Interviurile Gazetei: Carmen Holban, despre utilitatea cardului de sănătate în farmacii

R:     -Cât de utilă a fost introducerea cardului de sănătate în farmacii?

C.H.: -Cardul de sănătate este o metodă bună. Trebuia introdus pentru eliminarea unor acuzații de evaziune care planau asupra farmaciștilor și medicilor. Tot timpul se spunea că medicii prescriu anumite medicamente pe care nu ar trebui să le prescrie. Asupra farmaciștilor planau acuzații că ar elibera  anumite medicamente, care nu erau pe prescripția medicală. Acum, există o transparență datorită cardului de sănătate, astfel încât orice suspiciune asupra medicului și farmaciștilor este înlăturată.

Acum vezi exact ce a prescris medicul. În plus, poți să dai o rețetă fracționar. Dacă ea este prescrisă pe o perioadă de nouăzeci de zile se poate lua fracționar pe o lună, iar dacă pacientul nu are banii necesari sau se supără pe o farmacie, ia o parte dintr-o farmacie, cealaltă parte din alta. Acest lucru nu era posibil înainte.

Mai mult, de la implementarea cardului de sănătate s-a constatat o economie în cadrul fondului pe care Casa de Asigurări de Sănătate îl aloca.

Extrem de important este faptul că implementarea a însemnat un haos la început. Un haos,  pentru că nu toți pacienții aveau carduri. Până s-au primit cititoarele de carduri în sistemul medicilor și în sistemul de spitale a durat puțin, însă, la momentul actual, spitalele, medicii de familie, farmaciile sunt dotate și lucrează cu acest sistem de card pentru o transparență și eficientizare a sistemului sanitar. Sigur că pacientul așteaptă foarte mult până se emite rețeta, până își primește rețeta. Asta pentru că orice sistem informatic este gândit teoretic. În momentul în care apare practica, există o diferență enormă. În practică, au apărut nemulțumiri și, până ce toate aceste ineficiențe au fost puse în practică  de sistemul informatic, am lăsat pacienții nemulțumiți.  Pe parcurs, însă, s-au reglementat multe din problemele din sistemul de eliberare a prescripției medicale și a rețetei.

Acum, însă, una dintre probleme este și timpul pe care pacientul îl pierde în așteptarea prescripției medicale și în eliberarea prescripției medicale în farmacie. Însă, pentru că sistemul informatic este accesat, la un moment dat, de toate farmaciile, medicii, apare o îngreunare în program. Sper să se lucreze pe acest subiect, astfel încât viteza de accesare să fie mai mare și eu cred că sesizările au ajuns acum la compartimentul informatic al Caselor de Sănătate.

O problemă serioasă a fost cu pacienții Casei de Asigurări OPSNAJ, datorită unor probleme ivite în sistemul informatic. S-a remediat, însă, în această lună problema și am chemat pacienții să introducem prescripțiile, pentru că nici un pacient nu a fost privat de tratament în perioada respectivă.

R:     -A însemnat o muncă în plus pentru dumneavoastră, ca și farmaciști, introducerea acestui card de sănătate?

C.H.: -A însemnat o muncă în plus, pentru că a trebuit să ne aprovizionăm cu cititoare și a însemnat o cheltuială, a trebuit să introducem în sistemul nostru de calculator această conexiune, să instruim personalul pentru a lucra pe cardurile respective și, ca orice sistem de  început, ne-am lovit de greutățile pe care le avea Casa Națională, dar acum orice asistent de farmacie și orice farmacist cunoaște foarte bine modul de utilizare a cardului de sănătate și putem spune că rapiditatea procesului de eliberare a rețetei cu cardul este maximă.

R:     -În concluzie, este cardul de sănătate un instrument util pentru sistemul de sănătate?

C.H.: -În concluie, sistemul este bun, trebuie perfecționat și se va ajunge la o transparență și o eficientizare a tratamentului. Trebuie să ținem cont că acest card de sănătate face o traseabilitate a pacientului în viața medicală. Adică se știe când a fost la medicul de familie, ce a făcut medicul de familie, când s-a dus la medicul specialist, când a intrat în farmacie. În plus, se cunoaște clar ce medicament i-a eliberat farmacia din ce lot, din ce serie. Este un lucru foarte important pentru că, dacă o firmă a pus pe piață un medicament greșit, știm clar pe cine tragem la răspundere pentru greșeala respectivă.

S-a întâmplat ca anumite medicamente să nu fie prescrise pe rețete de tip special, dar sistemul, la momentul respectiv, nu te lasă să greșești, adică să depășești doza, să treci de pe un cod de medicament, pe alt cod sau de pe o compensare, pe alta.

Cu toate aceste neajunsuri, însă, cardul de sănătate este un instrument util tuturor celor pentru care a fost gândit.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro