ortooxacell kiss2022.gif Flax

DÂMBOVIȚA: O fabrică îi învață pe oameni cum miroase iadul

YouTube player
  • Fabrica de membrane naturale pentru industria cărnii, Marchand s-a asezat, în  2013, în Parcul Industrial de la Priboiu. Speranța oamenilor a fost că le va merge mai bine! După o vreme au înțeles cum miroase iadul….

În 2013, Marchand închiria în Parcul Industrial de la Priboiu o suprafață pentru construirea unei fabrici de prelucrare a membranelor naturale pentru industria cărnii sau fabrica de mațe, cum o numesc localnicii. Era prima și singura investiție nouă din Parcul Priboiu în primul mandat al lui Adrian Țuțuianu.  „Durata concesiunii este de 49 de ani (…) Cred că a crea locuri de muncă trebuie să fie preocuparea de bază a administraţiei judeţene, pentru că numai aşa ne putem dezvolta. Sunt bucuros că s-a materializat această înţelegere şi sper ca luna viitoare să avem şi cel de-al doilea investitor, iar într-un an, un an şi jumătate să “mobilăm” cu investitori  întregul Parc Priboiu.”, preciza la vremea respectivă  Adrian Ţuţuianu.

Au trecut 5 ani! Fabrica se extinde, în timp ce oamenii încep să-și facă bagajele și să plece!

Deja au ajuns mii de oameni să fie afecați în mod brutal de mirosul acesta. Cu toții vrem locuri de muncă, suntem deschiși în a oferi posibilitatea să vină să construiască, dar nu vrem să trăim într-un mediu poluat. Nu vrem să ne acrim viața, care e și așa acră, amară. Și acum mai vine și un poluator de la București. După ce i-au dat afară de la Măgurele sau și-au schimbat reședința ne-au găsit pe noi fraieri să se pună în mijlocul comunității„, cam asta e povestea fabricii după Radu Vasile, primarul comunei Vulcana Pandele. Fabrica nu e, însă, în Vulcana Padele. E în Parcul Industrial pe raza localității Priboiu, la granița cu Vulcana. Mirosul emanat de rezidurile acesteia se răspândește, însă, peste Vulcana Pandele, Priboiu, Doicești, până la Vulcana Băi și Șotânga.

YouTube player

 

Dar cum miroase iadul de la Vulcana Pandele?

Sunt momente în care nici măcar în casă nu mai poți sta. Te trezești noaptea din cauza mirosului. Cu geamuri termopan, cu uși termopan, intră prin orice crăpătură și se imprimă, în pereți în perdele, în covoare. Este un amestec de varză murată degradată, hoit, fecale, ouă clocite, pur și simplu ceea ce numesc spcialiștii: miasme!”  (Elena, 59 de ani, muzeograf al Muzeului Gravor Gabriel Popescu, instituție muzeală aflată pe raza localității).

Mirosul este foarte insuportabil! Eu am lucrat la Termocentrala Doicești, am lucrat 50 de ani, am scăpat de praful acela nenorocit. Am zis: Doamne am scăpat! Nu știu de ce i-a adus aici la noi (n.r. fabrica).E ceva insuportabil. Nu am crezut așa ceva!” (Emil, 72 de ani, pensionar, spera ca după munca la Termocentrală să respire aer curat).

Sunt perioade în cursul zilei, dar și a nopții, când e insuportabil. Dacă ai deschis un geam, o ușă ca să ieși afară a intrat mirosul în casă, nu-l mai poți scoate. Afară miroase, în casă miroase. Cu toate spray-urile din lume nu-l mai poți scoate.” (Ion, 65 de ani, s-a mutat de la oraș la țară pentru o bătrânețe în aer curat)

Este foarte greu. Avem copii mici, nepoți. Au stări de vomă, tot felul de simptome din cauza mirosului acesta. Sunt aici de 40 de ani și nu s-a întâmplat așa ceva” (Ion, 64 de ani, mutat în localitate de la Lăculețe)

În România, poluarea olfactivă…nu există

România nu a reglementat, încă legal poluarea olfactivă. Cu alte cuvinte, pentru răspândirea miasmelor de la mirosul de la Vulcana Pandele nu există pedeapsă. O știu și localnicii, dar nu mai au putere să aștepte ca parlamentarii să fie de partea lor.

Știm că în România nu este reglementată poluarea olfactivă, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să suportăm până când această lege va ieși și vor apărea și normele de aplicare”  spune Elena. Femeia s-a documentat cât a putut, dar la finalul documentării mirosul era același. „Noi ceea ce cerem este să se găsească o soluție ca acest miros să nu mai fie răspândit pe teritoriul comunei noastre.” În timp ce oamenii își spuneau păsul a venit și soluția. Una chinezească. Alertat de paznici, directorul Parcului Industrial  l-a sunat pe primarul localități. Mesajul a fost simplu: „Nu faceti mai mult scandal decât e “cazul”. Ieri a venit domnul senator Adrian Țuțuianu și cu prefectul județului și în tei săptămâni vin trei filtre din China!

Până la soluția chinezească, oamenii spun că reprezentanții fabricii le bat obrazul. Au creat 100 de locuri de muncă și cred că asta îi face intangibili. Oamenii spun că mai e ceva, dar nu știu ce! Ceva „de sus”!  Au două soluții: unii pleacă, unii vor să lupte! „Caut să mă mut!” ne spune unul dintre bărbați. „Să plec din zonă. Îmi vin și mie nepoții, prietenii la masă. Se ridică de la masă, se urcă în mașină și pleacă! Nu pot suporta

Unul din cei care  au stat de vorbă și cu reprezentanții fabricii este preotul Silviu Neaga. Acesta spune că nimic din ceea ce au spus aceștia nu l-a convins, deocamdată. „În condițiile în care nu doresc să caute o soluție și nu doresc să ne protejeze în nici un fel, atunci, noi vom face tot ceea ce ține de noi ca și comunitate, în așa fel încât să înțeleaga asta: vom lua atitudine până când ne vom obține dreptul nostru a trăi fără a fi poluați.” Preotul ne-a vorbit despre un control al DSP. Instituția a dat ameni, a interzis lucrul în aer liber și a dat niște termene de conformare.

Peste o lună ne vom întoarce la Vulcana Pandele, să vedem cum funcționează promisele filtre chinezești. Unii dintre cei care apar în acest material ar putea, deja, până atunci să-și găsească alte case!

 

Distribuie:

2 comentarii la „DÂMBOVIȚA: O fabrică îi învață pe oameni cum miroase iadul”

  1. Ce ai frate sunt momente în care zici ca mori când inspiri, miroase ca dracu, cu mașina ii dau m ai tare sa scap darămite sa fii fost pe jos. Urat, foarte urat.

  2. Este de râs ?
    Si totuși este lgal.
    Statul român reglementează doua substante suscectibile a se afla in aer, pe langa statiile de epurare, platforme de colectare a deseurilor, etc… locuri unde apar mirosuri neplăcute.
    Hidrogenul sulfurat si amoniacul.
    Deoarece nu toate activitatile profesionale sunt cunoscute la nivel larg si nici efectele pe care acestea le produc, leguitorul impune un studiu de impact daca este cazul, si lasa niste portite deschise si un spatiu de manevra mai larg, ca cel care autorizeaza o astfel de activitate, sa se poata opune legal si sa nu elibereze o astfel de autorizatie dacă activitatea respectiva are un impact social sau de altă natura conflictuală cu populatia invecinata.
    Ne aflăm in fața unei dileme.
    Cel care a emis autorizatia de mediu, ( agenția națională de mediu ) deși se cunosteau antecedentele acestei societati comerciale , ori sunt de o incompetența crasă, ori au actionat la comandă sau la telecomandă.
    Ceea ce este cert, este ca miroase urât, mizerabil, imposibil de suportat intr-o casa de om, in patul său, la masa sa, pe lângă icoanele la care se roagă si in toate locurile unde ar trebui sa nu se întâmple asta.
    Nu o spun eu, nu o spun 10 oameni, o spun mii de oameni, o spun chiar si cei care trec ocazional prin Vulcana Pandele.
    Domnilor investitori !
    Noi avem respect pentru munca fiecaruia, însă activitatea dumneavoastră profesională pute !
    Pute de te trezeste din somn, pute de-ti taie pofta de mancare, pute de te trăzneste domnilor !
    Oricat ati incerca sa minimalizati aceste lucruri, ele există și noi le trăim pe piaelea noastră, chiar daca echipele pe care le-ați ,,trimis” pe teren, spun ca nu miroase.
    Nici nu asteptam un alt raspuns din partea dumneavoastră.
    Noi ne vom cauta in continuare dreptatea si aerul pe care dumneavoastră il confiscati cu atâta ușurință.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media