Discursul liderilor PSD, de la șobolanii lui Dragnea, la fasciștii și naziștii lui Țuțuianu

Toți cei care nu se de acord, zilele acestea, cu tot ceea ce spune sau face Partidul Social Democrat este șobolan după Dragnea, fascist sau nazist după Țuțuianu. Comparația lui Dragnea este facilă și ușor de înțeles de către masele de simpatizanți, dar a fost preluată chiar din propaganda lui  Hitler.  “Foarte multă ură, atitudini care mie îmi aduc aminte de mișcările de tip fascist și nazist din Europa anilor 1940. Atunci se discuta de oameni, de suboameni…” a declarat, astăzi, Adrian Țuțuianu, pentru postul de radio Digi FM. Președintele PSD Dâmbovița făcea referire la oamenii care au huiduit-o pe primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, după ce a urcat pe scena destinată Simonei Halep.

Doar că Firea nu a fost nici prima și nu va fi nici ultima persoană politică huiduită la un eveniment sportiv. Este,  însă, prima dată când cei care fac un asemenea gest sunt “fasciști și naziști”.  Elena Udrea a avut parte de același tratament când a vrut să se cațere pe imaginea lui Lucian Bute. Nimeni din PSD nu i-a luat, atunci, apărarea fostului ministru al turismului, astăzi, condamnată în urma unei achete jurnalistice despre Gala Bute.

Mai apropiat de partidul lui Adrian Țuțuianu, mulțimea l-a huiduit și pe fostul președinte al PSD, Victor Ponta. Deși acesta nu a  urcat pe scenă și nu a  ținut un discurs,  publicul l-a huiduit la BRD Open tenis 2014, câștigat de Simona Halep,  în momentul în care organizatorii l-au nominalizat pentru sprijinul acordat.  Nici atunci, nimeni nu a vorbit de naziști.  “Am tăcut din gură, nu am căutat sorosiștii, bandele organizate și alte lucruri de genul acesta care țin de psihiatrie. Cine are minte, la acea experiență, învața din ea!” a comentat, astăzi, la Târgoviște, Victor Ponta despre acel moment.

Cât despre fasciști și naziști, istoria reține câteva aspecte ale propagandei acestora, care seamănă, bine, chiar cu acțiunile actualei puteri:

 • “Marșul Romei”, când peste 14.000 de “cămăși negre” (erau îmbrăcați în negru), fasciști și adepți, au asaltat prin marș Roma.
 • Puterea nazistă  controla întreaga viaţă publică germană, înţelegând prin aceasta presa, radioul, cinematografia, editarea, precum şi reuniunile publice.
 • În opinia propagandei naziste, principala calitate a unui lider de mase, în speţă Hitler, era infailibilitatea sa, el nu greşea niciodată, nu fiindcă ar fi avut o inteligenţă superioară, ci pentru că interpreta întotdeauna corect forţele din natură şi istorie.
 • Propaganda antisemită: inventarea unei conspiraţii mondiale evreieşti a reprezentat cea mai eficientă acţiune a propagandei naziste.
 • În decembrie 1927, Der Stürmer a tipărit o imagine a unui copac înconjurată de șobolani morți, numiți “burse de valori”, “presă” și “trusturi”, în timp ce ramurile copacului, erau denumite “Germania” , comerțul, artele, afacerile, științele, bunăstarea socială, serviciul public și lucrătorii. “În cazul în care viermele este mort, stejarul german devine din nou verde!”

  
  

 

 • Cea mai notabilă utilizare a metafore șobolanului este în filmul de propagandă nazistă Der Ewige Jude din 1940, regizat de Fritz Hippler. În această scenă se prezintă un pasaj despre migrația evreiască, în special din Europa de Est, cu șobolani care ies dintr-un canal, răspândind boala oriunde s-ar afla. Filmul spune în mod explicit că “Paralel cu aceste rătăciri evreiești din întreaga lume este migrarea unui animal la fel de neliniștit: șobolanul. Șobolanii au fost paraziți pe omenire încă de la început. Casa lor este Asia, de unde au migrat în hoardele uriașe din Rusia și din Balcani în Europa.
Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Discursul liderilor PSD, de la șobolanii lui Dragnea, la fasciștii și naziștii lui Țuțuianu

 • 13 iunie 2018 at 14:11
  Permalink

  mă mănîncă la tastatură și nu despre Dragnea “care vrea să fie mai puternic decât este sănătos” (Iohannis) vreau să comentez aici
  ci despre “evoluția” intelectualului Țuțuianu – cel căruia Dragnea i-a dat o palmă cu piciorul de s-a oprit în Bizdidel, iar azi face sluj – de la primate la fasciști și naziști
  – mai, 2015 către un grup de contestatari din tribuna stadionului Municipal: “Am văzut acum câteva seri pe Animal Planet niște urangutani care semănau cu voi”!!!
  – iunie, 2018 la “Digi 24” despre cei care au huiduit-o pe Firea: “Atitudini ce aduc aminte de mişcările de tip fascist şi nazist. Dacă lăsăm lucrurile astea să se manifeste în societatea românească, ne vor costa scump.”!!! – atenție, a doua frază instigă!
  Mi-e scârbă! (cum încheie și fătuca Țuțuianului după mizeria lăsată în piață de #REZIST, februarie 2017 – frimituri pe lîngă “bogăția” lăsată în aceeași piață de mitingiștii PSDragnea)

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro