Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

Exclus din PSD, Adrian Țuțuianu vrea modificarea unei legi pe care a votat-o, dar care avantajează fostul partid

Tema lansată de Victor Ponta, la finele anului trecut, cu privire la Legea de finanțare a partidelor politice, a fost preluată din mers de senatorul Adrian Țuțuianu, proaspăt înregimentat în ProRomânia. Acesta cere revenirea legislației la situația anterioară modificării din 2017. Legea a fost modificată la inițiativa PSD, dar votată de toate partidele, cu excepția USR. USR a atacat legea, de două ori, la Curtea Constituțională, o dată împreună cu PNL.

Este imoral ca partidele politice parlamentare să ia de la bugetul statului undeva la 35-36 milioane de euro/an. Vă dau exemplele din luna ianuarie – PSD a luat 7.597.299 de lei (1,5 milion euro), PNL a primit 3.480.796 de lei, USR a luat 1.023.607 de lei, ALDE -756.587 de lei, PMP – 492.650 de lei, Uniunea Naţională pentru Progresul României – 20.316 lei. În total, de la bugetul statului, în luna ianuarie 2019, partidele politice parlamentare au luat 13.371.256 de lei. Atenţie! Nu spunem că trebuie eliminată integral subvenţia în condiţiile în care am schimbat modul de finanţare a campaniilor electorale…. şi a fost bine, dar trebuie să revenim la ceea ce prevedea bugetul înainte de anul 2016, când era o sumă mult mai mică… mai puţin de jumătate faţă de ce se acordă astăzi partidelor parlamentare. (… ) Vă mărturisesc că am fost în PSD şi nu am ştiut niciodată câţi bani şi în ce direcţie merg”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Gestul, pare să aibă legătură, însă, mai mult cu răfuielile senatorului cu fostul partid, decât cu grija banului public. Neparticipând la alegeri, ProRomânia nu este partid parlamentar conform legii, așa că nu primește subvenție de la stat. Principalul beneficiar al banilor este, însă, Partidul Social Democrat. Și a fost încă de la adoptarea modificărilor, în 2017.

Legea a fost modificată în noiembrie – decembrie 2017, în urma unui proiect de lege propus de deputatul PSD Mircea Drăgici. A fost schimbată prevederea „partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, în condiţiile legii” în „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut„. Inițiativa lui Mircea Drăghici a avut și votul lui Adrian Țuțuianu. Acesta era la vremea respectivă chestor în Biroul Permanent al Senatului și președinte al PSD Dâmbovița și a votat DA așa cum arată arhiva electronică a forului. Dacă partidele primeau aproximativ 3 milioane de lei lunar, înainte de adoptare, după adoptare suma a crescut la peste 10 milioane.

Deputatul Victor Ponta nu a fost prezent la ședința plenului Camerei Deputaților în care a fost adoptată modificarea legislativă, așa că nu s-a putut opune. El fusese exclus din PSD în luna iulie ca urmare a numirii sale în funcția de secretar general al Guvernului, de către premierul Sorin Grindeanu, aflat în conflict cu Dragnea. Conflict de la care Grindeanu și-a pierdut și mandatul de premier.

Abia în decembrie anul trecut, la un an de la adoptarea Legii și finanțarea partidelor în conformitate cu prevederile ei,  Ponta a pus în discuție publică finanțarea, spunând că va depune un amendament la proiectul legii bugetului de stat, astfel încât subvenţiile acordate partidelor politice să fie suspendate pentru o perioadă de cel puţin un an, măsură care ar permite dublarea pensiei minime pentru 300.000 de beneficiari.

Pe circuitul legislativ se află și o propunere USR de modificare a Legii. Noul proiect, aflat la Senat, schimbă în proporţie de peste 50% actuala lege,  în puncte esenţiale privind modul în care se alocă subvenţia,  modul de efectuare a cheltuielilor de campanie etc.

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media