Interviurile Gazetei: Dana Pârvulescu, directorul C.N.Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, despre rezultatele bune obținute de liceu la Bac în fiecare an

liceul-ienachita

Anul acesta, ca și anul trecut, Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu Târgoviște a avut cea mai mare medie de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din Dâmbovița, în această sesiune 96.54% dintre absolvenți reușind să treacă de examenul maturității. De asemenea, singura medie de 10 a fost a unei absolvente de la Ienăchiță Văcărescu.

Despre acest rezultat bun și despre procentul foarte bun de promovabilitate în fiecare an la Bacalaureat ne vorbește directorul liceului, profesor Dana Pârvulescu, într-un scurt interviu.

-Care este motivul pentru care Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu se situează în fiecare an pe primul loc la rezultatele examenului de Bacalaureat? Învață elevii de aici mai bine sau sunt profesorii mai bine pregătiți?

     Colegiul Naţional ”Ienăchiţă Văcărescu” a fost înfiinţat în 1874 şi cred că până şi o simplă informaţie ca aceasta poate oferi intuiţii despre succesul modelului de educaţie pe care îl urmăm. Cu alte cuvinte, nu este niciun secret, ci o tradiţie care ne presează, într-un mod, desigur, pozitiv, să păstrăm nivelul ridicat al actului pedagogic şi să sporim prestigiul acestei instituţii. Sigur, atunci când vorbim de modul real în care reuşim acest lucru, de paşii pe care îi urmăm – pentru că păstrarea calităţii educaţiei se realizează, mai ales, prin fapte care transpun în realitatea cotidiană modelul destul de abstract pe care îl avem în minte atunci când ne propunem o ”bună educaţie” – pot enumera câteva domenii-cheie unde cultivarea cu atenţie şi profesionalism a căii corecte poate constitui ceea ce dumneavoastră numiţi ”motiv”. În primul rând, vorbim de o selecţionare cu grijă a cadrelor didactice, selecţionare care, cred, se poate face într-o anumită măsură natural, nivelul colectivului de profesori impunând o anumită rigoare oricărui nou cadru didactic. Desigur, există şi o colaborare permanentă cu asociaţia de părinţi şi susţinere din partea administraţiei publice locale, reuşind, astfel, să întregim relaţiile cu toate sferele care pot ajuta colegiul să-şi menţină performanţa. Totuşi, cel mai important lucru pe care îl avem în vedere în fiecare an e adaptarea educaţiei pe care o oferim aici la cerinţele unei lumi în continuă schimbare, încercând deja din aceşti ani, aşa cum, de altfel, cred că e şi necesar, să ajutăm elevul să-şi găsească o cale de urmat într-un viitor care, de ce să nu fim sinceri, poate fi destul de incert. Urmărind, bineînţeles, reglarea acestei nevoi a educaţiei contemporane cu atenţia pe care o oferim în continuare  modelului educaţional tradiţional, a ceea ce la începutul secolului trecut se numea ”educaţie aleasă”.

-De ce elevii de la C.N.I.Văcărescu știu încă din clasa a IX-a ce vor să facă după absolvirea liceului? Se datorează faptului că la acest liceu vin cei mai buni elevi din județ sau odată ce ajung aici sunt coordonați să își canalizeze eforturile spre ceea ce știu ei să facă mai bine?

  Elevii Colegiului nostru sunt selecţionaţi încă din clasa a V-a şi reuşim, astfel, încă de la început să-i găsim pe cei care pot face parte din rândul elitelor şi să le imprimăm ambiţia, creativitatea autentică, bunul- simţ şi bunul- gust. Pentru cei care vin aici în clasa a IX-a, media mare de admitere din ultimii ani, prin care se realizează înscrierea la liceu, a reuşit să selecteze elevii astfel încât performanţele la olimpiade şi examene au venit ca un rezultat aşteptat. De asemenea, se remarcă un interes evident manifestat de majoritatea părinţilor faţă de modul de organizare şi de evaluare a activităţilor de învăţare lucru ce demonstrează faptul că aceştia au conştientizat importanţa educaţiei ca bază a unei bune dezvoltări a propriilor copii.

    Profesorii Colegiului nostru sunt foarte bine pregătiţi profesional şi dovedesc pasiune în instruirea şi educarea elevilor, de aceea elevii noștri sunt îndrumați încă din clasa a IX-a. O bună parte din merite le revine profesorilor, prin munca depusă de-a lungul multor generaţii de elevi care au crescut în valoare de la an la an.  Cultivarea gândirii inovatoare a devenit o sarcina importantă a şcolii noastre , stimularea creativităţii tinerilor se realizează printr-o susţinută şi elevată pregătire teoretică şi practică.  Ne preocupă dinamizarea iniţiativei şi muncii independente, a spiritului critic, receptivitatea faţă de nou, pasiune pentru ştiinţă în concordanţă cu aptitudinile fiecăruia. Modul de predare solicită participarea, iniţiativa elevilor, având ca rezultat performanţa.

-Ce proiecte noi se pregătesc la Ienăchiță Văcărescu pentru perioada următoare? 

-Sarcina şcolii noastre este de a forma elevilor o conştiinţă europeană încă din clasele gimnaziale impunând cultivarea respectului şi solidarităţii faţă de cultura altor popoare. În acest sens, elevii au fost în primul rând centraţi cultural, orientați spre cunoașterea valorilor propriei culturi. În școală, există parteneriate cu școli din Uniunea Europeană (Belgia, Olanda, Germania, Spania ) ce vizează descoperirea și respectarea valorilor europene și a patrimoniului cultural european, acceptarea multiculturalității ca mod de viață în contextul Uniunii Europene, dar și promovarea valorilor tradiției locale și naționale în context european. De asemenea, există proiecte e – Twinning și se desfășoară programe Erasmus+ .   Suntem  o instituție ce își  stabilește permanent ținte. Tocmai de aceea ne preocupă implementarea de proiecte europene pentru că acestea ne asigură accesul la conștientizarea punctelor slabe și abordarea disciplinelor din perspectiva practică.

ienachita deschidere an scolar 2014-2015 (10)

ienachita deschidere an scolar 2014-2015 (3)

ienachita deschidere an scolar 2014-2015 (2)

ienachita deschidere an scolar 2014-2015 (2)

liviu neagu ienachita

food_ienachita8_450x600

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro