Alergătorii semimaratonului de la Târgovişte au supărat Arhiepiscopia, care vrea monopol pe blocarea arterelor din oraş

Tună şi fulgeră în curtea Arhiepiscopiei Târgovişte după semimaratonul organizat, duminică, în Târgovişte şi la care au alergat peste 1.000 de persoane de toate vârstele. Ce treabă are Arhiepiscopia cu alergatul? Pai nu ar fi avut prea multă dacă semimaratonul în cauză nu ar fi organizat de un reprezentant al unui alt cult religios, mai exact, cultul adventist.

Pe pagina sa de facebook, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgovişte, Ionuţ Ghibanu, a postat astăzi un atac la adresa târgoviştenilor, a presei, dar şi a autorităţilor, pe subiectul semimaratonului. Ghibanu spune că semimaratonul i-ar fi impiedicat pe credincioşi să ajungă la Sfânta Liturghie (sic!), în condiţiile în care evenimentul a început la  ora 9:30.  Pe lista de nemulţumiri a vicarului este şi faptul că presa nu a “apărat interesul public” şi a nu criticat acţiunea şi blocarea unor artere din oraş. O “palmă creştinească” şi-au luat şi: primarul municipiului, Cristian Daniel Stan, preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, dar şi preşedintele CJD, Daniel Comănescu, încă din titlul postarii, unde apare ceva insinuare legată de voturi pe care le-ar fi câştigat de la advenţişti cu această acţiune. Politicienii  s-au aflat pe scenă alături de organizatorul adventist, în debutul manifestării. Unde mai pui că Stan a şi alergat!

Aveţi mai jos textul integral al vicarului, distribuit în mediul virtual de aproximativ 90 de persoane, majoritatea preoţi.

VOTURI ȘI PROZELITISM MASCAT?
Mulți locuitori ai Municipiului Târgoviște, credincioși ortodocși, au fost puși în dificultate ieri în a ajunge la Sfânta Liturghie, de restricțiile de circulație impuse din cauza semimaratonului organizat de Asociația Respiro a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Mă întreb cum o parte din prea vigilentele site-uri care există în Dâmbovița nu s-au simțit îndreptățite “să apere interesul public” și să se revolte de aceste restricții? Probabil că dau dovadă de mare toleranță deoarece Biserica Adventistă este minoritară, căci altfel nu-mi explic cum numai la 11 august avem “reacții negative”, iar astăzi aproape toți sunt solidari cu manifestările sportive ce par a aduce profit spiritual!
Sau poate spiritul ecumenic s-a intensificat brusc, ori unii s-au gândit că e păcat să supere pe toți credincioșii adventiști veniți iei la Târgoviște la alergat?
Observ și faptul că participarea politicienilor la o manifestare organizată de un cult recunoscut din Romania nu mai este o problemă pentru nimeni, chiar dacă poate fi prozelitism mascat de o activitate sportivă. Probabil ca există interese de ambele părți.
E clar, ori toleranța a crescut, ori ne-am maturizat sau dăm dovadă de mare generozitate cu toate cultele recunoscute din România! Vom vedea pe 10 iunie când va fi resfințită biserica Mănăstirii Dealu sau la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, de anul acesta!
Păcat că unii s-au simțit revoltați de blocarea traficului cu prilejul Zilei Naționale a Eroilor manifestându-se de parcă nu ar fi români! Sau, poate se manifestă în spațiul public numai ateii sau antiortodocșii?

 

În dreptul interesului public înţeles de publicaţia noastră vom face următoarele adnotări:

 1. Târgoviştenii, din categoria cărora face parte şi presa, nu au simţit blocarea oraşului, fiind duminică, între 9:30 – 13:00, ore moarte în municipiu, în fiecare weekend. Alte evenimente din “pricini binecuvântate”,  blochează oraşul în zile lucrătoare, la ore de vârf. Este şi motivul pentru care oamenii sunt nervoşi.
 2. Circulaţia va fi blocată şi pentru Trofeul Coresi, un eveniment şcolar la care participă sute de elevi pe biciclete. Sperăm că Arhiepiscopia va fi îngăduitoare cu aceştia. Târgoviştenii s-ar putea să mai scape vorbe necurate….
 3. La semimaraton nu au participat credincioşii advenţişti. Este o manipulare de joasă speţă pe care sperăm că oamenii o vor taxa ca atare. Au participat sute de târgovişteni care doar au dorit să facă sport. Sigur e greu să înţelegi că sute de oameni participă la un eveniment pentru că aşa simt şi pentru că vor, pur şi simplu, să alerge, pe când la alte evenimente sunt aduşi pe semnătură şi cu mijloc de transport asigurat şi tot nu iese ”planul” la prezenţă.
 4. Participarea la semimaraton a fost gratuită! De unde rezultă ca adventişii nu le au nici cu afacerile!
 5. Oraşul a fost blocat şi de Calea Luminii şi nici un târgoviştean nu s-a plâns. Atunci, nici Arhieiscopiei nu i s-a părut nimic în neregulă pentru că s-a alăturat manifestării, laică la înfiinţare, cu accente bisericeşti obţinute pe parcurs. Şi acolo vin oamenii din convingere! Mulţi oameni!
 6. E greu de spus dacă postarea vicarului are un uşor iz de gelozie, pornită din prezenţa politicienilor pe scenă, sau  e vorba de ceva mult  mai grav, de pierdere a simţului măsurii, când ai impresia că tu ar trebui să decizi tot ce se întâmplă în oraş.
 7. Cum resfinţirea Mănăstirii Dealu pică într-o duminică (10 iunie) suntem aproape siguri că nu vor fi probleme. Cam la fel si cu ziua Mitropolitului Nifon (11 august) ce pică într-o sâmbătă, în acest an. Acum, depinde însă ce alte excese de zel se vor ivi!
 8. Sperăm că, în cazul politicienilor, se vor găsi căi spre iertare, pentru scurta rătăcirea adventistă (indiferent pe unde trec aceste căi), iar Arhiepiscopia va sprijini în continuare anunţatele mitinguri.
 9. Sperăm şi că semimaratonul, în circumstanţele date,  va mai prinde şi alte ediţii!
 10. Felicitări tututror celor care aţi alergat: ortodocsi, atei, adventişti, penticostali! Un gând aparte se îndreaptă spre persoanele cu dizabilităţi care au luat parte la eveniment!

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 6 ganduri despre “Alergătorii semimaratonului de la Târgovişte au supărat Arhiepiscopia, care vrea monopol pe blocarea arterelor din oraş

 • 26 mai 2018 at 18:20
  Permalink

  De ce n-a organiza Arhiscopia Tgv astfel de manifestatie si sa stranga fonduri pentru copiii cu handicap?

  Reply
 • 23 mai 2018 at 9:52
  Permalink

  Stimate domn, acest eveniment a schimbat foarte mult imaginea orasului nostru. Vorbim despre 1000 oameni care s-au bucurat de beneficiile exercitiului fizic. Va sugerez sa participati si dvs. la editia de anul viitor. Nu este corect sa va exprimati punctul de vedere despre un lucru/eveniment daca nu ati fost acolo.

  Reply
 • 23 mai 2018 at 1:12
  Permalink

  Stimate domn Ghibanu,
  e bine ca stiti ca aveti reactii negative cu ocazia manifestarilor din 11 august, sarbatoare care paralizeaza numai orasul Targoviste [de ce oare ]….in alte orase din Romania nu se intimpla la fel.
  cred ca nu ar trebui sa aveti astfel de interventii ,job -ul dvs ma gandesc ca ar trebui sa fie altul…
  vorbiti de politica si politicieni….dar aveti prieteni in randul lor, participati la diverse manifestari religioase alaturi de acestia , ba chiar va bucurati de compania lor si in spatiu privat.
  fiti mai atent cu postarile pe facebook nu suntem chiar toti targovistenii imbecili….si v as sugera dvs sa dati mai multa dovada de toleranta si diplomatie.

  Reply
 • 22 mai 2018 at 20:27
  Permalink

  Nu a mai venit prostimea la biserica sa umple cutia milei ????!Vine ziua lui Preaadevaratul sifon,sa vedeți atunci străzi blocate și haos in oras!

  Reply
 • 22 mai 2018 at 9:34
  Permalink

  Fă tot binele de care ești în stare, prin orice mijloace, în orice fel, în toate locurile posibile, oricând, oricui, atâta vreme cât poți.

  Reply
 • 21 mai 2018 at 21:32
  Permalink

  felicitari organizatorilor pt initiativa si tuturor participantilor la aceasta actiune!!

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro