Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Cum aleg produsele la raft

14696913_1712326329088899_214918203_n-1

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații prețioase despre cum alegem produsele pe care le cumpărăm, astfel încât alegerea să fie una cât mai aproape de nevoile noastre.

Până nu demult, când mergeam la cumpărături, nu acordam prea multa atenţie produselor pe care le luam de pe raft. Cel mai adesea mă lăsam prinsă în capcana marketingului; uneori o mai fac şi acum, dar este o alegere conştientă. Din momentul în care am adoptat echilibrul ca principiu de viaţă, am devenit foarte selectivă cu alimentele pe care le pun în farfurie şi sper că şi voi faceţi acelaşi lucru.

Ma surprind adesea cum trag cu ochiul la coşul de cumparături al celor care stau la coadă la casă în faţa mea şi de multe ori îmi dau seama că este un ochi critic. Cel mai frecvent, coşurile sunt pline de băuturi carbogazoase, alimente care intră în categoria ‘junk food’, produse menite să ne potolească pe moment foamea şi pofta, dar sunt produse pe care eu nu le pot include la categoria ‘hrană’. Şi atunci mă întreb, oare care sunt criteriile pe baza cărora au fost alese acele produse? Este destul de dificil de răspuns, pentru ca fiecare dintre noi este diferit şi avem factori motivaţionali distincţi.

Ceea ce pot face este sa împărtăşesc cu voi factorii pe care îi iau în calcul atunci când merg la cumpărături. Niciodată (ma rog, exceptând momentele când uit) nu plec de acasă fără o listă, pe care am notat alimentele de care am nevoie. De obicei, stabilesc dinainte meniul pentru perioada următoare (câteva zile, maxim o săptămână) şi cumpăr doar ingredientele necesare pentru acele preparate. În acest mod, evit situaţiile în care alimentele se deteriorează şi sunt nevoită să le arunc.

Odată aflată la raft, verific următoarele:

Preţul – este un aspect hotărâtor atunci când alegem produsele. Va împărtăşesc un sfat pe care l-am primit şi eu: este bine să alegem produsele care au un preţ mediu (nici cele mai ieftine, dar nici cele mai scumpe). În general, acestea ofera aceeaşi calitate ca un produs mai scump, însă nu dispun de un marketing la fel de ‘agresiv’.

Termenul de valabilitate – de multe ori magazinele oferă reduceri pentru acele produse care se apropie de termenul de valabilitate. Totuşi, trebuie sa avem grija, în cazul în care nu au fost păstrate în condiţii optime, ele se pot perima înainte de expirarea acestui termen. Cel mai bine ar fi să le ocolim.

Ingredientele – întotdeauna citesc etichetele şi lista de ingrediente, iar produsul ajunge înapoi pe raft în cazul în care există ingrediente ‘nesănătoase’, pe care nu le cunosc (şi nu ştiu dacă sunt dăunătoare sau nu) sau denumirea lor este mult prea greu de pronunţat. Reţineti că ingredientele sunt listate în ordinea ponderii pe care o au în compoziţia acelui produs, astfel, dacă lista începe sa spunem, cu zahăr, atunci acesta este într-o cantitate destul de mare şi cu siguranţă nu avem nevoie de un asemenea aport. Atenţie la conţinutul de sare, zahar, conservanţi şi coloranţi, grăsimi, organisme modificate genetic (OMG) şi potenţiatori de aroma.

Valorile nutriţionale – nu trebuie neglijate, mai ales dacă dorim să păstrăm greutatea sub control. Fiecare etichetă ar trebui să conţină informaţii atât despre numărul de calorii pentru fiecare porţie sau pentru întregul produs, cât şi cantitatea (în grame) de macronutrienţi (carbohidrati, grăsimi şi proteine) pe care îl conţine. Ca să ne fie mai simplu să ne orientam, un aport de 5% de grăsimi este acceptabil, însă un aport de 15-20% este de evitat. La fel verificăm şi pentru ceilalţi macronutrienţi.

Ganditi-va mereu care este obiectivul atunci cand achizitionati un aliment: sa hraniti intregul organism oferindu-i aportul de nutrienti de care are nevoie sau sa potoliti senzatia de foame? Alegerea va apartine!

Vă aşteptăm pe adresa redacţiei cu sugestii şi propuneri de teme pe care autoarea, specialistă în nutriţie, le poate aborda pentru dumneavoastră.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro