Interviurile Gazetei: Ștefanis Lupu, directorul Teatrului Odiseu: “Oamenii au nevoie de diversitate, să compare”

Distribuie:

Începând cu luna martie a acestui an, în Târgoviște funcționează un teatru privat, la dimensiuni mici, cu 40 de locuri, care a adus, însă, un suflu nou în cultura locală, într-un spațiu frumos, reamenajat cu dăruire pentru artă de către un profesionist în teatru, Ștefanis Lupu, expert teatru la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.

Vă oferim, în continuare, un scurt interviu cu Ștefanis Lupu, din care veți afla totul despre Teatrul Odiseu din Târgoviște, un teatru tânăr, cu proiecte importante pentru viitor.

Vorbiți-ne despre conceptul de teatru privat și ce înseamnă pentru Târgoviște Teatrul Odiseu.

-Teatrul l-am deschis pe 1 martie. Am muncit un an și jumătate pentru reabilitarea spațiului de aici, un spațiu de care târgoviștenii aveau nevoie. Noi nu avem o galerie de artă în Târgoviște, singura galerie pe care am avut-o fiind acum un sediu de partid politic, iar Teatrul Odiseu oferă artiștilor posibilitatea ca opere lor să fie expuse într-un cadru adecvat.

Spațiul este ofertant pentru ce vreau eu să fac. Mi-am propus de la bun început să fac artă și cultură. Atât. E un lucru pe care știu să-l fac destul de bine. Am muncit în zona aceasta, actoria fiind la baza formării mele.

Urmează să avem patru premiere teatrale în acest spațiu, avem în lucru încă două, iar unul dintre proiectele care țin neapărat va presupune ca în fiecare joi să aduc copii și profesori talentați, care vor susține minirecitaluri. Noutatea va fi că vom susține și recitaluri de poezie cu autorii în sală.

Pentru aceste spectacole cu copii, nu avem bilete, deci intrarea este liberă. Aceste spectacole sunt jucate pentru prieteni, pentru cunoștințe, pentru colegii de clasă. Urmează să mergem și la un festival de teatru, la Petroșani. Urmează să avem, însă, și spectacole invitat, cu actorii profesioniști, unde se va plăti bilet.

Din toamnă vreau să înființez o trupă de semiprofesioniști a Teatrului Odiseu. Avem condiții: sunet, garderobă, cabină de probă etc.

În prezent, suntem inițiatorii unui curs de scriere dramatică, unde învățăm copiii să scrie, compunem împreună  piese de teatru, pe care le jucăm. Din toamnă, vom face din nou înscrieri pentru acest curs. Pentru tineri, dar și pentru adulți.

-Deci, Teatrul Odiseu nu înseamnă doar teatru.

-Nu. Avem și galeria de artă. Suntem la a doua expoziție, cea a unuia dintre prietenii mei buni în domeniu, pictorul Cristian Mănguță, care a înnobilat simezele acestui foaier cu operele sale. Expoziția poate fi vizitată de luni, până vineri, între orele 16.00-20.00, dar și sâmbătă, în prima parte a zilei. De asemenea, așa cum am spus, cursuri de actorie, recitaluri de poezie și multe altele.

Credeți că era nevoie de un al doilea teatru în Târgoviște?

-Da. Demult. Concurență în domeniul acesta nu există. Ar mai fi nevoie de încă patru teatre și nu exagerez. Era nevoie. Oamenii au nevoie de diversitate, să compare. Diferența la noi este una majoră față de o instituție de stat, cum este Teatrul Municipal, aceea că noi nu avem bani de la autoritățile locale. Eu sunt dispus să fac proiecte și să colaborăm cu autoritățile locale.

 

-De cât timp lucrați în domeniul teatral?

-Dacă stau și mă gândesc bine nici nu-mi vine să cred. Am început în 1990 și de atunci tot fac teatru. Am lucrat o perioadă ca actor, după care am pus umărul la deschiderea teatrului din Târgoviște, apoi colaborări pe scenele teatrului din țară și de 15 ani sunt profesor șa Școala de Arte Octav Enigărescu și expert teatru.

-Copiii dumneavoastră vă moștenesc talentul?

-Da. Una dintre cele două fete. Ambele au urmat cursuri de actorie, dar doar cea mică este elevă la Bălașa Doamna, la clasa de canto clasic și își dorește să facă actorie.

-Credeți că proiectul Teatrul Odiseu va fi ceea ce v-ați dorit?

-Da. Cred. Marele avantaj este parteneriatul pe care îl am cu BRD, al cărui spațiu este. Investiția a fost una personală și a fost una mare, pentru că a trebuit să schimb tot, de la instalații, la absolut tot. Este un hobby al meu, care s-a transformat într-un spațiu în care să se strângă tinerii și să facă ceva constructiv.

Urmează să amenajez partea de sus, din afara teatrului, pentru o scenă, să organizăm ateliere de vară pentru copii, unde să învețe să coasă un costum sau alte lucruri de la specialiști. Vreau să aduc și fanfară. Vreau să fac cultură.

DSC_0095_800x533DSC_0111_800x533DSC_0110_800x533DSC_0115_800x533DSC_0118_800x533

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro