ortooxacell kiss2022.gif Flax

Reacții social democrate, după zecile de observații critice ale Bruxelles-ului față de PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență nu a primit aprecierea autorităților de la Bruxelles. Dimpotrivă. Comisia Europeană a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație. Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că sunt neconcordanțe între sume, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte. PNRR a fost transmis cu întârziere de autoritățile române, iar zecile de observații nu sunt deloc încurajatoare.

Iată câteva dintre reacțiile liderilor PSD Dâmbovița.

CORNELIU ȘTEFAN – președintele PSD Dâmbovița

Comisia Europeană a respins Planul Național de Redresare și Reziliență conceput de Guvernul Cîțu! Ne mai miră?

PNL și USR-PLUS au reușit să se facă de râs, din nou, în fața Comisiei Europene, cu Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nu mai este o surpriză faptul că domnul Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu poate așeza pe hârtie proiecte de investiții pe bani europeni. În acest al doilea mandat al său, Ghinea a atras fix 1 EURO pe zi fonduri europene. 1 EURO PE ZI! Și asta în condițiile în care șeful său, premierul Florin Cîțu, a ”reușit” performanța de a îndatora țara făcând împrumuturi de 1000 euro/secundă.

Habar nu au avut ce au scris în acele documente! Într-un document cereau 80 de milioane de euro, iar în anexa aceleiași hârtii suma finală era de 71 de milioane de euro. Pe lângă lipsa de știință, greșeala lor a fost făcută pe un proiect în care cereau bani pentru a renova secții de terapie intensivă pentru nou-născuți. Cât de incompetent să fii să greșești atunci când este vorba de sănătatea copiilor?

Au persistat în erori peste erori și tot la capitolul sănătate! Au depus cereri de finanțare pentru construirea unui spital nou, dar aritmetica le-a jucat iar feste: o dată au cerut 570 de milioane de euro, iar în alt document, tot pentru aceeași investiție, solicitau doar 517 milioane de euro. Cine să-i mai creadă?

Și, în acest timp, când toate administrațiile așteaptă finanțările prin PNRR, tandemul Cîțu-Ghinea clamează victoria în ceea ce privește acest plan.

Mă întreb cum pot sta atât de liniștiți președinții consiliilor județene conduse de liberali? De ce este așa senin domnul primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc?

Comisia Europeană le-a arătat că șefii lor nu sunt capabili de o asemenea sarcină, iar ei nu spun nimic. Proiectele care puteau fi implementate prin PNRR aduceau, în cel mai rapid mod, banii atât de necesari pentru dezvoltarea județelor și a municipiilor. Dar ei tac! Liberalii tac! Alianța USRPLUS tace!

Cum puteți fi atât de impasibili? Cum puteți gira asemenea oameni?

Reacționați! Trebuie să o faceți! Pentru județele, municipiile, orașele și comunele pe care le conduceți.

Sau jocurile politice din PNL și USRPLUS sunt mai importante decât cei care v-au ales?

…………………….

Deputatul RADU POPA – vicepreședinte PSD Dâmbovița

A vorbit Ghinea…Părea ca știe doar să doarmă.

Declarațiile lui vin numai din disperarea cu care ministrul fondurilor europene vrea să acopere încredințarea cu dedicație a unor contracte de sute de milioane de euro, din PNRR, către firmele de casă ale PNL și USR.

Dacă explicația ministrului în cazul „autorului Toshiba” e că „s-a lucrat pe un calculator Toshiba”, atunci PSD îi cere să ne arate și calculatoarele Franklin Templeton, KPMG, Comisia Europeană sau BEI. Acestea sunt nume care apar și printre beneficiarii finali ai banilor din PNRR, dar și printre cei care au întocmit si au conceput anexele și o parte din programele din PNRR, ceea ce reprezintă un grav conflict de interese care intră sfera penală.

……………………….

Deputatul IONUȚ VULPESCU

Ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea, ne mustră înțepat și superior pe noi, cei din PSD, pentru că am afirmat că Bruxelles ar fi respins PNRR. Tehnic, n-o fi așa. Dar ce să înțeleagă românul când vede că și la a treia încercare PNRR este trimis autorilor de la București, cu un generos volum de pagini de critici? Că e o victorie a geniului administrativ al guvernării, un model de viziune și de coerență în proiecte și programe?

Nu e nimeni absurd. Procesul de evaluare este, inevitabil, unul iterativ. Dar să prezinți obiecțiile Bruxellesului ca pe o victorie personală, și să îi etichetezi cu tupeu pe cei care obiectează drept „dușmani ai poporului”, după ce tu, membru al Guvernului, recunoști cu nonșalanță că NU ai citit în întregime documentul pe care l-ai trimis Comisiei Europene, asta e deja mult prea mult. Tupeul nu ține loc de competență.

Esența problemei cu PNRR, dincolo de lipsa de viziune, este următoarea: PNRR privește România, pe toți cetățenii ei. Așa cum a fost întocmit și trimis la Bruxelles, el este o afacere de partid, pentru clienți politici, nu una care ține de binele public. Actuala guvernare putea proceda transparent, în logica, se pare uitată, a consensului. PSD nu poate fi de acord cu prevederile PNRR. Sunt și alții, din politică, din economie, sindicate, societate civilă, care se opun unora sau altora dintre prevederi. Normal ar fi fost să avem o dezbatere transparentă, iar documentul final să fie adoptat de toată lumea, nu doar de câțiva „inițiați”, interesați doar de niște bani din alocările de la Bruxelles. Ce facem, dacă Guvernul actual cade, și se formează o nouă majoritate, care nu are cum să-și însușească fanteziile Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene? Blocăm programul?

Guvernarea presupune asumarea responsabilității. Or Ministerul Investițiilor pare tot mai departe de această obligație. Guvernul, place sau nu, este al României, guvernează pentru toți cetățenii, nu doar pentru ONG-urile și firmele de consultanță prietene figurilor din coaliția de dreapta. Întoarcerea la popor e obligatorie. Domnul Cîțu și compania vor să ne ofere lucruri fantastice. Dacă nu cumva ieșitul la pensie, cu picioarele înainte, cum ne promite aceeași coaliție de guvernare, este acel lucru fantastic pe care îl așteptăm. Cât durează maturizarea miniștrilor care vin din „societatea civilă”?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media