Noi expediții montane, noi reușite pentru montaniarzii dâmbovițeni

Așa cum am informat și în conținutul ultimelor comunicate de presă, în perioada 4–10 septembrie 2017, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul asociației Chindia Jurasic Park vor participa la o ascensiune montană, pentru cucerirea „bătrânului” simbol al alpinismului european, vârful Mont Blanc din Alpii francezi. Acțiunea se va desfășura în baza unui proiect derulat printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri publice chiar de către Primăria Târgoviște, iar prin ea se dorește ca simbolurile „Cetății” să fie duse, la propriu, la înălțime pe crestele Europei.

Fiindcă vârful Mont Blanc este o provocare, atât din punct de vedere tehnic (traversare a unei zone cu frecvente avalanșe de…pietre, ascensiune pe ghețarul Gouter, creastă îngustă, expusă etc.), cât, mai ales, al altitudinii, echipa de montaniarzi continuă antrenamentele, la mare altitudine, în diferite zone ale Europei.

Trei dintre membrii viitoarei echipe de Mont Blanc (Nicu Posta, Ionel Glodeanu și George Stan), însoțiti de mai vechi sau mai noi prieteni în ale drumeției (Roxana Stăncescu, Liana Hăbeanu, Ariana Naumescu, Laurențiu Iordănescu) au fost în weekendul trecut în masivul Rila din Bulgaria pentru a cuceri vârful Musala (2925 m), cel mai înalt vârf atât din Bulgaria, cât și din întreaga peninsula balcanică.

Vineri, 14 iulie, s-a parcurs traseul auto Târgoviște – București – Giurgiu – Ruse – centura Sofiei – Samokov ajungându-se la Borovets, la poalele muntelui (1315 m). Pentru a câștiga (ușor) altitudine a fost luată o telegondolă până la stația Yastrebetz (2369 m). După un traseu de acomodare, prin Parcul Natural Rila, s-a ajuns, cu ochii pe vârf, la cabana Musala (2389 m) unde se făcuse rezervare cu o săptămână înainte. Sâmbătă dimineața a urmat o trezire matinală, iar la ora 7 s-a dat startul spre vârf, pe o potecă marcată, bine conturată, printre morene glaciare și lacuri de o frumusețe ireală. Masivul Rila se aseamănă cu Retezat-ul nostru, iar imaginile anexate ne arată acest lucru. După un urcuș de aproximativ două ore (cu pauzele de rigoare, pentru regrupare și fotografii), se ajunge la Refugiul „Everest” (2720 m), un cochet adăpost aflat pe marginea lui Ledeno Ezero. După celebrul „ceai cu rom” (pe bune, chiar rom cubanez), se atacă porțiunea finală, mai abruptă, fie pe varianta de vară, fie pe cea de iarnă. În jurul orei 11, întreaga echipă este pe vârf ducând simbolurile României și ale Uniunii Europene pe cea mai înaltă cotă din Bulgaria.

Ținând cont că prognoza meteo ne avertiza despre schimbarea vremii în jurul orei 14, ne grăbim să coborâm, dar nu pe poteca marcată, ci pe un traseu nemarcat, pe Malka Musala (Mica Musala – 2902 m) și pe Irecek (2852 m). Un traseu inedit, asemănător crestei Pietrei Craiului, parcurs parțial datorită apariției ceții și a ploii, fenomene meteo care ar fi dus la pierderea potecii și, implicit, la rătăcire. Se coboară (greu, cu mare atenție) pe grohotiș și se ajunge la poteca marcată, în siguranță. La revenirea în Borovets ne prinde ploaia, care ne va însoți tot drumul de întoarcere.

În același week-end, Mona Diaconu Ștefan, reprezentanta Chindia Jurasic Park la Filiala din Merano – Italia, a urcat (însoțită de doi prieteni din Sud Tirol) Punta di Lasa (Laaser Spitz) – 3305 m plecând din Martello (Martelldorf) – 1931 m. După ascensiunea lui Grossglockner (3798 m – Austria) în iunie 2016, Mona continuă (în jurul noii ei „case”) antrenamentele montane (și ea face parte din lotul de Mont Blanc).

Simboluri dâmbovițene pe creste europene!

 

Nicolae POSTA

Președinte ACJP


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro