ortooxacell kiss2022.gif Flax

TÂRGOVIŞTEA CELOR 33: Radu cel Mare, domnitorul care a comandat prima carte tipărită din Țara Românească

33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri. 

Radu cel Mare (1495-1508)

Radu cel Mare sau Radu cel Bun a fost domn al Țării Românești din anul 1495 până în anul 1508. Născut în 1467, fiul nelegitim al lui Vlad Călugărul, a domnit împreună cu tatăl sau în 1492 și apoi l-a succedat începând din 15 aprilie 1495 și până la moartea lui, în aprilie 1508. Cinci dintre fiii lui au fost domni ai Țării Românești. A avut cinci copii din căsătoria sa cu domnița Cătălina din Sărata: Vlad Vintilă, Radu Paisie, Mircea Ciobanul, Cărstina, Ana, Boba. A mai avut și doi fii nelegitimi: Radu de la Afumați și Radu Bădica. În timpul domniei sale a fost tipărit Liturghierul slavon al lui Macarie (1508).

A fost numit “cel Mare” pentru folosul şi valoarea faptelor sale. În mod paradoxal, el nu a fost determinat de cine ştie ce biruinţe în războaie, aşa cum se obişnuia în vechime, întrucât sub raport militar şi politic, Radu cel Mare a fost foarte supus și s-a ferit pe cât de poate de duşmănia cu cei puternici. Astfel, a fost un domnitor iubitor de pace, conştient că aceasta este izvorul tuturor mulţumirilor.

demo_hot_news_manastirea dealuS-a ocupat mai mult de treburile bisericeşti şi culturale și a avut o domnie relativ lungă pentru acele tulburate vremuri. Dacă Radu n-a iubit războiul, în schimb a iubit biserica. El a chemat la sine pe Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului şi, cu ajutorul lui, a reorganizat biserica munteană, hotărând că, pe lângă mitropolia, cu reşedinţa la Argeş – care se va muta la Târgovişte, aşa cum voise Nifon, abia pe vremea lui Neagoe Basarab, în 1517 – să fie şi doi episcopi: unul la Buzău şi celălalt în Oltenia, la Râmnicu Vâlcea. A zidit apoi frumoasa biserică a Mănăstirii Dealu, de piatră şi cu podoabe de marmură, cea mai cunoscută ctitorie a lui Radu cel Mare și cea mai frumoasă de până atunci de pe pământul Țării Românești. Marea majoritate îl cunosc doar ca pe ctitorul bisericii Mănăstirii Dealu. Domnul s-a îngrijit și de alte lăcașuri de cult: Tismana, Govora, cele de la Muntele Athos. În Serbia ridică o biserică mică, dar foarte frumoasă la Lopușnia.

liturghierAre merite și pe plan cultural. El îl primește pe Macarie, tipograful, care lucrase mai înainte la mănăstirea Obod, lângă Cetinie și îi comandă cea dintâi carte tipărită în Muntenia: Liturghierul slavon. N-a apucat să o vadă ieșind de sub teascuri deoarece a murit, cartea fiind terminată în timpul urmașului său, Mihnea. Domnitorul a fost îngropat la mănăstirea Dealul, frumoasa sa ctitorie. ”Viața Sfantului Nifon” ne spune că mormântul se află ”în tinda bisericii”, iar cronica lui Radu Popescu adaugă că era ”cioplit în piatră” și că voievodul ”și-l gătise singur”.

VEZI ŞI: TÂRGOVIŞTEA CELOR 33! VLAD CĂLUGĂRUL – DE LA VIAŢA MONAHALĂ, LA VIAŢA DE CURTE DOMNEASCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media