Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”, muzeul ocolit de vizitatori, în Noaptea muzeelor

Deși în Noaptea muzeelor accesul a fost liber pentru vizitatori în toate muzeele Complexului Curtea Domnească din Târgoviște, la Vulcana Pandele, în Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”, doamnele muzeograf i-au așteptat în zadar până la miezul nopții pe iubitorii de cultură.

Un singur grup de cinci vizitatori a trecut pragul impunătoarei case în care au trait gravorul Gabriel Popescu și soția acestuia. Printre aceștia, subsemnata.


Pentru că nu mai fusesem în vizită la acest muzeu din vremea când se afla încă în reabilitare, la ora 23.00, în Noaptea Muzeelor, am pornit, alături de un grup de prieteni din localitate, să vedem un loc încărcat de istorie. Ne-au primit cu mare bucurie doamnele muzeograf Elena Diaconu și Andreea Duță, fiind primii și singurii oaspeți din acea seară.

Am aflat de la gazdele noastre istoria casei atelier, construită în jurul frumoasei povești de dragoste dintre Gabriel Popescu și soția sa cu 20 de ani mai tânără, franțuzoaica Marthe Canazin.

Pentru cei care nu știu, lăcașul cultural dâmbovițean a fost deschis la 15 mai 1973 chiar în casa gravorului Gabriel Popescu (1866 – 1937), amenajarea fiind posibilă datorită donațiilor familiei acestuia. Tot familia sa a contribuit la recrearea atmosferei de odinioară în care Gabriel Popescu a creat și trăit. Casa a fost finalizată în 1905, după planurile arhitectului A. Clavel, realizate în concordanță cu schițele și dorințele artistului. Clădirea are, la etaj, două camere – una deosebit de spațioasă, destinată atelierului de gravură, care este prevăzută cu un luminator, iar cealaltă – dormitorul, complet utilat, în care se află o serie de obiecte de uz casnic (lămpi, căni, lavoar etc.), dar și o bibliotecă variată ce cuprinde tratate de gravură, albume de artă și fotografii, carți de bune maniere, cărți de istoria românilor, cărți de sculptură în lemn. În diferitele momente ale zilei, prin intermediul luminatorului, se crea o atmosferă propice lucrului migălos pe care îl presupunea gravura în metal. Dacă la parterul casei este prezentată, printro expoziție documentară, cu diferite fotografii și documente din timpul studiilor, viața și principalele creații ale artistului, etajul ilustrează locul în care își petrecea cel mai mult timp, respectiv atelierul, dotat cu o presă unică în țară, cu doi cilindri acționați printr-o manivelă. În atelier se pot vedea ustensilele de lucru și substanțele pentru realizarea gravurilor în metal, precum și soba pe care își usca lucrările după imprimarea prin presare. Aici, prin intermediul instrumentelor de gravură, vizitatorul își poate imagina și înțelege mai ușor procedeul laborios al gravurii în acvaforte și dăltiță.

După 1934, anul pensionării, împreună cu soţia sa Marthe Canazin, acesta, bolnav fiind, se retrage la Vulcana Pandele, localitatea natală. După moarte însă, arta sa a intrat într-un con de umbră, fiind uneori amintită la diferite simpozioane şi manifestări cu caracter local.  (www.muzee-dambovitene.ro).

Anul trecut, Casa-Atelier ”Gabriel Popescu” a fost reabilitată  printr-un proiect derulat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa și îi așteaptă pe vizitatorii dornici să afle mai multe despre o mica parte din istoria județului lor, dar și pe artiștii înspirați de frumusețile zonei, care pot fi cazați aici.

De asemenea, muzeul găzduiește, de la începutul acestui an, și o expoziție de foto-documentare, denumită “România 100, Vulcana- Pandele – Imagini și documente”.

 

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro