PNL Târgoviște: “Tribuna a II-a a fost demolată pe baza unei expertize false. Poate nu trebuia demolată…”

Problema expertizei false pe baza căreia a fost demolată Tribuna a II-a a Stadionului Eugen Popescu, continuă să îi preocupe pe liberalii târgovișteni, în contextul în care dezvăluirile despre falsificarea documentului au dus în final și la pierderea funcției de prodecan al Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole din cadrul UTCB, a profesorului Daniel Stoica implicat în falsificare, dar și un dosar penal intentat de expertul Anton Chirică, a cărui nume și parafă au fost folosite în fals, la Târgoviște, dar și în alte proiecte din țără.

Așa că liberalii târgovișteni se întreabă dacă nu cumva tribuna demolată pe baza expertizei false, ar fi putt să rămână în picioare.

În luna aprilie 2019, câștigă contractul de proiectare, firma DAC Project, iar aceștia anunță Primăria imediat că sunt probleme la expertiză și cere anumite clarificări. Primăria face demersuri in luna mai, către Mipro Proiect, cel care se ocupa de expertiză și ulterior, la solicitarea Dac Project, în luna octombrie 2019, află că expertiza este falsă.

Problema este că Primăria nu a luat niciun fel de măsură atunci când a aflat că expertiza este falsă și a venit cu un alt expert, care nu a făcut o altă expertiză, ci a făcut o completare la expertiza falsă ca un lucru extraordinar.

În luna octombrie, primul proiectant trimite către Primărie cererea de reziliere a contractului, între el și Primărie. Deci, Primăria știa încă din luna octombrie că expertiza este falsă, iar in plângerea penală făcută, apare clar cum reprezentanții Primăriei au fost informați și la rândul lor au corespondat cu expertul Chirică, care a confirmat expertiza falsă.

De ce nu s-a trecut la denunțarea contractului de expertiză și la recuperarea prejudiciului? Că așa este normal, nu să ne mintă.

Tribuna a II-a a fost demolată pe baza unei expertize false. Nu ne spune nimeni, cine răspunde pentru acest lucru. Poate nu trebuia demolată și Stadionul se putea doar renova”…  a declarat Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște.

Problema discuției despre expertiza falsă nu a fost, însă, pe placul autorităților locale. Într-o conferință de presă de la finele anului trecut, primarul Cristian Stan declara cu privire la expertiză: “Primăria Târgoviște nu a avut raporturi contractuale cu expertul. Prestatorul a spus că lucrează cu un alt expert, avem și o completare la expertiza tehnică din luna octombrie, pe care se va lucra. Pe expertiza inițială nu s-a lucrat. În baza celei de-a 2-a expertize, gradul de risc seismic a crescut de la gradul 2 la gradul 4, care este maxim. Stimați domni, stadionul nu este nici PSD – ist, nu e nici PNL – ist, nu e nici USR – ist, este stadionul orașului!”  Tot el a precizat într-o postare pe facebook că: “Expertiza tehnică pentru tribuna veche, care se consolidează e realizată de un expert UNESCO, Doctor Honoris Causa al Universității de Construcții din București. Punct.” și că primăria ar fi cea care a  reziliat contractul cu proiectantul, pentru că “nu ne răspundea sau răspundea foarte greu la solicitările noastre pe partea de asistență tehnică.”

Serviciile de proiectare (completare proiect tehnic si DE) și asistență tehnică pentru Stadion au fost scoase, din nou, la licitație în SEAP, pe 13 decembrie, contractul fiind atribuit pe 22 ianuarie unei societăți din Teleorman, contra sumei de 643.195 de lei. Au fost patru ofertanți, printre care și un târgoviștean, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai mic.

Despre costuri vorbesc, însă, și reprezentanții PNL. Cotinescu spune că cheltuiala este mult prea mare, față de rezultat: un stadion fără peluze care ar putea să nu primească girul UEFA: “La început ni s-a comunicat că acest proiect  va costa 6,3 milioane de lei plus TVA. Ulterior s-a ajuns la 7 milioane de euro. Dacă Tribuna a II-a va costa 7 milioane de euro, doar în prezent, Tribuna cea veche va fi renovată cu 14 milioane de euro. Pentru că acolo sunt probleme foarte grave la structură. Costurile de renovare sunt enorme.  Se va obține un semi stadion cu două tribune paralele, fără peluze, nu cu acel oval cum au stadioanele, toate la un cost de peste 20 de milioane de euro.

Hagi a făcut stadionul din bani privați, cu 9 milioane de euro și este agrementat UEFA, cu 4500 de locuri, cu 9 terenuri de antrenament și cu Academia pe care o are, cu spații de odihnă, cazare. La Sfântul Gheorghe, Sepsi face un stadion cu 40 de milioane de lei și este o bijuterie, terenuri de antrenament, bază sportivă. Asta înseamnă să faci performanță. Nu ca noi, facem un stadion într-o zonă istorică și facem terenul de antrenament la Baza de Agrement. Aceasta nu este o administrație, este o iluzie, este planul cuiva de a obține voturi în an electoral.

Recomandăm domnilor de la primărie să nu mai umble cu minciuna. Vrem să-și asume cheltuiala banilor publici și să ne răspundă la următoarele întrebări: Când veți spune adevărul? / Când veți veni cu o expertiză bine făcută? / Cine recuperează banii pentru expertiza falsă? Și aici fac o mică paranteză, la primul proiect s-au plătit 118.000 de lei, la al doilea proiect se plătesc 400.000 de lei, de ce? / Cum recuperează prejudiciul din demolarea Tribunei a II-a? / Care este suma reală la care se va ajunge cu construcția acestui Stadion?” a mai declarat Cotinescu.

Între timp, iubitorii fotbalului așteaptă să nu mai fie nevoiți să meargă la Ploiești pentru a-și susține echipa. Administrația locală promite că lucrările vor fi gata în luna mai.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro