ortooxacell kiss2022.gif Flax

TÂRGOVIŞTEA CELOR 33! Vlad Călugărul – de la viaţa monahală, la viaţa de curte domnească

 33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri.

 

Vlad Călugarul

1482-1495

A fost nepotul lui Mircea cel Bătrân, fiul lui Vlad Dracul, frate vitreg cu Vlad Tepeş şi Radu cel Frumos. Cu numele de botez Petru, a fost poreclit Călugărul, deoarece a fost în tinereţe călugăr (numele monahal a fost Pahomie), după aceea şi preot şi egumen in mănăstire. Apoi s-a răspopit, s-a ridicat la domnie şi s-a însurat. Fiul lui Vlad Călugărul, prințul Vlăduț, a fost decapitat de turci, la doar 16 ani, în curtea Mănăstirii Mihai Vodă. În 1457 se afla în Transilvania, uneltind să ocupe tronul pe care se afla fratele său Vlad Ţepeş, iar în august 1477, din Făgăraş, trăgea sforile pentru a-i lua locul lui Laiotă Basarab. Este instalat în prima domnie de către Ştefan cel Mare care, după victoria de la Râmnic (8 iulie 1481), înainte de revenirea la Suceava, consemnează Letopiseţul lui Ştefan cel Mare, „a lăsat să domnească peste Ţara Muntenească pe Vlad Voievod Călugărul” şi de regele Ungariei, Matei Corvin. Duce o politică filo-otomană participând la incursiunile armatelor Porţii în Moldova din anii 1484 şi 1485. Relaţiile cu Transilvania sunt bune până în 1493, domnul muntean anunţând, de fiecare dată, pericolele ce veneau din partea turcilor. Din 1493 relaţiile se înrăutăţesc vizibil, Vlad, acuzând castelanii de la Bran de anumite răutăţi, închide drumurile şi permite unor trupe otomane să jefuiască Ţara Bârsei (15 octombrie). La acestea se adaugă şi prezenţa unor pretendenţi la tronul muntean în Transilvania.

Reface cetatea Târgovişte şi sprijină activitatea şcolilor din Şcheii Braşovului. Ctitoreşte biserica mănăstirii Glavaciocul (Argeş) şi schitul Babele şi face danii unor mănăstiri din ţară – Tismana, Govora, Bistriţa, Cozia, Cotmeana, Snagov, Râncăciov şi Sf. Arhangheli – şi de la Muntele Athos: Sf. Ilie, Sf. Panteleimon şi Philotheou. A murit în toamna lui 1495 şi a fost înmormântat în biserica mănăstirii Glavaciocul.

VEZI ŞI: TÂRGOVIŞTEA CELOR 33! VLAD ŢEPES, DOMNITORUL CARE A INTRAT ÎN LEGENDĂ

vlad tepes

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media