MORENI: Pentru că primăria nu a găsit, încă, 16.000 de lei pentru câteva calorifere, zeci de copii mutați la altă unitate de învățământ

Distribuie:

Aproximativ 80 de  de copii încearcă să fie elevi model, scriind ca eschimoșii cu geci, fesuri și fulare pe ei. De același echipament au nevoie și profesorii. Se întâmplă în municipiului Moreni, unde administrația locală nu a reușit din februarie și până acum să instaleze câteva calorifere în Școala Gimnazială nr. 2 din Schela Mare.

Vineri, 16 noiembrie, câțiva părinți au apelat la sprijinul nostru pentru a mediatiza cazul. Sperau că autoritățile vor manifesta mai multă sensibilitate pentru situația copiilor, dacă aceasta ar fi cunoscută. Cartierul este unul sărac, iar mulți dintre copii nu au posibilitate să ajungă la școlile de centru. În plus, sunt și părinții care nu vor să-și trimită copiii de aici, pentru că unitatea scolară beneficiază de spații generoase, momentan neîncălzite. Oamenii au auzit și că intenția autorităților locale ar fi de a transforma școala în locuințe sociale și nu sunt de acord cu acest lucru.

Directorul unității de învățământ, Gabriel Predoană, care are biroul în Școala nr 1, aflată sub aceeași jurisdicție, unde nu sunt probleme cu căldura, spune că a făcut tot ce a putut, dar că responsabilitatea apărține primăriei. Din februarie, Școala a rămas fără căldură, deci elevii au mai avut o perioadă de educație în frig. Am reușit să vorbim doar telefonic cu directorul unității de învățământ, pentru că nu a dorit să vină în Schela Mare:

R: Ați putea să veniți până aici, că să stăm puțin de vorbă?

Director: Păi cred că vă pot da răspunsul imediat, iar răspunsul la încălzire nu îl găsiți la mine. Mergeți la primărie! 

R: Aveți idee câte grade sunt în scoală, acum?

Director: Da. În școală cred sunt exact câte grade sunt și afară  (n.r. afară erau 4 grade). Tot ce a ținut de mine am făcut!   Este vorba despre o sumă de 16.000 de lei pe care nu o are primăria ca să continue lucrările. 

R: Soluția cu sobele este viabilă?

Director: Eu nu am fost de acord cu soluția aceasta.

În 9 luni, administrația locală nu a găsit o sumă infimă pentru un municipiu (16.000 de lei) ca să rezolve problema încălzirii, dar a pus, numai la ultima rectificare, de 20.000 de lei nisip în gropile din asfalt, complet inutil pentru că nisipiul a fost spălat la prima ploaie.

Joi, 15 noiembrie, în școală s-a făcut focul cu lemne. Imediat însă tot localul s-a umplut de fum pentru că sobele sunt crăpate și necurătațe de ani buni. Asa că s-a renunțat. Nu vă putem arăta starea sobelor sau negreala de pe pereții școlii în urma focului făcut în acestea, pentru că nu ni s-a permis fotografierea în unitatea de învățământ, cu excepția unei săli unde există montate două centrale de 30 de kw (din donații), de la care ar urma să se realizeze și o instalație de încălzire.

Până atunci au fost aduse niște aeroterme de 3 kw. Doar una este folosită, în sala în care funcționează gradinița (unde din 17 copii, doar 5 mai erau prezenți). Restul nu pot fi folosite pentru că rețeau electrică este foarte veche și nu suportă acest consum. Pentru a se mai încălzi, copiii care mai vin la școală învață în cuplaj, mai mulți ani de studiu în aceeași clasă.

Inspectorul școlar general Sorin Ion a declarat pentru Gazeta Dâmboviței că Școala ar fi făcut o solicitare pentru scurtarea orelor la 40 de minute, cu pauză de 5 minute, pentru că nu există sursă de căldură. Nici acest lucru nu este, însă, posibil. Unii dintre profesori au ore la mai multe școli din oraș și nu pot ajunge pe un astfel de program să mai predea și la Școala 2.

Constantin Tocan, viceprimarul municipiului Moreni, spune însă că situația e sub control și că într-o săptămână va fi cald: “Se rezolvă săptămâna viitoare. Am achizitionat fitinguri si materiale pentru calorifere. Azi am dus niște materiale (n.r. în școală sunt niște țevi vechi care au fost o vreme depozitate la Școala Nr.1 ) Am cumpărat niște aeroterme, dar pentru ca sunt mari consumatoare de energie (3 kw sic!) nu face față rețeaua. Vom avea săptămâna viitoare rectificare de buget. De luni încolo va începe lucrarea.

Din păcate, luni (n.r. până la apariția acestui articol) nu începuse nici o lucrare. Singurul lucru care s-a schimbat este o decizie verbală, luată fără consultarea Consiliului de Administrație, de a muta copiii la Școala Nr. 1. până la rezolvarea situației. S-ar părea că mutarea se va face de mâine. Părinții spun că această decizie a venit ca urmare a faptului că presa s-a interesat de situația clădirii. Acest fapt, însă, nu îi mulțumește pe deplin și se tem că  mutarea este echivalentă cu închiderea școlii.

În subsolul articolului vă mai “delectăm” cu câteva imagii din curtea unității de învățământ, unde copiii încurcă cu joacă lor, o haită de câinii maidanezi (foto sus). Fecalele animalelor sunt împrăștiate în fiecare colț al curții.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “MORENI: Pentru că primăria nu a găsit, încă, 16.000 de lei pentru câteva calorifere, zeci de copii mutați la altă unitate de învățământ

 • 19 noiembrie 2018 at 12:30
  Permalink

  Fraților în mireni primari mie rușine sa zic primar si hoți car nu a făcut nimic in Municipiu””asfaltulu nu mai e e cătun un hot care nu a făcut nimic de cat sa ia salariu cu hoți lui ca si alti AVERE

  Reply
 • 19 noiembrie 2018 at 11:01
  Permalink

  Dați primarului din Moreni Nr de telefon al primarului din com.Pestera jud Constanta. Acesta cu bani putini a reușit să facă minuni,

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro