ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Culoarea anului – verdeața

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații utile despre importanța legumelor pentru organism

De cele mai mult ori inspiratia vine de unde te astepti mai putin. Azi.. vine din domeniul modei. Stiti care este culoarea anului 2017? Recunosc ca eu nu stiam pana de curand, este verde, ma rog, nu orice fel de verde, ci ‘greenery’ (verdeata, frunzis). Verdele este culoarea naturii, a vietii si a regenerarii, este cea care trezeste natura la viata si ne bucura simturile atunci cand primavara isi face simtita prezenta.

Consumul de legume in general aduce numeroase beneficii organismului, prin aportul crescut de vitamine si minerale, continutul de fibre, antioxidanti si apa. Sunt aliatii nostri in lupta cu kilogramele, datorita numarului redus de calorii, dar si ajutoare de nadejde in prevenirea diferitelor boli.

Ce aduce in plus culoarea verde?

Legumele de culoare verde inchis contin anumiti antioxidanti si minerale esentiale pentru buna functionare a intregului organism, stimuleaza imunitatea si ne feresc de boli si infectii. Spre exemplu, quercetina continuta in legumele verzi este un flavonoid care are proprietati antiinflamatorii si reduce riscul alergiilor.

Continutul de fibre si apa al legumelor ajuta la pastrarea sanatatii tractului digestiv, prevenind constipatia sau chiar cancerul de colon. Fibrele ne ajuta sa scadem in greutate pastrand senzatia de satietate pe termen mai lung, iar apa contribuie la nivelul general de hidratare al organismului si ajuta la eliminarea toxinelor. Avand un indice glicemic scazut, sunt potrivite atat in curele de slabire, dar si in dieta persoanelor care sufera de diabet de tip 2.

Fiind o buna sursa de calciu, atunci cand consumam legume cu frunze verzi, practic ne protajam sistemul osos. Totodata, acestea contin cantitati insemnate de vitamina K, esentiala pentru producerea de osteocalcina, o proteina necesara pentru imbunatatirea densitatii osoase. Unele studii au demonstrat ca adaugarea in dieta a acestui tip de legume a diminuat considerabil riscul de fractura de sold la femeile de varsta mijlocie.

Acidul folic continut in unele legume, precum broccoli, spanac sau varza ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale, imbunatateste functia cognitiva si puterea de concentrare. Aceleasi legume te ajuta sa iti cresti nivelurile de energie din organism datorita aportului de fier si vitamina C. 

 

Asadar, una dintre cele mai usoare modalitati de a fi sanatosi pe termen lung este introducerea legumelor in meniul zilnic.

Si nu uitati, s-a dat unda verde la verde(eata)!

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media