Pensionarea anticipată pentru cei din Târgoviște și Titu, tergiversată la Casa de Pensii!? “Nu sunt norme, nu e soft!”

Deși a intrat în vigoare la începutul lunii decembrie a anului trecut, legea care permite persoanelor din Târgoviște și Titu, afectate de poluarea remanentă, să iasă la pensie cu doi ani mai devreme nu este pusă, încă, în aplicare, în județul nostru. Conform legii  persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o raza de 8 km în jurul centrelor urbane Titu și Târgoviște, vor avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la art.65, alin.(4) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Lista localităților care beneficiază de prevederile legii este adoptată de Camera Deputaților, for decizional, fiind extinsă de mai multe ori.

Totuși, cel care a avut inițiativa de a pune pe listă și cele două orașe din județul Dâmbovița, deputatul Marian Țachianu, spune că are numeroase semnale de a cetățeni că legea nu este pusă în aplicare la Dâmbovița. Este invocată o lipsă a normelor de aplicare, deși, în alte județe, oamenii beneficiază de efectele legii în localitățile cuprinse în lista lărgită.

,, Vreau să vă spun că dau telefoane, am sunat până şi pe la Casa de Pensii Olt să văd dumnealor cum au procedat în 2017. Vin oameni, mă sună, unii ne felicită pentru că am rezolvat o problemă destul de benefică pentru dumnealor, dar se duc la Casa de Pensii şi le spun de acolo că încă nu au apărut normele. Ba, se pare că e cineva la ghişeu la Casa de Pensii, şi chiar o să fac o verificare să merg şi eu să depun un aşa zis dosar de pensionare, pe baza acestei legi, pentru că înţeleg că li se spune oamenilor ,,vedeţi-vă domnule de treabă cu legea asta… că nu e nicio şmecherie”.  Eu l-am sunat pe d-ul director al Casei de Pensii Dâmboviţa,  Dorel Pantilin, am discutat cu dumnealui, mi-a spus că nu este aşa. Nu am verificat la ghișeu,  dar vă spun că foarte mulţi cetăţeni care au ajuns acolo au spus despre treaba asta. Directorul spune că se primesc dosare pentru această pensionare anticipată, numai că nu au apărut normele. Din câte am înţeles eu necesită un soft care să delimiteze localităţile care beneficiază, în jurul celor două centre Titu şi Târgovişte. Este foarte adevărat că legea în sine nu a specifiat decât 8 km distanţă şi 30 de ani de locuit în acea zonă. Aceşti kilometri nu specifică legea de unde îi luăm, din mijlocul, din sediul agentului poluator, de la marginea oraşului respectiv, până unde ne ducem… Trebuie elaborat un astfel de soft. Înţeleg că şi în celelalte localităţi care au intrat mai devereme ca beneficiari ai acestei legi s-a procedat le fel… Dar se întârzie fraţilor, legea trebuia să intre în vigoare din 10 decembrie 2020. Domnul director a promis că luna aceasta se va clarifica şi Casa de Pensii Naţională va da aceste delimitări cu privire la cetăţenii care vor beneficia de aceste legi… Ne întrebăm de ce nu au luat aceleaşi norme care s-au aplicat încă din 2010, de când au apărut primele localităţi care au beneficiat de legea aceasta. În 2017 a intrat Slatina, am sunat la Olt să întreb cum au procedat, dar atunci au venit normele rapid…. Dar, după cum vedeţi, în România, problema cu pensiile şi vedeţi declaraţiile doamnei Turcan care astăzi spune ceva şi mâine spune altceva cu privire la pensii, la majorarea acestora, dar şi la acea presupusă modificare a legii pensiilor… Nu ştiu ce vor să facă, probabil că de aceea şi tergiversează… O să mă interesez în continuare şi o să ajung şi la Casa Naţională de Pensii…”, a declarat deputatul PSD Dâmboviţa, Marian Ţachianu.

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro