Târgoviște Underground: “Zebra” îşi creşte fetiţa pentru a deveni o mare dansatoare

Așa cum v-a obișnuit încă de la început, Gazeta Dâmboviței promovează, în cadrul unor campanii, exemple pozitive, din cele mai variate medii culturale şi sociale. Târgoviște Underground își propune să aducă în fața cititorilor noștri nume mai mult sau mai puțin cunoscute dintr-un domeniu ce rămâne, încă, în umbră, producţiile artistice care nu-şi doresc să fie comerciale.

Astăzi vom reintra în sfera breakdance-ului, unul dintre cele 4 elemente ale hip-hop-ului! Ȋl avem invitat pe unul dintre cei mai talentați şi apreciați bboy din județul nostru şi nu numai!

 

R: Salut man! Cum te numeşti, ce nickname ai, ce vârstă şi din ce oraş eşti?

Zebra: Salut! Numele meu este Apostol Daniel, am 38 de ani, sunt din orașul Moreni și sunt cunoscut sub numele de “Zebra”.

 

R: La ce vârstă te-ai apucat de breakdance şi ce te-a determinat să faci asta?

Zebra: La vârsta de 9 ani am cunoscut pentru prima oara lumea breakdance-ului, având în cartier un vecin pe nume Bobiță, care a câștigat numeroase concursuri de breakdance în Dâmbovița. Pe parcursul a doua luni, am învățat tot ce știa, după care mi-am format propriul stil.

 

R: Când crezi că a fost cea mai buna perioadă a breakdance-ului în Dâmbovița?

Zebra: Consider ca în anii ’90 s-a atins apogeul în Dâmbovița în materie de breakdance!

zebra4

R: Ai fost solo sau ai avut şi alți colegi cu care ai dansat?

Am dansat solo până la 17 ani, după care am înființat trupa Black&White, compusă din: Sarsaila, Gearsan și Ciprian Dovlete. Dupa 2 ani trupa s-a destrămat, iar eu am continuat. La scurt timp am intrat într-o alta trupă în Târgoviște, purtând același nume, formata din: Vicențiu, Danica, Brok și Cimpo. Aceasta trupă a durat 3 ani, după care eu mi-am continuat cariera singur plecând la București.

Am continuat totuşi să țin legătura şi după destramarea trupei cu Vicențiu şi Rechinu’, cu primul menționat începând să dansăm în evenimentele Cătălinei Toma şi ale lui Don Baxter! Am cunoscut un bboy – Paganel, prin intermediul lui Don Baxter, care m-a chemat la sala Dinamo, unde se antrenau mai multi bboy. Din acea zi am mers zilnic la antrenament, iar în timp ne-am împrietenit și am format o trupă numită “Pass”, alcătuită din: Blondu, Jack, Cosmin, Sasha și Piticu.

“Ȋn urma unui concurs de la Braşov, eu şi Sasha am obținut locul doi şi am plecat în Antalia! Acolo am făcut antrenamente și la sfârșitul cursurilor am obținut o diploma de instructor care este recunoscută în toată Europa. După mai mulți ani petrecuți în Spania, am revenit în România, continuând sa dansez.”

 

R: La ce concursuri / evenimente ai participat?

Zebra: Am participat la nenumărate concursuri între județe, între orașe, unde l-am cunoscut și pe Alex Velea. Am dansat la diferite spectacole din mai multe județe. Apoi a urmat participarea la “Românii au talent”!

zebra5

R: Consideri că breakdance-ul a evoluat în România sau vremurile trecute erau mai bune?

Zebra: Breakdance-ul a evoluat foarte mult în România și sunt foarte mulți dansatori buni, dar pentru mine vremurile trecute rămân preferate.

zebra

R: Crezi că autoritățile ar trebui să se implice în locuri special amenajate pentru a susține această mişcare?

Zebra: Da, consider ca autoritățile trebuie să se implice, creând locuri special amenajate pentru dezvoltarea breakdance-ului, deoarece este o activitate educativă și sănătoasa în primul rând, în al doilea rând aceasta implică mișcarea, echilibrul, flexibilitatea și dezvoltarea mai multor simțuri.

 

R: Ai colaborat cu artisti de renume, care sunt aceştia?

Zebra: În anul 1996 l-am cunoscut pe Don Baxter, păstrând o legătură bună, chemându-ma ulterior la București. Ajuns acolo, m-a prezentat mai multor artiști, devenind coregraful trupelor deținute de acestia. Artiștii cu care am colaborat sunt: Anda Adam, Blondy, Cristina Spătar, Cătălina Toma și Don Baxter. Ultima colaborare a fost cu Loredana Groza.

zebra2

R: Care sunt break-erii tăi preferați, din România, cât şi internaționali?

Zebra: Din România, preferații mei sunt cei de la Simplu, iar din străinătate îi prefer pe Salah, Les Twins și Mr. Wiggles.

“Ȋn Spania, unde am întâlnit foștii colegi de trupa de la Moreni plus Gabila și Piciu și ne-am reunit. Dansam pe stradă, în discoteci și ne antrenam la metrou cu dansatori din toate colțurile lumii.”

R: Te-ai gândit să înființezi o şcoală de breakdance?

Zebra: După participarea mea la “Românii au talent”, am deschis o școală de dans, acesta fiind visul meu încă de la 18 ani. Am reușit sa obțin o sală la Liceul Tehnologic Petrol Moreni, o fostă cantina, unde am antrenat 80 de copii. Prin prisma acestei şcoli de dans mi-am cunoscut și soția, Apostol Ioana Roxana, cu care, după 3 luni de antrenament, am participat la “Dansez pentru tine” și “Românii au talent”, alături de doua trupe formate din 5 fete, respectiv un băiat și o fata. Neavând susținere din partea autorităților, iar condițiile în aceea sala fiind nefavorabile pentru copii, am fost nevoit sa renunț la școală de dans.

“În prezent, sunt cu soția și fetita noastră, Maia, care cu siguranță va deveni o dansatoare recunoscută în Germania, unde in timpul liber ne antrenam! Spun asta,  pentru că noi nu vom renunța niciodata la dans! Dansul este o parte din viața noastră!”

zebra1

R: Sunt foarte mulți oameni care apreciază ceea ce a facut Zebra în toți aceşti ani! Transmite-le un mesaj, atât lor, cât şi mişcării underground dâmbovițene.

 Zebra: Aş vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au apreciat și m-au susținut în tot acești ani și vreau să-i îndrum spre sport, mișcare și un stil de viață sănătos. Iar pentru toți dansatori și viitorii dansatori, am sa le transmit un mesaj foarte important: pentru a fi un bun dansator, trebuie să fii un bun ascultător, trebuie să fii una cu muzica!


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro