POVESTE DE VOLUNTARIAT: Ion Velici, experienţă de 33 de ani în serviciul medical

Gazeta Dâmboviței vă propune o nouă campanie de presă, de data aceasta despre voluntari și voluntariat. Într-o lume dominată de bani și interese, voluntariatul pare doar o poveste frumoasă. Vom demonstra însă că poveștile există. Vă vom spune povestea a zeci de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Dâmbovița, care au dedicat timp și efort în sprijinul semenilor lor. Urmăriți, în fiecare săptămână, de luni până vineri: POVESTE DE VOLUNTARIAT!

Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa înseamnă mai mult decât tineri implicaţi. Voluntariatul se face la orice vârstă. Ceea ce contează este să fii dispus să oferi din timpul şi experienţa ta. O demonstrează şi Ion Velici, pensionar în vârstă de 59 de ani. El a ales să-şi continue cariera în domeniul medical cu serviciul de voluntariat. “Am lucrat aproape 33 de ani în serviciul medical, în Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. Am ieşit la pensie şi pentru că am prea mult timp liber, am zis să ajut, să ofer din experienţa mea. Eu vin zilnic la Crucea Roşie. Am rămas cu acelaşi program de când eram activ. Îmi duc soţia la serviciu şi îmi continui drumul spre Crucea Roşie”, povesteşte Ion Velici. Astfel că de 1 an şi 6 luni este unul dintre voluntarii activi ai filialei dâmboviţene a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.

ion velici crucea rosie velici crucea rosie_600x450

“Majoritatea tinerilor care vin la Crucea Roşie sunt foarte interesaţi de ceea ce facem”

La Crucea Roşie se ocupă de sectorul prim ajutor, dată fiind experienţa în domeniu. Însă amintirile de la serviciu nu sunt toate plăcute. “În mediul militar au fost situaţii într-adevăr dificile, în care a trebuit să facem prim ajutor. De exemplu am avut împuşcaţi în poligon – sinucidere. Într-una dintre situaţii n-am mai avut ce să fac. Alt exemplu: am avut accident colectiv în urmă cu şapte ani, la un exerciţiu militar”, ne împărtăşeşete voluntarul care s-a implicat în diverse activităţi. “Până acum, am participat în special la cursurile de prim ajutor, cursuri de igienă şi la toate acţiunile sociale la care am fost solicitat”, explică Ion Velici.

ion velici crucea rosie (7)

ion velici crucea rosie

ion velici crucea rosie (2)

ion velici crucea rosie (4)

Îi place să lucreze cu cei tineri, despre care crede că au capacitatea de a schimba societatea în care trăim: “Pentru tineri este o provocare să înveţe mersul societăţii şi să ajute oamenii, ceea ce ne lipseşte şi la ora actuală. Noi încă nu ştim să ne ajutăm aproapele. Din fericire, majoritatea tinerilor care vin la Crucea Roşie sunt foarte interesaţi de ceea ce facem. Cu timpul învaţă să socializeze, să lucreze în echipă şi încet-încet se integrează în colectiv şi îşi formează echipa cu care să colaboreze”.

ion velici crucea rosie (6)

“Fiecare, pe meseria lui, are câte ceva de spus, din care tinerele generaţii să înveţe”

El recomandă însă şi pensionarilor să se implice în activităţile Crucii Roşii, aducând agrumente foarte bune. “Cei care sunt pensionari, au timp liber şi sunt sănătoşi ar trebui să ni se alăture. Este bine să ai o activitate de genul acesta, în care poţi să-şi faci programul, să vii o oră-două-trei să ajuţi, să participi la acţiuni, să înveţi pe alţii din experienţa ta. Fiecare pe meseria lui are câte ceva de spus, din care tinerele generaţii să înveţe”, crede pe bună dreptate intervievatul nostru care a transmis valorile sale copiilor săi. Doi din cei trei copii sunt medici chirurghi, urmându-l în domeniul medical. Cât îi priveşte pe nepoţi, “sunt foarte mici, dar în viitor aş vrea să însuşească din cunoştinţele de prim ajutor”, mărturiseşte Ion Velici.

ion velici crucea rosie (3)

Până să le dea lecţii nepoţilor, continuă să însuşească el lecţiile vieţii. “M-a impresionat un caz foarte mul,t în toamna anului 2014, când am fost să ducem ajutoare celor inuntaţi. Am fost la o serie de familii nevoiaşe. M-a impresionat o familie care locuia într-un vechi grajd, dar de o curaţenie exemplară. Erau foarte tineri, aveau trei copii, munceau şi aveau dorinţa de a fi o familie”, îşi aminteşte încă impresionat.

Cât despre activitatea la Crucea Roşie, “sper să fiu sănătos ca să pot veni în continuare aici. Dacă fiecare am împărtăşi din experienţa noastră de viaţă şi de activitate, cred că societatea ar fi mai bună” consideră Ion Velici.

ion velici crucea rosie (5)


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “POVESTE DE VOLUNTARIAT: Ion Velici, experienţă de 33 de ani în serviciul medical

  • 30 martie 2015 at 17:24
    Permalink

    sa fi sanatos si putere de munca in crucea rosie nea’ioane.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro