentul, care scrie viitorul, este scos total din ecuaţie, copiii rămânând fără supraveghere, fără educaţie, fără afecţiune ACUM.

 

Dacă ar exista o lume ideală pentru copii, cum v-o imaginaţi?

O lume în care copiilor le sunt respectate toate drepturile, aceasta fiind de fapt şi viziunea Organizaţiei Salvaţi Copiii la nivel mondial.

 

-Credeţi că percepţia oamenilor despre voluntariat este cea corectă?

 

-Pot spune cu mândrie că în Târgovişte, Organizaţia Salvaţi Copiii este asaltată de tineri dar şi de cadre didactice care doresc să activeze ca voluntari, alaturându-se misiunii Salvaţi Copiii.

Chiar dacă uneori voluntaritul are ca motivaţie contracte, adeverinţe, am observat cu bucurie că voluntarii noştri pun multă pasiune în ceea ce fac, fiind astfel convinsă că în viitor copiii noştri îşi vor asuma acest sector mai bine şi mai activ decât o facem noi.

 

Citeşte şi Cu ajutorul Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, sutede copii dâmboviţeni primesc o şansă în plus la educaţie

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro