DÂMBOVIȚA: Sute de oameni au protestat împotriva unei fabrici care îi alungă din case

Protest autorizat într-o comună de lângă Târgoviște. Sute de oameni au ieșit pe stradă, la Vulcana Pandele, pentru a le spune autorităților, încă o dată, că nu mai pot trăi din cauza mirosului emanat de o fabrică ce procesează mațe pentru industria farmaceutică.

 Protestul este vârful unui șir de plângeri și sesizări pe care le-au făcut localnicii, dar care nu au avut nici un rezultat concret în favoarea acestora. Poluarea olfactivă nu este luată în serios în România. “Suntem abandonați de un stat în care domnește anarhia. De aceea vom lua toate măsurile și vom face ceea ce credem și noi de cuviință pentru a putea trăi în casele și curțile noastre, atâta timp cât statul prin autoritățile lui nu ne ajută cu nimic. Am avut un protest pașnic, autorizat, dar răbdarea oamenilor e pe sfârșite” spune Dragoș Banu, cel care a solicitat autorizarea protestului.

Oamenii cer o consutare publică cu privire la fabrică, la finalul căreia să reiasă o soluție pentru confortul localnicilor. Mirosul este de nesuportat în anumite perioade ale zilei. Printre protestatari circula povestea că însiși șefii Gărzii de Mediu Dâmbovița, veniți la fața locului, nu au putut suporta mirosul și au plecat în grabă pentru că i s-a făcut rău. Măsuri, însă, nu s-au luat. De aceea, protestatarii de azi sunt deciși să ducă niște mate și în fața autorităților de mediu dâmbovițene: “dacă ne vor amenda pe noi pentru miros, trebuie să ia măsuri și cu fabrica.” cred aceștia.

Revolta oamenilor este confirmată și de autoritățile locale. “O dată, de două ori pe zi, dimineaţa, la prima oră, seara, este un miros de nu poţi să-ţi imaginezi. Dacă mai ai şi un musafir, dacă stai la o cafea sau la un grătar în curte vine câte un val din acesta de un sfert de oră, jumătate de oră şi chiar o oră, când miroase de te îngrozeşte. Am făcut adresă inclusiv la Secretariatul General al Primului Ministru, care a fost redirecţionată  către Ministerul Mediului, care va face verificări. Dimineaţa când mă trezesc, prima dată trebuie să închid geamurile, nu să le deschid, că nu se poate sta.” a declarat primarul comunei, Radu Vasile.

Firma acuzată de localnici, Marchand, închiria, în 2013, în Parcul Industrial de la Priboiu o suprafață pentru construirea unei fabrici de prelucrare a membranelor naturale pentru industria cărnii sau fabrica de mațe, cum o numesc cei din zonă. Era prima și singura investiție nouă din Parcul Priboiu în primul mandat al lui Adrian Țuțuianu.  “Durata concesiunii este de 49 de ani (…) Cred că a crea locuri de muncă trebuie să fie preocuparea de bază a administraţiei judeţene, pentru că numai aşa ne putem dezvolta. Sunt bucuros că s-a materializat această înţelegere….”, preciza la vremea respectivă  Adrian Ţuţuianu. Au trecut 6 ani, în care fabrica trebuia să facă niște investiții pentru mediu, mai ales că și-a schimbat activitate spre domeniul farmaceutic, cu un acționariat chinez în spate. Teritorial, fabrica nu e în Vulcana Padele. E în Parcul Industrial pe raza localității Priboiu, la granița cu Vulcana. Mirosul emanat de rezidurile acesteia se răspândește, însă, peste Vulcana Pandele, Priboiu, Doicești, până la Vulcana Băi și Șotânga.

Gazeta Dâmboviței a realizat, in iunie 2018, un reportaj la Vulcana Pandele pe același subiect, situația neschimbându-se cu nimic într-un an de zile.


Valeriana heidelbergcement
Iohanis
Paleologu
Paleologu

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro