ortooxacell kiss2022.gif Flax

Șantierul arheologic de la Mănăstirea Stelea va rupe buna colaborare dintre arheologi și Arhiepiscopie?

Cercetarea arheologică preliminară de lângă Mănăstirea Stelea a ajuns subiect de conflict între arheologi și reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște, deși între cele două entități a existat o colaborare permanentă. Chiar în această vară, reprezentanții Mănăstirii au solicitat cercetări arheologice în interiorul zidurilor.

Cercetarea care a rupt buna colaborare se realizează la solicitarea proprietarului terenului de lângă Mănăstire. Terenul a fost scos la vânzare, fără că autoritățile locale sau județene să fie interesate de achiziție. Așa că proprietarul a ales dintre oferte pe cea avantajoasă fianciar. Deși și Mănăstirea a fost interesată de achiziționarea terenului, pentru reîntregirea vechiului spatiu al complexului, proprietarul a vândut unui târgoviștean care a oferit aproximativ 40.000 de euro, în ciua interesului istoric ridicat pe care îl are terenul și zona. Noul proprietar este cel care a încheiat, conform legii, un contract de cercetarea arheologică preliminară. Deocamdată nu se știe dacă dorește sau nu să construiască.

În decursul acestui an au avut loc în orașul Târgoviște o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, care au suscitat o deosebită atenție, având beneficiari diferiți, sunt încă în desfășurare, având ca responsabil științific pe arhg. expert dr. Florin Gabriel – Petrică. Din colectiv mai fac parte dr. Minodora Cârciumaru și drd. Mihai Claudiu Năstase, arheologi cu experiență. Este vorba de șantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 și str. Calea Domnească nr. 218A, care au loc în situl arheologic Vatra orașului Târgoviște și în aria de protecție a Mănăstirii Stelea. Pentru locuitorii orașului, această zonă este foarte cunoscută, datorită aerului patriarhal imprimat de clădirile istorice, demolate, din păcate, în deceniile opt și nouă ale sec. XX.” a transmis Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște printr-un comunicat de presă.

Cercetarea care a stârnit controverse este cea de pe Calea Domnească nr. 218A. “La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecția str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcției pentru Cultură Dâmbovița și  Ministerului Culturii. Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcție în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște spre a se putea edifica clar asupra posibilității de a investi în acel perimetru. Deci, săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafețe de teren și se realizează în baza autorizației de cercetare arheologică preventivă numărul 666/20.11.2019.” se mai arată în comunicat.

VEZI și: Istoria mănăstirii Stelea din Târgoviște. Date și imagini exclusive

Unul din obiectele găsite este o cahlă pe care este reprezentat Sfântul Gheorghe. Conform arhg. expert dr. Florin Gabriel – Petrică, cahla este din perioada lui Matei Basarab când aura lui Mihai Viteazul era foarte prezentă. Așa că Mihai Viteazul i-a luat locul Sfântului, printr-o transpunere figurativă a imaginii sale pe cahla descoperită de arheologi, ca simbol al luptei cu turcii, similare luptei sfântului cu balaurul.

La polul opus, reprezentanții Arhiepiscopiei acuză arheologii că săpăturile au afectat zidul unei chili. “S.O.S. MĂNĂSTIREA STELEA din Târgovişte! Pe 4 decembrie 2019 atrăgeam atenția asupra faptului că pe terenul de lângă Mănăstirea Stelea au început săpăturile arheologice, în vederea obținerii avizului Ministerului Culturii, de către proprietar, care ulterior, dorește să construiască un imobil.” a scris vicarul Ionuț Ghibanu pe facebook, în timp ce starețul mănăstirii a notificat, pe 14 ianuarie, Muzeul cu privire la existența unor fisuri în peretele chiliilor, a căror cauză este cercetarea arheologică din afara zidurilor mănăstirii.

În urma problemelor sesizate, pe 17 ianuarie, Complexul Muzeal a solicitat Comisiei Naționale de Arheologie desemnarea unor membri pentru a constata situația cercetărilor arheologice. Conform procesului verbal al CNA, solicitare a a fost admisă și au fost desemnați Andrei Măgureanu și Adrian Ioniță (ambii din Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române) pentru a verifica situația semnalată. Raportul lor va fi public la începutul lunii februarie, când se va reuni din nou Comisia în ședință ordinară.

La acest moment lucrările sunt sistate din cauza vremii care nu permite continuarea cercetării arheologice. În zonă există un strat important de depunere datorat demolării, în urmă cu mulți ani, a unei construcții ce se afla pe acest teren.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media