Interviurile Gazetei: Silvia Mareș, directorul C.N.”C.Cantacuzino”: ”Această școală va continua să ofere învățământului dâmbovițean cadre didactice valoroase”

-Colegiul Național Constantin Cantacuzino Târgoviște este unul dintre cele mai bune licee din județ. Care sunt cauzele cărora se datorează acest rezultat?

-Întâi de toate cred că această școală nu și-a dobândit acum acest loc printre școlile de elită din județ. Școala pedagogică a fost mereu recunoscută în comunitate ca fiind o școală performantă. Pe vremea când admiterea se realiza în urma unui concurs, aproximativ douăzeci de candidați concurau pentru un loc la clasele de învățători sau educatoare. Totuși, nu cred că acesta este singurul motiv pentru care școala noastră este apreciată.

Colegiul beneficiază de un corp didactic competent, responsabil și implicat, dar mai ales exigent. Așteptările profesorilor sunt înalte și sunt convinsă că acestea au influențe semnificative asupra realizărilor elevilor. Dacă profesorii le transmit elevilor că se așteaptă ca ei să reușească în tot ce-și propun, sigur așa va fi. Elevii nu au nevoie doar de profesori bine pregătiți, care intră la fix la oră și care parcurg la timp materia. Au nevoie de profesori dedicați, care îi susțin, care îi încurajează să aibă încredere în potențialul lor. Asta se întâmplă în școala noastră. Credem în ei, îi încurajăm, îi susținem, iar ei reușesc. Și reușitele lor ne-au adus pe primele locuri la examenele naționale, la concursuri școlare și extrașcolare.

Siguranța copiilor la școală este încă un motiv pentru care părinții au încredere în noi. Unitatea este monitorizată video, există pază proprie, dar și servicii de pază plătite de școală. În unitatea noastră nu au acces persoane străine, decât în zona secretariat-cancelarie-directori, regulamentul colegiului fiind foarte strict în acest sens.

Sigur de luat în seamă este și aspectul școlii. Colegiul a beneficiat de un proiect de reabilitare, modernizare, dezvoltare si echipare a infrastructurii educaționale, care a contribuit la modernizarea bazei didactico-materiale. Școala este mare, spațiile sunt generoase, curate, climatul este unul propice învățării.

-La acest liceu s-au format ani la rândul și continuă să fie pregătite generații de cadre didactice. Cât de importantă este această specializare, datorită căreia Constantin Cantacuzino este cunoscut ca și Colegiul Pedagogic?

În 1919 s-a înființat „Școala Normală” în Târgoviște. Aceasta a suferit mai multe întreruperi de activitate de-a lungul timpului. Cu toate acestea școala pedagogică din județul Dâmbovița a fost mereu o instituție de învățământ de prestigiu. Din anul 2001 liceului i s-a acordat statutul de Colegiu Național și, probabil printr-o omisiune, actuala denumire nu mai conține termenul ”pedagogic” care atestă specificul școlii. Am încercat să solicităm autorităților locale modificarea denumirii unității din Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” în Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” și vom insista să ne recăpătăm această titulatură pentru că acest profil ne definește ca școală, ne reprezintă. Suntem singura unitate de învățământ preuniversitar care a pregătit și continuă să ofere județului învățători și educatoare de valoare. Toți elevii noștri sunt importanți pentru noi, investim în toți, dar acordăm o atenție sporită elevilor de la profilul pedagogic, specializarea învățători-educatoare, pentru că ne asumăm responsabilitatea formării generațiilor viitoare de cadre didactice. Această școală va continua să ofere învățământului dâmbovițean cadre didactice valoroase, care în viitor să fie dascăli  apreciați, directori ai colegiului, inspectori școlari de specialitate, inspectori generali sau, de ce nu, miniștri.

-Care sunt proiectele de viitor ale Colegiului Cantacuzino?

-În primul rând îmi doresc ca elevii Colegiului Național „ Constantin Cantacuzino” să vină cu plăcere și cu încredere la școală în fiecare zi, să îi treacă pragul zâmbind, să se bucure că își reîntâlnesc profesorii și colegii, să se dezvolte liber, armonios, să găsească în școală un climat de siguranţă şi libertate spirituală.

Una dintre țintele strategice vizează asigurarea calităţii serviciilor educaţionale  în vederea creşterii performanţelor elevilor noștri. Ne dorim ca numărul premiilor obținute la olimpiadele naționale să  fie mai mare de la un an la altul și să ajungem la procentul de 100% promovabilitate la bacalaureat și evaluare națională. În acest sens, din anul școlar următor, vom implementa programul Școală după școală pentru a le oferi elevilor noștri  șansa de a se pregăti și ”după școală” tot împreună cu profesorii lor. Încercăm și sperăm să reușim finanțarea a 8 grupe, 4 de ciclu primar și 4 de gimnaziu, din fonduri europene nerambursabile printr-un proiect POCU, în care vom fi partener. Acesta ar fi destinat elevilor proveniți din medii defavorizate. Restul grupelor vor fi susținute de Asociația Părinților Cantacuzini.

O altă țintă este creşterea eficacității educaționale prin implicarea școlii în proiecte europene şi internaţionale. In prezent colaborăm cu: Scoția, Germania, Franța, Slovenia si Bulgaria în cadrul unui parteneriat strategic Erasmus + ”Art Renouveau – Art Renouveau”. Elevii noștri sunt încântați să participe la mobilități în aceste țări, și-au făcut prieteni printre elevii școlilor partenere și au învățat foarte multe lucruri despre artă. Parteneriatul se va încheia în anul școlar următor, dar echipa lucrează deja la următorul proiect. Tocmai am semnat contractele de finanțare pentru alte două proiecte Erasmus + : unul dedicat dezvoltării profesionale a cadrelor didactice ” Improving teaching process by innovative methods and parents collaboration” și unul destinat elevilor și cadrelor didactice implicate în învățământul vocațional pedagogic “Formare iniţială şi continuă într-o şcoală pedagogică europeană”.  Elevii vor avea oportunitatea să efectueze practica de specialitate în școli din Spania, dobândind astfel competențe profesionale certificate și recunoscute la nivel european, iar metodiștii care îi îndrumă vor observa în instituții de învățământ similare și universități cum se realizează formarea inițială a profesorilor pentru învățământ primar și preșcolar într-un alt stat membru UE. Astfel o să ne menținem titlul și statutul de Școală Europeană, redobândit în 2016 pentru a treia oară consecutiv.

 

 

 

Interviurile Gazetei: Dana Pârvulescu, directorul C.N.Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, despre rezultatele bune obținute de liceu la Bac în fiecare an

Pirvulescu Dana

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro