TABLETA DE LUNI – Ionuț Cristache – Portugalia mea (1)

Revăd Portugalia și Lisabona după șase ani. Mi-a fost dor de locurile frumoase de lângă ocean, de orașul așezat pe mai multe dealuri, pe malul drept al râului Tagus, cu fața spre sud. La câțiva kilometri, acolo de unde Vasco da Gama a pornit în explorarea lumii, un far      „luminează” locul în care începe Atlanticul. Se spune că oceanul și lumina sa limpede se transformă în aur, în soarele după-amiezei, iar sufletul său melancolic crește în sunetele de fado. Am scris, în urmă cu doi ani, un roman  – Nero brac german – care își plimbă personajele prin aceste locuri de vis.

Am plecat la ceas de seară, avionul a decolat la timp pentru cele patru ore și jumătate de zbor. În sala de așteptare, de la Otopeni, a fost agitație înainte de îmbarcare. Oameni mulți se învârteau printre scaune și, recunosc, nu înțelegeam ce se întâmplă. M-am lămurit repede, apăruse printre muritori o mare personalitate a spiritualității românești, un cunoscut star, o vedetă, domnul Nicolae Guță, lider al manelei autohtone. Călătorea și el la Lisabona, pentru vreun concert în mijlocul numeroșilor români, truditori prin vestul Europei. Ce exclamații, ce răcnete, cât entuziasm… Și, bietul artist s-a trezit copleșit de admiratori, arătându-și generos dantura proeminentă când în stânga, când în dreapta.

În avion, ghinion… Tânăra și simpatica însoțitoare de bord a vărsat un pahar peste genunchii maestrului, udându-l bine și cam rece… Domnul Guță, fix pe fotoliul din fața mea, a privit blajin și răbdător. Oofff, viața mea… Dar, repet, a zâmbit plin de înțelegere. Un domn, ceva mai în spatele meu, spre mijlocul avionului și-a întrebat soția, cu glas care a răzbit până departe: știi, dragă, câți omeni mor într-un avion ca acesta, dacă se apucă domnul Guță să cânte? Și i-a răspuns tot el, la repezeală: peste o sută și ceva… Și nu vrei să-ți spun de ce? Pentru că va cânta melodia celebră „Să moară toți dușmanii mei”… Gusturi de călătorie, nu-i așa?

Am aterizat noaptea la Lisabona. Și pentru că vreau să vă povestesc mai multe despre „Portugalia mea”, pe săptămâna viitoare…


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț Cristache – Portugalia mea (1)

  • 7 aprilie 2015 at 14:37
    Permalink

    Am tot cãutat prin postãrile pseudo-artistului Gutã dar nu am gãsit nimic referitor la “cântarea” din Lisabona. Mai mult ca sigur cã n-a avut timp sã vadã mai nimic din orasul de la marginea oceanului de aceea i-as recomand (nu stiu cum deoarece sigur nu am nici un prieten care sã-l aibã in lista de FB) sã citeascã tabletele din Gazeta Dâmbovitei ca sã stie pe unde-a umblat si ce-a pierdut !

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro